Reklama

Reklama

Noc oživlých mrtvol

  • Česko Noc živých mrtvýc (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Do kin míří další naprostá klasika jménem Noc oživlých mrtvol. Tenhle film se stal přelomovým a ovlivnil celý další vývoj hororového žánru. Příkladem budiž pojem zombie, jehož celosvětové vnímání se změnilo právě až s Nocí oživlých mrtvol. Do té doby to byl člověk při rituálu Voodoo, pak už nemrtvý dychtící po lidském masu. Příběh sleduje osudy sedmi lidí, kteří najdou útočiště před živými mrtvými na opuštěné farmě. Pak se situace ale zvrtne a přeživší se pustí do sebe vzájemně. Film je i na dnešní dobu hodně syrový a správně nekompromisně děsivý, takže v porovnání s ním vypadají moderní horory trochu pohádkově. (Pannonia Ent.)

(více)

Recenze (456)

Lokran 

všechny recenze uživatele

a jak já těm zombies fandil... charaktery jednotlivých postav jsou napsány tak, že i já sám bych je nejraději "sežral" protože si ani nic jiného nezasoužili... jen mě trochu překvapil rádoby šťastný konec, kdy lidstvo vítězí, čekal jsem zkázu civlizace a ono nic... ale i tak, zombíci úplně skvělí. 80% ()

xladojx 

všechny recenze uživatele

Na tomto "praotci zombie snímků" je velmi vidět, že se natáčel před dávnými časy, a to nejen po trikové stránce. Přes velmi solidní začátek, kde se krásně buduje atmosféra, jsem nadále čekal, co se stane zajímavého a převratného, s výjimkou scény zombies požírající lidské orgány, mé čekání skončilo bohužel až při závěrečné scéně filmu, takový závěr (zvlášť k přihlédnutí k roku natočení) jsem opravdu nečekal. Zajímavý, ale z velké části průměrný film... ()

Bartoloměj 

všechny recenze uživatele

Základní kámen všech zombíkovin, vyniká dobrou hudbou a atmosférou. V době vzniku, to pro mnoho lidí byla asi slušná noční můra. Dnes jsou některé pasáže dost nudné a bez šťávy, nemluvě o klasické hororové nemoci - lidé dělají věci, které je neomylně vedou do nejrychlejší záhuby, nebo naopak neudělají nic, které vede ke stejnému výsledku. 70% vzhledem k vysokému hodnocení zde 3*. ()

Uhura 

všechny recenze uživatele

Tak z tohohle stařičkého hororu vycházejí zombie filmy dodnes, a to s naprosto minimální obnovou. Tady byly stanoveny všechny základní ingredience, které se stále nadšeně dodržují: Jeden hrdina, jeden zbabělec, jeden mladý pár, jedno nemocné dítě, zabarikádovaný domek, snaha o odjezd do záchranné stanice, ... ()

Zombiepod 

všechny recenze uživatele

Špička svojho žánru, ktorá má ešte aj dnes čo ukázať. Romero sa nesnaží vyliať na diváka hektolitre krvi z obrazovky, ale hrá sa s jeho psychikou ako profesionálny šachista. Napínavé a stiesňujúce až do výborného vyvrcholenia. Podľa mňa sa už aj vtedy mohli maskéri trochu viac pohrať s mŕtvolami, aby naháňali ešte väčšiu hrôzu, čo bola v tomto smere dosť veľká škoda, ale mimo toho absolútna spokojnosť. ()

liberita 

všechny recenze uživatele

Rovnako ako bol tento film Romerov debut, tak bol aj pre mňa jeho prvým, ktorý som videla. Počas celého jeho sledovania som ho chtiac nechtiac porovnávala so Psychom z podobnej doby. A myslím, že zatiaľ čo Psycho je v pravom zmysle slova dodnes desivý film (nielen kvôli preslávenej scéne v sprche), v tejto Noci je to s desivosťou o čosi slabšie, miestami pôsobí skôr smiešne než strašidelne. Atmosféra funguje tak ako má už od prvej scény na cintoríne, ale mala som trochu problém so ženou čo príde o brata a potom svojim správaním lezie neuveriteľne na nervy. Tiež mi vadil záver, kedy najsympatickejšia postava dopadne, tak ako dopadne. Zombie sú pomerne realistické, od ich pomalých pohybov až po vycivené výrazy a je vidieť, že práve ich výzorom sa inšpirovali aj tvorcovia súčasného Súmraku mŕtvych (2004). ()

chelsea63 

všechny recenze uživatele

Tuhle poloamatérskou záležitost ohlodal zub času až na kost. Víc než zombie. Možná to je milník žánru, ale jako film je to zoufalství. Všechny hlavní aktéry by hravě přehrál i méně cvičený pudl z druhořadého cirkusu. Pro milovníky zombie tématiky asi nezbytnost, jinak ztráta času. ()

