Reklama

Reklama

Hrůzy války velkolepým způsobem ožívají ve skvělém válečném dramatu Stevena Spielberga. Snímek začíná invazí spojeneckých vojsk na pláži v Normandii, k níž došlo 6. června roku 1944. Kapitán Miller (Tom Hanks) a členové druhého praporu Rangers se snaží zajistit předmostí pláže. Během invaze jsou zabiti dva bratři. Třetí už dříve padl v boji v Nové Guineji. Jejich matka, paní Ryanová, má obdržet všechna tři úmrtní oznámení v jeden den. Náčelník generálního štábu armády Spojených států George C. Marshall dostane příležitost alespoň trochu zmírnit její zármutek poté, co zjistí, že existuje ještě čtvrtý bratr, vojín James Ryan, který zmizel kdesi ve Francii. Osmičlenný oddíl kapitána Millera dostane rozkaz najít vojína Ryana a přivést ho zpátky k jeho matce. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 483)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Legendární Spielbergovský snímek o vylodění v Normandii, který mě v dětství strašil ze spaní. Z některých naturalistických scén mam husinu i teď a ta dlouhá úvodní scéna je prostě bomba. Dodnes pamatuji na její odkaz v Call of Duty 2 a Medal of Honor. Asi by se dalo říci, že Saving Private Ryan a jemu podobným, mi dřív hodně utvářelo pohled na druhou světovou a rád si jej jednou za čas zopakuji. PS : Proč Ryana musel hrát zrovna Damon!? :D ... 90% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Legenda žánru. Už vylodění je bez nadsázky 1 z nejlepších válečných pasáží, která kdy byla natočena. Totální jatka, zmar, strach, chaos, syrovost a autenticita. U málo čeho jsem měl tak intenzivní pocit, že mě tam vhodili s nimi a musím se také krýt. To vše díky skvělé technické stránce. To, co dokáže kamera spolu se střihem vykouzlit, je místy až dechberoucí. S rozkazem záchranné akce pak film ukáže i jinou tvář. Poznávání hlavních hrdinů z osobní stránky dává filmu nový rozměr, divák si dost silně uvědomí, že opravdu jde jen o obyčejné lidi, kteří sice jsou hrdinové, ale také mají strach, nechtějí zbytečně umřít a touží vrátit se domů. A člověk tak nemusí litovat, že při jejich putování těch válečných akcí není zas tolik a víc se mluví, přemýšlí. Nehledě na to, že co do jatek to závěrečná obrana mostu vynahradí divákovi víc než dostatečně. Spousta patosu a dojímavých scén tu sice nechybí, ale málokterý snímek si je dokáže u diváka tak dobře obhájit jako právě tento (a to až do té míry, že už mě při opakovaných projekcích vůbec neruší). ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Spielberg to spravil výnimočne lišiacky! Bol si určite vedomí toho, že vojnových filmov už sú preplnené celé regály, takže musel upútať hneď zozačiatku úžasne prepracovanou, krutou, takmer polhodinovou scénou z bojiska. Nápad bol odvážny, ako aj to, nechať s chladnou hlavou zomrieť skoro všetky hlavné postavy, no do čoho sa Steven pustí, má to záruku úspechu. Polhodina skvele zrežírovaného boja na začiatku, vyše polhodina na konci a aj tak tu ostalo veľa miesta pre rozvinutie charakterov postáv. 95%. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Nejlepší válečný film všech dob. Strhující úvodní sekvence překonává vše doposud natočené (hodně také díky výborné dokumentární kameře). Snad ještě více se mi pak líbila závěrečná bitva. Skvěle rozehrané charaktery (mými oblíbenci jsou zdravotník a ostřelovač - bože dej mi sílu). Jinak scénář prostinký, ale vše dělá mistrovská režie geniálního Stevena. Už jen třeba ta scéna, kdy se matka dozví o smrti svých synů (beze slov) bere dech. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Myslím že dôvod prečo tento film Spielberg natočil bolo sprostretkovať dnešnej generácii (ktorá pomaly ale isto zabúda) peklo druhej svetovej vojny a zároveň udeliť poctu veteránom, ktorý môžu s kľundým svedomím povedať že po nich niečo ostane. Čo tam po príbehu, veď nejaký byť musí, dôležité je ale to ako film zobrazuje krutosť vojny. A to sa mu darí tak ako žiadnému inému vojnovému filmu pre ním. Myslím že porovnávať Ryana s psychologickými vecami ano bola Čata, alebo Apocalypse Now je úplne scestné. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (155)

  • Stíhacie lietadlo, ktoré zničilo nemecký tank v bitke o Ramelle, nesie názov North American P-51 Mustang. (Raccoon.city)
  • Režisér Spielberg váhal z obsadením Toma Sizemora (Seržant Horvath) pretože v čase natáčania bojoval s drogovou závislosťou. Režisér nechal Sizemora podrobiť sa denným testom na drogy a vyhrážal sa, že na ďalší deň každú scénu opätovne natočí, ak bude mať pozitívny test. (Raccoon.city)
  • Působivost filmu výrazně ovlivňuje jeho zvuková stránka, k čemuž Steven Spielberg řekl: "Na tom jsme si dali hodně záležet. Veteráni vyprávěli, jak krátce po vylodění ztratili kvůli explozím sluch. Slyšeli jen takové zvonění a všechny ostatní zvuky velmi slabě a jakoby z dálky. Ale i když voják dočasně neohluchnul, rozhodně nemohl v té kanonádě rozumět rozkazům svých velitelů. Ani ve filmu není mnoha dialogům rozumět a pokud je nedokážete odečíst ze rtů, máte prostě smůlu. Přesně jako vojáci tehdy. Výsledná přesvědčivost scény invaze je složena právě z takových detailů." (NIRO)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama