Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh římského generála Maxima začíná v zimě roku 180, kdy v čele římských legií zvítězil nad germánskými kmeny. Po bitvě dorazí do ležení císař Marcus Aurelius se svými dětmi, slabošským synem Commodem a dcerou Lucillou, která byla kdysi Maximovou milenkou. Věčnými boji unavený císař požádá Maxima, aby se po jeho smrti stal protektorem Říma. Generál to však odmítne. Když se Commodus dozví, že ho otec nehodlá jmenovat svým nástupcem, zákeřně ho usmrtí a zmocní se vlády. Maximus se novému vládci odmítne podrobit a je zatčen. Podaří se mu uprchnout a spěchá domů. Svůj dům najde vypálený a manželku i syna zavražděné. Vyčerpán žalem i zraněním omdlí a probere se v zajetí otrokářské karavany. Je pak prodán bývalému gladiátorovi Proximovi. Společně s černým otrokem Jubou projde gladiátorským výcvikem a dostane přezdívku Španěl. Commodus se vrací do Říma a chce rozpustit senát. K tomu však potřebuje získat na svou stranu lid. Rozhodne se proto uspořádat velkolepé gladiátorské hry, kam přijíždí i Proximovi gladiátoři. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (153)

  • V anglickém originále se postava Olivera Reeda jmenuje Proximo. Jenže to je hrubá jazyková chyba. V latině je slovo „proximo“ dativem, tedy třetím pádem. Nominativ, první pád, je samozřejmě „proximus“ (doslova to znamená „nejbližší“, přeneseně „důvěrný přítel“). Chyba vznikla evidentně tak, že se tvůrcům dostala do ruky klíčová rekvizita, Proximův dřevěný meč, který Reedova postava dostala darem od císaře. Na meči je správně napsáno latinsky „Proximo“, což znamená „Proximovi“ (= třetí pád). Podle tohoto pak tvůrci přejmenovali samotnou postavu. (Verbudrak)
  • Když chce Commodus (Joaquin Phoenix) vyprovokovat Maxima (Russell Crowe), řekne, že jeho syn kvičel, když ho přibíjeli na kříž. Když se ale Maximus vrátil ke své zabité rodině, syn i s manželkou byli viditelně oběšení. (Guilemot)
  • Těžká artilerie, použitá v úvodní bitvě, byla obléhací a římské legie ji nikdy nepoužily v polní bitvě. V polních podmínkách se někdy vyskytly pouze tzv. škorpiony, menší šípomety. Použití pomocných sborů s luky a praky bylo v bitvě praktičtější, jelikož byli pohyblivější. (von_Kukuck)
  • Trojúhelníkové praporce na kopích, které byly použity během úvodní bitvy, jsou ryze raně středověkou záležitostí. (von_Kukuck)
  • Během inscenace bitvy o Kartágo v Koloseu je jeden z vozů převrácen. V momentě, kdy se prach usadí, lze vidět, že je na vozu připevněna plynová láhev. (Janzic999)
  • V prodloužené verzi je v čase 1:11:50 vlevo mezi diváky vidět kamera a člen štábu v riflích. (imagoo)
  • Maximus (Russell Crowe) by ve skutečnosti nemohl být velitelem armády, protože ve filmu byl španělského, resp. hispánského původu. Velitelé armád byli výhradně členové senátu a Římané italského původu. (Horazius)
  • V Koloseu jsou vidět ženy sedící spolu s muži v předních řadách. Ve skutečnosti však ženy měly vyhrazená místa v nejvyšších patrech, tedy ta nejhorší. (Horazius)
  • Ve scéně, kdy se Maximus (Russell Crowe) prochází po úvodní bitvě táborem a kráčí k ohradě s koňmi, je v blízkém pozadí v záběru vidět člen štábu v džínách. (FIBO)
  • Ve scéně, kde Russell Crowe (Maximus) jezdí na koni s mečem, drží meč v levé ruce, ale hned potom má meč v pravé ruce. (Hem.m)
  • Maximus (Russell Crowe) při boji s několika protivníky v aréně do posledního z nich zapichuje nad sebe do oblastí hrudníku a žaludku dva meče, avšak při jejich vytahování jsou tyto vedle sebe v oblastech pravé a levé plíce. (Armin82)
  • Gladiátoři ve skutečnosti nikdy nepodstupovali skupinové souboje, to dělali jen odsouzenci na smrt. S gladiátory v boji nikdy nebyla ani divoká zvířata. (272827)
  • Během filmu je vidět, že Commodus (Joaquin Phoenix) má ve svém pokoji busty některých římských císařů. Některé však patřili těm, kteří nastoupili k moci až po jeho smrti. (Mr.Hudson)
  • Během bitvy s barbary "pomáhá" Římanům pes – německý ovčák. Plemeno však existuje až od konce 19. století. (Mr.Hudson)
  • V jednom ze soubojů bodne Maximus (Russell Crowe) svému soupeři meč mezi žebra. Je ale zřetelně vidět, že mířil podél těla. (Mr.Hudson)
  • Poté, co Lucilla (Connie Nielsen) prozradí Commodovi (Joaquin Phoenix) plánované spiknutí, tak někomu, asi senátorovi Gracchovi (Derek Jacobi), nastrčí do postele hada. Had, kterého použijí, je korálovka sedlatá, která je nejedovatá, neagresivní a na to, aby člověka dokázala uškrtit, příliš malá. Jedovatý korálovec, kterého měla korálovka nejspíš připomínat, má odlišné zbarvení. Korálovky i korálovci jsou v přírodě rozšířeni jen na severním a jižním americkém kontinentě, kde se tedy vzala roku 180 n. l. v Římě, je záhadou. (DivX)
  • Ve snímku se praví, že Maximus Decimus Meridius (Russell Crowe) je velitelem severních armád a generálem legií Felixu. Legie Felixu byla ale jen jedna, konkrétně Legio IV Flavia Felix. (vilusinska)
  • Římský vojevůdce nikdy nebojoval v bitvě v první linii. (Zdroj: ČSFD)
  • Když se hrdina Maximus (Russell Crowe) vrací domů, táhnou se v polích široké koleje od traktoru. (Divočák)
  • Spoiler: V závěrečném souboji Maxima (Russell Crowe) s Commodem (Joaquin Phoenix) je v blízkém záběru patrné, že dýka, kterou císař šermuje v bezprostřední blízkosti před svým soupeřem, je gumová. Toto je patrné ve chvíli, kdy ji drží oba naráz, a dýka se začne kroutit. (FIBO)

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Další posily pro druhého Gladiátora

Další posily pro druhého Gladiátora

03.05.2023

Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner) letos na podzim divákům naservíruje velkolepý historický pohled na legendárního francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparteho, to pravé ořechové ale zřejmě… (více)

Reklama

Reklama