Scraffy 

všechny recenze uživatele

George A. Romero dokázal za minimálne náklady urobiť ozajstnú kultovú vec. Obsadenie je úžasné a každý jeden tu má svoje miesto. Príbeh je neopozeraný a po tomto filme už snáď sto krát okopírovaný. Napätie by sa dalo krájať a atmosféra je veľmi hustá. Nechýba ani pár nečakaných okamžikov. U mňa je toto vrchol zombie žánru. ()

Duke90 

všechny recenze uživatele

Možná to ode mě vyzní trochu buransky, ale tohle průkopnické dílo opravdu hodně zestárlo a časté úsměvy se v mém případě střídaly se zděšením z hereckého "výkonu" Judith O'Dea, která by možná napáchala méně škody v už tak hodně amatérském snímku jako jedna z nemrtvých. Chápu, že rozpočet měl tehdy Romero velmi omezený, nicméně některým zbytečným chybkám se snad vyhnout dalo. Třeba když Duane Jones odklízí mrtvé tělo, kde měla mít oběť úplně znetvořený obličej, ale konkrétně v tomto záběru vidíme, že je obličej ženy zcela "neporušený". Také údery tyčí dopadající jasně mimo zaměřený cíl vyvolávaly spíš smích. Stejně v tu chvíli na kameře nebylo skoro nic vidět, tak tam mohli dát třeba pytel s moukou, aby Duane nemusel dělat díry do země... Ale abych jen nekritizoval - začátek s pomalu se blížícím (a skvěle vybraným) Hinzmanem předznamenával něco, čeho se mi sice nakonec v plné míře úplně nedostalo, ale celá část, před uhnízděním se v domě, měla slušnou atmosféru a stejně tak další scény s potácejícími se nemrtvými měly něco do sebe kvůli autentickým výrazům jednotlivých herců a hodně tomu dopomohlo černobílé provedení. Velkého fanouška to ze mě ale bohužel neudělalo... ()

snake 

všechny recenze uživatele

Tento film je strašidelný zejména kvůli skvělé černobílé kameře.Zombiové vypadají hodně jako lidi, né jako guláš s lidí, což je ještě odpornější a děsuplné.A nakonec atmosféra osamělého domu v kopcích.Čirá hrůza.Asi nejlepší zombie horor co kdy vznikl. ()

pepino 

všechny recenze uživatele

Rozhodně působivý horor který místo litrů krve sází na atmosférovost a celkovou ponurost prostředí. Tomu je přispůsobena i herecká skupina, z níž je většina neherců. Kamera dosahuje skoro až dokumentární formy vyprávění a díky černobílému provedení a brilantní hře světla a stínu (po vzoru německých expresionistů němé éry) dosahuje perfektních výkonů. Hudba je taky dost silnou stránkou filmu. Temná, přesně se hodící k situacím dějícím se na plátně....Opravdu-už kvůli atmosféře a kameře by tento film měl vidět každý, i třeba nefanoušek hororového žánru. ()

Marat 

všechny recenze uživatele

Slabý béčkový horror, který nemá ani scény nahánějící husí kůži, ani lekačky, vlastně ani pořádný děj. A stři filmu mi příjde velmi špatný. Bohužel jsem se nudil ()

dobbin 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby povedený horor, který - opět díky tomu, že jsem dřív viděl remake - mě ale nedostal tak, jak jsem si představoval. ()

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zemřel George A. Romero, otec zombie filmů

Zemřel George A. Romero, otec zombie filmů

17.07.2017

Slovo zombie se poprvé objevilo už na začátku 19. století a ve filmech si nemrtví hledali potravu od 30. let. Pořádné slávy se ale dočkali až v roce 1968, když je George A. Romero představil v… (více)

Romero zpátky ke kořenům

Romero zpátky ke kořenům

25.08.2006

Král zombie hororu George A. Romero, jehož dílo žánr ve všech směrech definuje, pracuje na novém filmu. Fanoušky shnilých sympaťáků zbožňovaný režisér natočí další kapitolu slavné série s názvem… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama