Reklama

Reklama

Druhý dech

(seriál)
Československo, 1988, 14 h 32 min (Minutáž: 65–71 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Abrhám, Vladimír Kratina, Naďa Konvalinková, Ivana Chýlková, Jiřina Bohdalová, Miloslav Štibich, Marek Vašut, Veronika Žilková, Stella Zázvorková, Alice Chrtková, Věra Kubánková (více)
(další profese)

Epizody(13)

Seriál z prostředí české vesnice. Tvůrci v něm zobrazili osudy a příběhy lidí, pracujících v zemědělství v 70. letech. Hlavní postavou je veterinář Ing. Jiří Vydra, který opouští své klidné místo na fakultě vysoké školy zemědělské, nevěrnou ženu i Prahu. Odchází na vesnici, kde přijímá místo zootechnika v nově otevíraném teletníku. Problém je v tom, že on téhle supermoderní veletovárně na telata nevěří. (Česká televize)

(více)

Recenze (144)

Bodega_Bay 

všechny recenze uživatele

Tohle je z roku 88? Chtěla bych spoluobčany ujistit, že tohleto, co předvádí paní Chýlková a pan Bláha v rámci veterinárního lékařství, tak tohle se už vážně neděje :-) Zpětně mám potřebu omluvit se za to, že se to vůbec kdy dělo....příšerný. edit: napodruhé si vychutnávám vlastně docela vtipné hlášky, takže mě to snad i začalo bavit :) Na deštivé odpoledne s chřipkou a dostatečným nadhledem je to fajn. Navíc- současné zasvěcené to musí i pobavit z odborného hlediska. ()

xentrixx 

všechny recenze uživatele

Netrpím rozhodně nostalgií po předlistopadovém režimu a jeho mnohých televizních "hitech", zdejších mizerných dvacet osm procent za tento seriál je však podle mého mínění nespravedlivě málo. Metaforicky řečeno se totiž v jeho případě podařilo z lejna našlehat docela chutnou šlehačku. No považte sami - divácky a scénaristicky méně atraktivní téma, než je prostředí kravína a teletníku, si lze představit jen stěží. Přesto se z něj autorům povedlo vykřesat zajímavě podané příběhy obyčejných lidí, potýkajících se s problémy všedního života (tehdy stejně jako dnes) - rozpady a navazování partnerských vztahů, konflikty na pracovišti i v soukromém životě, karérismem, protekcí, neoblíbeností v kolektivu a tak dále. Jézéďácké pozadí při tom diváka nijak neruší ani neirituje, navzdory době svého vzniku seriál není příliš obtěžkán propagandistickým balastem. Na skutečnosti, že je dívatelný, mají pochopitelně lví podíl vystupující herci, hlavně Vladimír Kratina, který ani v roli zemědělského inženýra, jdoucího s buldočí zarputilostí proti všem, neztrácí desperátsko- rebelský pel, typický pro většinu jeho rolí v jiných filmech. Josef Abrhám se zase vcelku zdatně zhostil postavy lehce podivínského "vědátora -potížisty", nepochopeného a odmítaného okolím. A Marek Vašut brilantně ztvárnil nesnesitelného primitivního a agresivního burana Václava Stehna. Hvězdný Petr Čepek se naopak musel smířit s pro něj nezvykle dobráckou a poněkud upozaděnou postavou traktoristy Šembery a byť z toho občas bolí zrak i sluch, poradil si s ní velmi dobře. Defilé dalších filmových hvězd celkovou "jedlost" snímku ještě o další stupeň zvyšuje - R. Brzobohatý, J. Bohdalová, J. Sovák, F. Husák, I. Chýlková. Takže celkově za tři, nezlobte se filmoví machři.... ()

Reklama

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Citlivě natočený seriál o normálních lidech, je to taková č-č-člověčinka, ovšem některé momenty zůstávají nadčasovými potřehy ze života, plus je tam pod povrchem ukryta velka kritika systému (například jak soudruzi postupem času přicházejí na to, jaká je ta intenzifikace živočišné výroby blbost, nebo jak okresní tajemník vytváří tlak na vyštípání schopného Vydry). Marek Vašut v roli zlouna je bezkonkurenčně GE-NI-ÁL-NÍ. Vůbec není pravda, že to je nejhorší český seriál, je někde uprostřed mezi Chalupáři (absolutní špička) a Ženy za pultem (absolutní dno). Zdejší komentáře jsou fakt úplně mimo mísu. Je jen vidět, že krávy, hnůj a soudruzi nejsou dneska v kurzu, avšak co v kurzu je, to nevím, páč na vékávéčka nekoukám. Vidět Chýlkovou, jak se v jednom kuse hrabe kravám mezi nohama, to je taky něco, co jen tak nezapomenete. A když ji přitom jednou posere kráva, tak jí kolemjdoucí jezeďák uchlácholí: nic si z toho nedělejte, paní inženýrko, to je čistý hovno, to ještě nebylo na zemi! :-DDD No prostě hlína maximální, na každý díl jsem se těšil a vychutnával si ho. Hynku, díky! ()

martins 

všechny recenze uživatele

Nenapsal to Jaroslav Dietl a není to ještě Gottwald či Rodáci, takže 2*. Výborné herecké obsazení, úvodní melodie a zpěv Dalibora Jandy. Méně je možná více a k J. Abrahámovi by to chtělo jinou herečku, padesátiletí P.Čepek a pí. J Hlaváčová znovu rodiči?a ani ta kritika zemědělství a JZD není taková, jak se snažil scenárista v roce 1990 namluvit. Zákony pohybu o 12 let byly mnohem kritičtější.. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Seriál z vesnice s Abrhámem v hlavní roli! Proč ne, to by nemuselo být špatné... Ale... 75% seriálu jsou důležité hovory o kravách, zbytek hodně laciná a nekompaktní telenovela s naprosto děsivými hereckými výkony. Na třináct dílů jsem nějak postrádal příběh, kterého by se mohl divák alespoň trochu zachytit, aby se z toho hovězího nezbláznil. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

  • Natáčelo se převážně v Praze, v nedalekých Hořovicích a také ve vesnici Hudlice u Berouna. (ČSFD)
  • Rodina Šesterova jezdí v seriálu vozem Moskvič 2137 bílé barvy, který v detailních záběrech řídí převážně paní Šesterová (Jana Hlaváčová). Bylo to z toho důvodu, že v reálném životě měla Jana Hlaváčová, narozdíl od Petra Čepka, řidičský průkaz. (cundak)
  • Režisér Hynek Bočan hraje v úvodu 10. dílu (Digitální dojnice). Postává v hloučku přihlížejících u automobilové havárie. (triatlet)

Reklama

Reklama