Reklama

Reklama

Druhý dech

(seriál)
Československo, 1988, 14 h 32 min (Minutáž: 65–71 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Abrhám, Vladimír Kratina, Naďa Konvalinková, Ivana Chýlková, Jiřina Bohdalová, Miloslav Štibich, Marek Vašut, Veronika Žilková, Stella Zázvorková, Alice Chrtková, Věra Kubánková (více)
(další profese)

Epizody(13)

Seriál z prostředí české vesnice. Tvůrci v něm zobrazili osudy a příběhy lidí, pracujících v zemědělství v 70. letech. Hlavní postavou je veterinář Ing. Jiří Vydra, který opouští své klidné místo na fakultě vysoké školy zemědělské, nevěrnou ženu i Prahu. Odchází na vesnici, kde přijímá místo zootechnika v nově otevíraném teletníku. Problém je v tom, že on téhle supermoderní veletovárně na telata nevěří. (Česká televize)

(více)

Recenze (144)

otík 

všechny recenze uživatele

Přehlídka hereckých hvězd v totálně komunistickém a do kravína zasazeném seriálu, který jakoby vypadl čemukoli ze 70. let. Abrhám tradiční, Konvalinková neuvěřitelně infantilní s krásným prsem ve druhém díle:-) a zbytek tuctový. Prostě i takové seriály se točily a dnešní mládeži by měly připomenout, co to vlastně byl kravín. Takže z výchovného hlediska 40% jak vyšitých. PS: po šestém díle musím konstatovat, že zvedám laťku na 50%, protože problémy, které jsou v seriálu řešeny, odpovídají často realitě rodinného života (vztah Žilková - Vašut, Konvalinková - Kratina). ()

valkil 

všechny recenze uživatele

Motto "kravího" seriálu: Všechno souvisí se vším. Co se nepovede v jednom kraji, po.... se v druhém. Ale že se v něm pojednává o zajímavých tématech - mšice na bobech, siláž v senáži, neschopný inseminátor či plesnivé krmení pro telátka. Hrůznej seriál - a zase v něm hrajou všichni, včetně P. Čepka :-( ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Úplně si nejsem jistý, kolik zdejších kritiků dalo šanci více než jednomu dílu. Celý ten seriál vlastně vůbec není o teletníku ani politice, ale zas a jenom o lidech. A docela bych řekl, že Bočan to neodflákl a herci taky ne. Bavilo mne to až do konce, nejvíc duo Čepek-Hlaváčová. Závěr možná trochu nudil, ale za mne dobrý seriál. 75% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál je jasným důkazem, že režim už mlel z posledního... A přitom si pamatuji jak jsme se každý pátek celá rodina po příjezdu k babičce s radostí těšili na další napínavý díl z prostředí kravína.... Nic kloudnějšího totiž v TV nebylo. Viděno teď po letech, člověk se musí smát. Zároveň je mu smutno když vidí Abrháma a jiné kvalitní herce jinak charakterních rolí jak v holinách v hnoji cosi pindají o plánu a dojnicích... Hvězdička za tu nechtěnou prču dnes.. * ()

Vironey 

všechny recenze uživatele

Upřímně nesnáším českou televizní (a současnou filmovou) tvorbu. Ani nejsem zapařená dojička v holinách, která by se s řehotem plácala po stehnech vždycky, když někdo v seriálu strčí krávě ruku do prdele. Ale tenhle seriál má něco do sebe. A ta propaganda tam naopak (oproti jiné tvorbě z tehdejších dob) skoro není, jeden transparent a soudruhování mezi vysoce postavenýma kravařema mě taky nijak neopruzuje - rozhodně mě opruzuje míň tahle propaganda než ta ušácká ve veškerý (!) hollywoodský tvorbě.Tohle alespoň mělo celkem lidsky a uvěřitelně vystavěný příběh, se kterým se i v dnešní době dá leckdy ztotožnit. A ne, není to jen o těch kravách a kam s těma všema hovnama, i když je to významná součást příběhu, ne že ne. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

  • Režisér Hynek Bočan hraje v úvodu 10. dílu (Digitální dojnice). Postává v hloučku přihlížejících u automobilové havárie. (triatlet)
  • Když Stehnová (Veronika Žilková) nakládá křišťálový lustr do auta, je vidět, že jsou z něj sundané všechny přívěsky. Když je záběr na lustr v autě po nehodě, je kompletně osazen všechny přívěsky. (KM Phoenix)
  • Scenárista Ivo Pelant později s nadsázkou prohlásil, že Druhý dech byl seriál "o utrpení krav za totality" a diváci jej nepochopili, neboť v době jeho prvního uvedení už žili vlastní revolucí. (Lkprak)

Reklama

Reklama