Reklama

Reklama

Noc oživlých mrtvol

  • Česko Noc živých mrtvýc (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Do kin míří další naprostá klasika jménem Noc oživlých mrtvol. Tenhle film se stal přelomovým a ovlivnil celý další vývoj hororového žánru. Příkladem budiž pojem zombie, jehož celosvětové vnímání se změnilo právě až s Nocí oživlých mrtvol. Do té doby to byl člověk při rituálu Voodoo, pak už nemrtvý dychtící po lidském masu. Příběh sleduje osudy sedmi lidí, kteří najdou útočiště před živými mrtvými na opuštěné farmě. Pak se situace ale zvrtne a přeživší se pustí do sebe vzájemně. Film je i na dnešní dobu hodně syrový a správně nekompromisně děsivý, takže v porovnání s ním vypadají moderní horory trochu pohádkově. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (456)

B!shop 

všechny recenze uživatele

No ja vim, ze se jedna o jeden ze zakladnich filmu zanru, ale ze by to byla takova parada, to teda rict nemuzu. Spousta veci tu je docela spatne. Zombici se sice motaj a pajdaj pomalu, ale obcas jdou docela rychle a sem tam i pouzivaj naky predmety a to by podle me delat nemeli. Navic naliceni je fakt tragicky, ze ma misty clovek problem poznat, zda to je zombik nebo nekdo zivej. Co se tyce samotnejch hercu, tak nejak zvlast spatnej vykon nikdo nepredvadi, akorat skoda, ze je to opet takova ta klasicka sestava. Zmrd co jim to kurvi, odvaznej frajer, naky ty holky a drsnej cernoch. No a dalsi problem je, ze po skvelym a docela strasidelnym zacatku film vytuhne v baraku, kde postavy asi 45 minut jen kecaj, nez se zacne neco poradnyho dit. No a pak je opet slusnej zaver, navic s hodne vtipnym koncem. A posledni vytka je, ze krve tu je naproste minimum, zadna krvava zapamatovanihodna akce tu neni a "hostina" tu je jen jedna a to vcelku odbyta. Ale i kdyz mam k filmu tolik vytek, nemuzu rict, ze bych se nebavil. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Když už jsme u toho Romera, zásadní jméno v zombie žánru nejspíš nenajdete. Jeho Noc oživlých mrtvol byla totiž v roce 1968 prvním filmem, který zombie vyobrazil jako oživené kanibalistické mrtvoly. Romero se následně žánru zombie filmů věnoval v podstatě po zbytek života, právě jeho debut to ale v roce 1968 celé odstartoval. A kromě zombie dodal i přesah. Paradoxně největším zlem filmu totiž nejsou zombíci. Pomalé tempo, některé momenty dnes působí úsměvně a film (záměrně) vypadá jako braková televizní produkce své doby. Nicméně to má dodnes neskutečné kouzlo. Především jde ovšem o zásadní zombie film. Dokumentární forma, autentické výkony a důkaz významnosti jméno George A. Romero...... ()

Reklama

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Ve své době to musela být naprostá pecka, s odstupem několika desítek let však Noc oživlých mrtvol trochu ztrácí na působivosti, na čemž má nepochybně zásluhu i hodně povedený a celkově ještě živelnější a brutálnější remake od Toma Savinino - mistra přes filmové masky. Verzi z roku 1968 je však nutné ctít jako klasiku – základní kámen žánru survival-horror, bez kterého bychom postrádali Boylovo 28 dní poté (vím, zde nejsou opravdové zombie), Snyderův parádní Úsvit mrtvých, Darabontův slibný seriál The Walking Dead, ale i skvělou komedii Soumrak mrtvých nebo herní sérii Resident Evil (tu filmovou bych klidně oželel…). Atmosféra tohoto nízkorozpočtového hororu je neopakovatelná, George A. Romero s celkovým pojetím oživlých mrtvol odkazuje na vlnu německého expresionismu, ať už jde o zaběrování, líčení nebo expresivní herectví těla. Celkové pojetí je minimalistické, tempo vyprávění plíživé jako ony zrůdy a herecké výkony spíše amatérské, avšak k celkovému konceptu to prostě sedí. Z hlediska brutality se mi Noc oživlých mrtvol zdá být poměrně odvážná vzhledem k době vzniku, dnešní mládeži odkojené na Saw a podobných masakrech se však některé momenty mohou jevit jako úsměvné, to však nemění nic na tom, že tomuhle filmu prostě nechybí koule._____________ Komentář ke kolorované verzi: Paleta užitých barev je poměrně strohá, technické provedení sice není nejhorší a barevné řešení přidává některým záběrům na detailech, celkově však tato verze ani z poloviny nedosahuje působivosti atmosféry černobílého originálu. Nutno brát spíše jako raritu, nikoliv jako plnohodnotný zážitek – originál je prostě originál. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Dobrý rozjezd, uprostřed docela nuda, otřesný výkon jedné barbieny v naprosto trapně napsané "rozlučkové" scéně, závěr má už ale opět celkem šťávu. Nevědět o filmu vůbec nic, myslel bych si, že jde o zdařilý amatérský horůrek a nebýt aut, datoval bych jeho dobu vzniku kamkoliv do posledních 40ti let. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Zatímco s Cravenovým "vizionářstvím" problém nemám, Romerovi jsem pořád na chuť tak úplně nepřišel. Což je nefér, vím. Jenže tenhle film nejde za svůj námět - vše krom něj je strašně nudné. A vzhledem k tomu, jak námět "zlidověl", už Noci oživlých mrtvol nedokážu věnovat pořádnou pozornost... Asi moje chyba... ()

Galerie (123)

Zajímavosti (119)

  • Noc oživlých mrtvol byl poslední film svého druhu, který byl přístupný všem věkovým generacím. Měsíc po jeho vydání vznikl systém přístupnosti filmů, který se dnes běžně používá. (Wade)
  • Album "Walk Among Us" z roku 1982 od punk rockovej kapely Misfits obsahuje pieseň s názvom "Night of the Living Dead". (WalterIK7)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zemřel George A. Romero, otec zombie filmů

Zemřel George A. Romero, otec zombie filmů

17.07.2017

Slovo zombie se poprvé objevilo už na začátku 19. století a ve filmech si nemrtví hledali potravu od 30. let. Pořádné slávy se ale dočkali až v roce 1968, když je George A. Romero představil v… (více)

Romero zpátky ke kořenům

Romero zpátky ke kořenům

25.08.2006

Král zombie hororu George A. Romero, jehož dílo žánr ve všech směrech definuje, pracuje na novém filmu. Fanoušky shnilých sympaťáků zbožňovaný režisér natočí další kapitolu slavné série s názvem… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama