Reklama

Reklama

Hrůzy války velkolepým způsobem ožívají ve skvělém válečném dramatu Stevena Spielberga. Snímek začíná invazí spojeneckých vojsk na pláži v Normandii, k níž došlo 6. června roku 1944. Kapitán Miller (Tom Hanks) a členové druhého praporu Rangers se snaží zajistit předmostí pláže. Během invaze jsou zabiti dva bratři. Třetí už dříve padl v boji v Nové Guineji. Jejich matka, paní Ryanová, má obdržet všechna tři úmrtní oznámení v jeden den. Náčelník generálního štábu armády Spojených států George C. Marshall dostane příležitost alespoň trochu zmírnit její zármutek poté, co zjistí, že existuje ještě čtvrtý bratr, vojín James Ryan, který zmizel kdesi ve Francii. Osmičlenný oddíl kapitána Millera dostane rozkaz najít vojína Ryana a přivést ho zpátky k jeho matce. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 483)

Fr 

všechny recenze uživatele

P.O.Z.E.N.....Napadá vás jinej film, kterej by se hodil pro kino líp? S.Spielberg vzdává poctu válečným veteránům s pomocí všech dostupných hereckých a technických prostředků. Ve finále je jedno, jestli má smysl pro jeden život obětovat několik jiných, protože stejně vítězí válečná vřava, patriotismus a dojetí. Válečnou hrůzu (dosud) nezfilmoval nikdo lépe a tak si aspoň trošku dokážu představit, jaký to (tam) asi tenkrát bylo. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Spielberg vystihl a dokonale natočil tragédii druhé světové války a dokázal divákům, že v potocích krve a hromadě padlých má smysl bojovat i za jeden lidský život. I když je to boj téměř předem prohraný. Jako kdyby po všech svých komerčních sci-fi trhácích, ve kterých si vyzkoušel nepřeberné množství triků a experimentů, přitvrdil a rozhodl se natočit snímek, který se dokonale vymyká jeho dlouholeté tvorbě (s výjimkou filmu Schindlerův seznam). Saving Private Ryan, je skvělou ukázkou mistrné režisérské práce, citu pro řemeslo a pomníkem největší tragédie v dějinách lidstva. P.S. Tomuto klenotu se v rámci žánru dokázal přiblížit už jen Clint Eastwood, se snímkem Dopisy z Iwo Jimy (2006). ()

Reklama

Marius 

všechny recenze uživatele

Dodnes som nepochopil, čo kto na tomto filme, okrem úžasnej prvej polhodiny a správne cvoknutej postavy Barry Peppera vidí. Príbeh je plytký a nepravdepodobný, záver neskutočne patrioticko-patetický. Dokonca ani Tom Hanks ma nejak nezobral. Tenká červená línia z toho istého roku je omnoho lepší film. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Film staví na reálných základech vylodění na Omaha Beach v Normandii, slavný den D, ale dál se nechá unášet čistou filmovou fantazií A to je dobře,jinak bychom sledovali jen efektní dokument. Nyní vidíme film, který je napěchovaný dobrodružstvým, napětím a dramatem. O síle hereckého obsazení nemluvě. Dokonce i plačící Nathan Fillion stál za to. Inu, jde vidět, že Spielberg, Hanks, Williams je takzvaná božská trojice. S nadsázkou řečeno, je to boží film. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Jeden z najbrutalnejsich a z najautentickejsich vojnovych filmov, aky som kedy videl a tym mam na mysli samozrejme prvu polhodinu bojov v Normandii. Neviem si predstavit, ze by sa to dalo este lepsie alebo brutalnejsie natocit, pretoze nie kazdy znesie pohlad na lietajuce koncatiny alebo creva vycnievajuce z brucha. Avsak treba sa zamysliet aj nad scenarom, pricom som si kladol otazku: ,,Oplati sa riskovat zivot dalsich vojakov pre jedneho vojaka Ryana, ktoremu zomreli vsetci bratia len preto, aby sa matka dozila aspon toho posledneho stvrteho syna o ktorom dokonca ani nevedeli, ci vobec zije? Co na to povedia tie matky, ktorim syn pre zmenu zomrel kvoli Ryanovi?" Mnohi si povedia jasne, treba sa na neho vykaslat, vsak je to predsa blbost, aby dalsi vojaci riskovali zivoty. No je to urcite na zamyslenie, ale nie je to dovod, aby som dal tomuto filmu 4* preto, lebo by mi nieco vadilo na scenari, ktory bol dokonca nominovany na Oscara. Spielberg zvladol ulohu rezisera na jednotku, za co si zasluzil aj Oscara za najlepsiu reziu, pricom najlepsim filmom roka sa stal ZAMILOVANY SHAKESPEARE (1998). Väcsinou na Oscaroch vitazi reziser aj najlepsieho filmu, teda mohol to byt John Madden za spominaneho Shakespeara avsak v tomto rocniku to bola vynimka. Taktiez Tom Hanks bol nominovany na Oscara za najlepsieho herca v hlavnej ulohe, avsak z Oscara sa tesil Roberto Benigni za dramu/komediu ZIVOT JE KRASNY (1998). Asi to bol rocnik vojnovych filmov, lebo este musim pripomenut, ze v tom istom roku mala 7 nominacii aj drama TENKA CERVENA LINIA (1998) od Terrenca Malicka. A prekvapila ma aj mala uloha Vina Diesela, ktoreho som v case premiery este vobec nepoznal, takze bolo zaujimave si opät tento film pozriet. _______ Tom Hanks - (Kapitán John H. Miller) +++ Tom Sizemore - (Seržant Mike Horvath) +++ Edward Burns - (Richard Reiben) +++ Barry Pepper - (Daniel Jackson) +++ Adam Goldberg - (Stanley Mellish) +++ Vin Diesel - (Adrian Caparzo) +++ Giovanni Ribisi - (T-5 sanitár Irwin Wade) +++ Jeremy Davies - (Timothy P. Upham) +++ Matt Damon - (James Francis Ryan) +++ Ted Danson - (Kapitán Fred Hamill) +++ Paul Giamatti - (Seržant Hill) +++ Dennis Farina - (Plukovník Anderson) +++ Produkcia: Steven Spielberg, Mark Gordon +++ ()

Galerie (64)

Zajímavosti (155)

  • Všetky zvuky strelných zbraní, ktoré počas filmu môžeme počuť, sú skutočným zvukom, ktorý vydávajú skutočné zbrane z druhej svetovej vojny. Steven Spielberg použil iba zvuky týchto zbraní, aby bol film autentickejší. (Raccoon.city)
  • Když seržant Mike Horvath (Tom Sizemore) na Omaha Beach nabírá hlínu, můžeme v jeho batohu spatřit stejné suvenýry označené „Africa“ a „Italy“. To dokládá jeho účast s jednotkou U. S. Army Rangers při vylodění v Severní Africe (operace Torch) a na Sicílii (operace Husky). (stefji)
  • Natáčelo se od 27. června do 13. září 1997 ve Francii, Irsku a v Anglii. (Varan)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama