Reklama

Reklama

Druhý dech

(seriál)
Československo, 1988, 14 h 32 min (Minutáž: 65–71 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Abrhám, Vladimír Kratina, Naďa Konvalinková, Ivana Chýlková, Jiřina Bohdalová, Miloslav Štibich, Marek Vašut, Veronika Žilková, Stella Zázvorková, Alice Chrtková, Věra Kubánková (více)
(další profese)

Epizody(13)

Seriál z prostředí české vesnice. Tvůrci v něm zobrazili osudy a příběhy lidí, pracujících v zemědělství v 70. letech. Hlavní postavou je veterinář Ing. Jiří Vydra, který opouští své klidné místo na fakultě vysoké školy zemědělské, nevěrnou ženu i Prahu. Odchází na vesnici, kde přijímá místo zootechnika v nově otevíraném teletníku. Problém je v tom, že on téhle supermoderní veletovárně na telata nevěří. (Česká televize)

(více)

Recenze (143)

otík 

všechny recenze uživatele

Přehlídka hereckých hvězd v totálně komunistickém a do kravína zasazeném seriálu, který jakoby vypadl čemukoli ze 70. let. Abrhám tradiční, Konvalinková neuvěřitelně infantilní s krásným prsem ve druhém díle:-) a zbytek tuctový. Prostě i takové seriály se točily a dnešní mládeži by měly připomenout, co to vlastně byl kravín. Takže z výchovného hlediska 40% jak vyšitých. PS: po šestém díle musím konstatovat, že zvedám laťku na 50%, protože problémy, které jsou v seriálu řešeny, odpovídají často realitě rodinného života (vztah Žilková - Vašut, Konvalinková - Kratina). ()

ajfelka odpad!

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak člověk, který je schopen natočit geniální věc - S čerty nejsou žerty - může vypustit do světa TOHLE. Opravdu ani nevím, jak bych to měla nazývat. Děs a hrůza, dialogy jsou k smíchu, ti herci tam absolutně nezapadají. Pokud bylo cílem udělat opus, který bude oslavovat JZD, měli to soudruzi natočit ve stylu pořadů Můj táta pohraničník nebo Maminka družstevnice, to jsou taky klenoty socialistického televizního archivu, doufám, že už je nikdo z toho trezorového dna nevyhrabe. ()

Reklama

deLaFere 

všechny recenze uživatele

Seriál nepochybně není žádný zázrak, ale je lidský. Bohužel se často střídá kvalita scén. Některé dokonale evokují normální lidský život, některé jsou vyloženě hloupé. Ta plejáda českých herců je neuvěřitelná. Je to nparosto odpočinková záležitost a pořád je nesrovnale lepší než drtivá většina zhovadilostí, které se dnes točí. Nemám rád komunisty, ale je to zajímavá nostalgie. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Abrhám jako československá verze Temple Grandinové, etolog teoretik vhozen do víru centrálně plánovaného zemědělství, svou nekompromisností čeřící nervy všech kolem a odolávající svodům nezadaných (i těch zadaných) žen. Poměrně otevřená kritika mnoha aspektů tehdejšího hospodaření (kritiku systému samotného však nečekejme), jádro konfliktů je často personifikováno v některé z postav (nepřejícnost, osobní animozita, nekolegialita apod.). Seriál by měl zabírat cirka jedno celé desetiletí (začíná na počátku sedmdesátých let), ale na výpravě a postavách to příliš poznat není, ženám se mění pouze účesy a děti vyrůstají, ale např. vedoucí teletníku Vícha nosí celou dobu jednu a tu samou zelenou bundu. Pozitivem je, že seriál nabízí i vhled na práci zvěrolékaře a dočkáme se naturalistických záběrů inseminace, porodu i pohledu na mrtvá telata. Herci odvádějí na tehdejší dobu standardní výkony (tedy nadprůměrné) a většina postav prochází vývojem. Zejména u postav s negativními vlastnostmi (např. Bohdalová, obsazená jasně proti svým klasickým rolím) jsem byl schopen okamžité asociace s podobnými typy ze svého života, v tomto sociálně-kritickém aspektu je seriál přesný. Zdejší černé hodnocení je bezesporu nespravedlivé. Ano, nejedná se o žádný nadprůměrný kus z perspektivy současného diváka, ale jistě nejde také o dílo, které je nutné zatracovat. Určitě by mu prospělo zkrácení, řada motivů je zbytečně rozváděna a natahována, redukce na deset dílů by byla optimální. Osobně nelituji ani minuty času, který jsem s ním strávil (nutno ale poznamenat, že jsem při jeho sledování prováděl řadu sekundárních činností, po vizuální stránce je totiž podobně šedivý jako normalizace samotná). ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velice solidní seriál. Jistě, zdejší havloidi ho házejí do odpadu, protože to natočili zlí komunisté a občas se tam dokonce objeví slovo soudruh (jak hrozné; ale nebojte, vaši inteligenci jistě potěší současné seriály). "Druhý dech" vůbec není propagandistický, naopak ukazuje, jaké problémy v zemědělství panovaly, a rovněž většina rodin se zde rozpadá. Vlastně skoro nic zde nefunguje, jak by mělo. Takže kdo píše o "propagandistickém seriálu", má buď v hlavě nasráno, nebo viděl tak pět minut (anebo obojí). K hereckým výkonům - Chýlková na zabití (ale to ona je v každé roli), naopak kladně hodnotím Vašuta (úžasný primitiv), Kratinu (správný chlapák), Zázvorkovou (bodrá vesnická stařena) a dokonce i Bohdalku (kterou nemám rád, ale zde jí to prostě sedlo). A kde jinde uvidíte Petra Čepka v kladné roli? Zasloužené tři hvězdičky. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

  • Při rekapitulaci předchozího dílu je ukázána konfrontace mezi Vydrou (Josef Abrhám) a Stehnem (Marek Vašut), avšak je naprosto rozdílná od té, která byla ukázána v předchozím díle. V díle Oči na kolotoči () Stehno praští Vydru sedícího na motorce a ten se i s ní svalí napravo do příkopu, v rekapitulaci ale vidíme Stehna jak praští Vydru a motorka padá vlevo na silnici a Vydra napravo do příkopu. (KM Phoenix)
  • Rodina Šesterova jezdí v seriálu vozem Moskvič 2137 bílé barvy, který v detailních záběrech řídí převážně paní Šesterová (Jana Hlaváčová). Bylo to z toho důvodu, že v reálném životě měla Jana Hlaváčová, narozdíl od Petra Čepka, řidičský průkaz. (cundak)
  • Režisér Hynek Bočan hraje v úvodu 10. dílu (Digitální dojnice). Postává v hloučku přihlížejících u automobilové havárie. (triatlet)

Reklama

Reklama