Reklama

Reklama

Druhý dech

(seriál)
Československo, 1988, 14 h 32 min (Minutáž: 65–71 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Abrhám, Vladimír Kratina, Naďa Konvalinková, Ivana Chýlková, Jiřina Bohdalová, Miloslav Štibich, Marek Vašut, Veronika Žilková, Stella Zázvorková, Alice Chrtková, Věra Kubánková (více)
(další profese)

Epizody(13)

Seriál z prostředí české vesnice. Tvůrci v něm zobrazili osudy a příběhy lidí, pracujících v zemědělství v 70. letech. Hlavní postavou je veterinář Ing. Jiří Vydra, který opouští své klidné místo na fakultě vysoké školy zemědělské, nevěrnou ženu i Prahu. Odchází na vesnici, kde přijímá místo zootechnika v nově otevíraném teletníku. Problém je v tom, že on téhle supermoderní veletovárně na telata nevěří. (Česká televize)

(více)

Recenze (144)

monolog 

všechny recenze uživatele

Není to dějově kdovíjakej seriál, ono taky co se dá natočit o jednom kravíně, že? Ale herci jsou jako obvykle skvělí, a chvíle, který nejsou spojený s nějakou propagací ryze komunistických věcí typu jestli tady budeme pěstit kukuřici nebo obilí apod se dá. Mám na mysli ty části o lidech, o zlodějce, o násilníkovi, o rozvedeným manželství, o lásce na hnoji dvou obyčejných lidí. Ale pravda je, že po těch dvanácti dílech jsem měl už málem chuť vyrazit kydat hnůj a sázet brambory. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Jeden ze slabších TV seriálů z "předrevoluční" doby, který napodiv ale není propagandistický, jak ho odsuzují mnohí hodnotitelé ve svých komentářích. Naopak režisér se pokusil o kritiku některých "soudruhů", ale moc se mu to nepovedlo, protože zůstal v půli cesty. Zřejmě proto, že ještě nevěděl, že za rok dojde k bodu zlomu, a netroufl si na větší a otevřenější kritiku. ()

Reklama

Bodega_Bay 

všechny recenze uživatele

Tohle je z roku 88? Chtěla bych spoluobčany ujistit, že tohleto, co předvádí paní Chýlková a pan Bláha v rámci veterinárního lékařství, tak tohle se už vážně neděje :-) Zpětně mám potřebu omluvit se za to, že se to vůbec kdy dělo....příšerný. edit: napodruhé si vychutnávám vlastně docela vtipné hlášky, takže mě to snad i začalo bavit :) Na deštivé odpoledne s chřipkou a dostatečným nadhledem je to fajn. Navíc- současné zasvěcené to musí i pobavit z odborného hlediska. ()

woody odpad!

všechny recenze uživatele

Tuny výkalů,hektolitry chcánek,tuny soudruhů,hektolitry chcánek,tuny krav,tuny pionýrů,tuny hrozných hereckých výkonů,tuny příšerných hlášek+ písnička Dalibora Jandy a to vše v kravíně.To je ve zkratce příběh Druhého dechu,jestli vás zaujal dívejte,jestli ne dívejte se(abyste poznali že Žena za pultem byla jen předehra). ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Sledoval jsem první díl, ale spíše jen jako podkres při práci na compu. Povím vám, nešlo se nad replikami potutelně nesmát. A to se v hlavních rolích představili dobří herci, ale nespláchli špatný dojem. Pořádně jsem nevěděl, o co v tom prvním díle šlo, ale současně sledovat další díl nehodlám. Nej scéna byla, kdy švihák Klem tančil v nějakém baru s Chýlkovou. To jsem se zasmál s chutí. Jinak si z toho dílu pamatuji ještě Kratinu, ale co tam hrál, to vám nepovím, asi kolchozníka. Jinak pokud chcete trávit s modními výstřelky osmdesátých let večery, pak je tohle váš seriál. Za taneční Klemovu kreaci dávám hvězdičku. 10% ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

  • Při rekapitulaci předchozího dílu je ukázána konfrontace mezi Vydrou (Josef Abrhám) a Stehnem (Marek Vašut), avšak je naprosto rozdílná od té, která byla ukázána v předchozím díle. V díle Oči na kolotoči () Stehno praští Vydru sedícího na motorce a ten se i s ní svalí napravo do příkopu, v rekapitulaci ale vidíme Stehna jak praští Vydru a motorka padá vlevo na silnici a Vydra napravo do příkopu. (KM Phoenix)
  • Scenárista Ivo Pelant později s nadsázkou prohlásil, že Druhý dech byl seriál "o utrpení krav za totality" a diváci jej nepochopili, neboť v době jeho prvního uvedení už žili vlastní revolucí. (Lkprak)
  • Režisér Hynek Bočan hraje v úvodu 10. dílu (Digitální dojnice). Postává v hloučku přihlížejících u automobilové havárie. (triatlet)

Reklama

Reklama