Reklama

Reklama

Hlava Medúzy

(seriál)
  • Slovensko Hlava Medúzy
Česko, 2021, 7 h 41 min (Minutáž: 52–60 min)

Režie:

Filip Renč

Scénář:

Petr Hudský

Kamera:

Petr Hojda

Hrají:

Jitka Čvančarová, Jiří Dvořák, Michal Isteník, Petra Bučková, Jana Švandová, Jan Vlasák, Karel Heřmánek ml., Pavel Kříž, Gabriela Štefanová, Štěpán Tuček (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zmizelý originál Rubensovy "Hlavy Medúzy" a dva mrtví muži. Tak začíná první epizoda nového seriálu České televize, který natočil Filip Renč. Osm příběhů podle scenáristy Petra Hudského zavede diváky do Brna a jeho okolí. Čtveřici kriminalistů vede precizní a cílevědomá Karin v podání Jitky Čvančarové. Dalších rolí se zhostili Jiří Dvořák, Michal Isteník a Petra Bučková. „Vybrali jsme si podobu Medúzy jako symbol našich kriminálních příběhů. Co jeden jedovatý had v její hlavě, to jeden příběh, jeden zločin, jedno zlo,“ říká režisér Filip Renč a dodává: „Je pro nás velkou výzvou přijít v dnešní bohaté produkci detektivek a kriminálek s originálním realizačním řešením. Jednotlivé příběhy jsou tedy kombinací skutečných kriminálních případů a fikce autorů. Co se týká stylu vyprávění i hudební dramaturgie, rád bych obnovil atmosféru českých kriminálek ze šedesátých let. Jednoduchá, výrazná hudba, napětí, účelné dialogy, tajemná atmosféra a minimální barevnost obrazu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele otík k tomuto seriálu (9)

Hlava Medúzy (2021) 

Dospěli jsme na konec seriálu, který moc velkou díru do kriminalistického světa neudělal. V každém díle jsme měli vcelku klasický případ + celým dílem se táhne dějová niť, která bohužel na konci nic světoborného nepřinesla, v podstatě to, co každý díval čekal. Škoda, bylo tu určitě zaděláno navíc než na průměrnou českou krimi sérii. Problém s tímto seriálem podobně jako s Labyrintem je ten, že když znáte ten základní děj táhnoucí se celým seriálem, zůstanou vám jen průměrné krimi příběhy bez něčeho zásadního, kvůli čemu byste se na to chtěli podívat znovu. ()

Hlava Medúzy (2021) (E01) 

No nevím - zatím to je průměrných 50%, má to své určité kouzlo, ale zatím jsem naň nepřišel. Začátky krimi seriálů to nemívají lehké, tak uvidíme. Ovšem scénář mi přišel velmi slabý, režijně průměr, kamera zajímavá. Uvidíme. ()

Vykročení do života (2021) (E02) 

Tento díl nebyl špatný! Dost dobrý případ, hlavně závěrečné rozřešení je drsné a ukazuje na lidský hyenismus. A je i docela překvapivé. Jinak pátrání tradiční na krimi seriály, nic nového, případ Karinina bratra bude ještě zajímavý. Zatím seriál jde slušným, i když zcela průměrným směrem. ()

Smrt na zámku (2021) (E03) 

Tohle byl podařený příběh, který měl docela překvapivé vyvrcholení včetně slušného vysvětlení a trocha historie. Potěší Petr Vacek ve vedlejší roli, jinak takový tradiční příběh ze zajímavého zámeckého prostředí. Jinak Erik stále ve vězení, nic nového v tomto směru. ()

Dům na konci ulice (2021) (E04) 

Průměrný díl o smrti zestárlé paní, která celý život sází Sportku. Nic netušící kriminalisté však i této záhadě přijdou na kloub. Zcela průměrný díl, ničím zvláštní příběh ani vyšetřování. Hodně prostoru dostal brácha hlavní hrdinky, který se dostává do blázince, kde se mu podaří zachránit před smrtí jiného blázna. Bude z této dějové linky něco zásadního? ()

Královny krásy (2021) (E05) 

Případ je zase takový průměr, celkem dobrý nápad s vraždou na soutěži miss, na druhou stranu motiv vraha je jasný celkem brzy jako jeho totožnost. Jen byla otázka jak. Daleko víc začíná být zajímavý druhý, paralelní příběh Karinina bratra a jeho "spolublázna". Z toho bude ještě zajímavá zápletka. Dobrý důvod proč pokračovat ve sledování seriálu. ()

Tajemství umírajícího lesa (2021) (E06) 

Tak to byl hodně dobrý případ. Slušná pointa, výborná atmosféra, nečekaný vrah. A Karin brácha už začíná vystrkovat růžky. ()

Krev na stříbrném plátně (2021) (E07) 

Největší radost u tohoto dílu mám z lokace - Boskovické westernové městečko jsem nedávno navštívil a byla radost se do něj opět podívat s filmaři. Příběh vraždy filmového producenta má slušnou pointu, stejně jako Erikův útěk z nemocnice. Díl je parádně obsazen - ve vedlejších rolích se objeví Martin Preiss, Světlana Nálepková a režisér Jiří Strach, který hraje sám sebe. Navíc v první polovině zazní dobré parodické hlášky. Díl, který velmi potěšil. ()

Kalich hořkosti (2021) (E08) 

Více méně očekávané finále, kdy se propojí děj Karininého bratra s Lukášem, kterého zachránil v blázinci před oběšením. Pořád jsem čekal nějaký brutální zvrat, něco, co by totálně propojilo Lukášovo chování s Erikem, ale nic, absolutně nic. Čili došlo jen na vyúčtování křivd, ke kterým vlastně ani nedošlo. Tohle fakt zklamalo. Hlavní případ bouračky a vraždy muže nabyl špatný, taková tradiční detektivka s normálním závěrem, kdy pachatel ani nelituje svého činu, protože sociálně toho ani není schopen. Průměr, který měl vyšperkovat celý seriál, což se bohužel nestalo. ()

Reklama

Reklama