Reklama

Reklama

Druhý dech

(seriál)
Československo, 1988, 14 h 32 min (Minutáž: 65–71 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Abrhám, Vladimír Kratina, Naďa Konvalinková, Ivana Chýlková, Jiřina Bohdalová, Miloslav Štibich, Marek Vašut, Veronika Žilková, Stella Zázvorková, Alice Chrtková, Věra Kubánková (více)
(další profese)

Epizody(13)

Seriál z prostředí české vesnice. Tvůrci v něm zobrazili osudy a příběhy lidí, pracujících v zemědělství v 70. letech. Hlavní postavou je veterinář Ing. Jiří Vydra, který opouští své klidné místo na fakultě vysoké školy zemědělské, nevěrnou ženu i Prahu. Odchází na vesnici, kde přijímá místo zootechnika v nově otevíraném teletníku. Problém je v tom, že on téhle supermoderní veletovárně na telata nevěří. (Česká televize)

(více)

Recenze (144)

nash. 

všechny recenze uživatele

Bylo by snadné Druhý dech sejmout, jako to dělá většina zdejších hodnocení. Snadnější než uniknout z pasti předsudků. Jako kluk jsem tyhle seriály nesledoval, protože málo indiánů a ufonů, jako puberťák jsem je odmítal coby projev rebelie, později coby osobní formu ignorace režimu. Teď po pětadvaceti letech už snad mám natolik odstup, abych je hodnotil divácky nikoli politicky. A z tohoto úhlu Druhý dech není tak špatný jak se zdejší hodnocení tváří. Vzhledem k tomu, že během 13 dílů sleduje období více než 10 let, je hutný a nevleče se jako současné seriály, prázdné a natahované do nekonečna. Přes množství postav má každá svůj prostor, jejich vývoj je přirozený a logický. Žádná přitom není jen stoprocentně kladná, nebo záporná, každá má své dobré i špatné stránky, každá zůstává lidská a věrohodná, jejich osudy reálné a uvěřitelné ve svém vývoji. Krávy a hnůj, tedy zemědělská tematika možná není tak atraktivní, ale možná i proto zajímavá. Herecké výkony slušné, zejména Vašutův vesnický primitiv byl dokonalý, a u některých scén jsem zíral jak dostali herci zabrat a mám pocit, že ty dnešní primadony by to snad ani nedaly. Překvapila také míra naturalismu. Ať už je to zemědělská praxe, nahota, nevystavovaná jako atrakce, ale přirozená součást scény, nebo množství mrtvých zvířat, ze kterého musí ochránci zvířat být na mrtvici. Chvíli mi sice trvalo než jsem se naladil, ale nakonec nečekaně příjemné seriálové překvapení. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Sledoval jsem první díl, ale spíše jen jako podkres při práci na compu. Povím vám, nešlo se nad replikami potutelně nesmát. A to se v hlavních rolích představili dobří herci, ale nespláchli špatný dojem. Pořádně jsem nevěděl, o co v tom prvním díle šlo, ale současně sledovat další díl nehodlám. Nej scéna byla, kdy švihák Klem tančil v nějakém baru s Chýlkovou. To jsem se zasmál s chutí. Jinak si z toho dílu pamatuji ještě Kratinu, ale co tam hrál, to vám nepovím, asi kolchozníka. Jinak pokud chcete trávit s modními výstřelky osmdesátých let večery, pak je tohle váš seriál. Za taneční Klemovu kreaci dávám hvězdičku. 10% ()

Reklama

mirra66 

všechny recenze uživatele

Seriál je nudný, to je fakt. Co mi zde v hodnocení však chybí je konstatování toho, že je to jeden z mnoha seriálů, který byl kritický, řekl bych konstruktivně kritický (to myslím vážně) k systému, v tomto případě k řešení otázek týkajících se živočišné a rostlinné výroby v ČSSR (velkochovy, velkovýroba apod.). Takových seriálů bylo mnoho, stejně jako ostatní filmové nebo dokumentární tvorby (kritika se týkala celé řady společenských problémů) a proto mne celkem dost irituje, když se v dnešní době tvrdí, že v minulém režimu nebyla kritika možná a tehdejší tvorba je často označována jen jako bolševická propaganda. Nicméně tato skutečnost nemůže přebít další fakt, kterým je to, že konkrétně tento výdobytek socialistické televizní tvorby je obyčejná kravina z kravína a proto hodnotím slabými 20%. ()

Nerajohn 

všechny recenze uživatele

Dát něčemu odpad jenom proto, že je to módní, je úžasně jednoduchý. Kdyby si každý z vás, kdo si poprvé zobrazil stránku s tímhle seriálem, nevšiml šedé barvy a 26 %, a nenechal se tak dopředu ovlivnit.... Seriál není žádná modla, Abrhám očividně trochu trpí, ale jinak to zase taková slátanina není. Vydržel jsem naprosto bez problémů až do konce a to i proto, že Kratina, Husák, Štibich nebo dvojice Dlouhý-Svobodová jsou tak trochu nepřehlédnutelní. PS: Vašutova největší svině je v díle Portrét duše v Dobrodužství kriminalistiky. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Úplně si nejsem jistý, kolik zdejších kritiků dalo šanci více než jednomu dílu. Celý ten seriál vlastně vůbec není o teletníku ani politice, ale zas a jenom o lidech. A docela bych řekl, že Bočan to neodflákl a herci taky ne. Bavilo mne to až do konce, nejvíc duo Čepek-Hlaváčová. Závěr možná trochu nudil, ale za mne dobrý seriál. 75% ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

  • Scenárista Ivo Pelant později s nadsázkou prohlásil, že Druhý dech byl seriál "o utrpení krav za totality" a diváci jej nepochopili, neboť v době jeho prvního uvedení už žili vlastní revolucí. (Lkprak)
  • Režisér Hynek Bočan hraje v úvodu 10. dílu (Digitální dojnice). Postává v hloučku přihlížejících u automobilové havárie. (triatlet)
  • Veronika Žilková hraje v seriálu Slovenku. Její slovenština však působí značně nevěrohodně a je možné zaznamenat, že do mluvy často přidává české výrazy. (Lkprak)

Reklama

Reklama