Reklama

Reklama

Druhý dech

(seriál)
Československo, 1988, 14 h 32 min (Minutáž: 65–71 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Abrhám, Vladimír Kratina, Naďa Konvalinková, Ivana Chýlková, Jiřina Bohdalová, Miloslav Štibich, Marek Vašut, Veronika Žilková, Stella Zázvorková, Alice Chrtková, Věra Kubánková (více)
(další profese)

Epizody(13)

Seriál z prostředí české vesnice. Tvůrci v něm zobrazili osudy a příběhy lidí, pracujících v zemědělství v 70. letech. Hlavní postavou je veterinář Ing. Jiří Vydra, který opouští své klidné místo na fakultě vysoké školy zemědělské, nevěrnou ženu i Prahu. Odchází na vesnici, kde přijímá místo zootechnika v nově otevíraném teletníku. Problém je v tom, že on téhle supermoderní veletovárně na telata nevěří. (Česká televize)

(více)

Recenze (144)

#47 odpad!

všechny recenze uživatele

Měl jsem nutkání dát za I. Chýlkovou alespon jednu hvězdičku, ale když jsem seriál dokoukal až do konce, shodnu se s většinou že se jedná o jeden z nejhorších českých seriálů vůbec a nic jiného než odpad si nezaslouží. Žena za pultem byla místy alespoň zábavná (i když to většinou nebylo záměrem) socialistická kravina, Druhý dech je neustále nudná socialistická kravina. ()

Cibulka_C 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně jsem se do tohoto seriálu zamilovala. 🤍 Ani nevím proč, ale pohltil mě už v prvním díle větou „Bláto se přece chová jinak než telecí hovno!“. Sice je to socialistický seriál s dávkou socialismu, ale rozhodně není tak špatný, jak někteří říkají. 🙌🏻 Měl skvělé a docela napínavé zápletky, které každým dílem gradovaly výš a výš. Krásně nám přiblížil soudruhování v zemědělském odvětví, kterému se v té době dařilo a musím říct, že vidět v jednom seriálu tolik přímých porodů krávy se jen tak někomu nepovede. - Takže zde je možnost. 👌🏻👀 Všichni herci byli naprosto skvělí. Seriál byl opravdu nabytý těmi nejlepšími hereckými hvězdami a kromě Josefa Abrháma, který se mi do role silně nehodil (asi ho mám prostě navždy zažitýho jako doktora Blažeje a nějakej inženýr Jiří Vydra mu prostě nesedl), mě uchvátili všichni. Jen bych ráda dostala vysvětlení ohledně jakési slovenské kreace Veroniky Žilkové, která se pokoušela mluvit slovensky tak moc, že nakonec mluvila česky. Vladimír Kratina, drsňák jako vždycky, byl sice, ✨drsňák jako vždycky✨, ale k tomu všemu se prolínal i do velmi citlivé postavy. Každá z postav vlastně měla svůj příběh, který se ale vždycky točil kolem teletníku nebo později i kravína. Je to rozhodně zajímavý seriál, který mě bavil. Není to nic náročného, jen obyčejný lidský život, který občas bývá pěkně složitý. Doporučuju! 🙌🏻 ()

Reklama

Bodega_Bay 

všechny recenze uživatele

Tohle je z roku 88? Chtěla bych spoluobčany ujistit, že tohleto, co předvádí paní Chýlková a pan Bláha v rámci veterinárního lékařství, tak tohle se už vážně neděje :-) Zpětně mám potřebu omluvit se za to, že se to vůbec kdy dělo....příšerný. edit: napodruhé si vychutnávám vlastně docela vtipné hlášky, takže mě to snad i začalo bavit :) Na deštivé odpoledne s chřipkou a dostatečným nadhledem je to fajn. Navíc- současné zasvěcené to musí i pobavit z odborného hlediska. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ja to uz dlho hovorim : ked treba natocit kravinu, tak najlepsie je ist do kravina a nech je o kravach. Podarilo sa uspesne. Tak aj tento prednovembrovy serial je plny klise, dej to nema skoro ziadny, ale je to ako-tak sledovatelna podivana na zivot clenov JRD/JZD. Od odpadu serial zachranili 2 osoby : Kratina /Mrtvi ucia zivych/ a Jaroslava Obermaierova /Kladivo na Carodejnice/. Marek Vasut v roli toho blba mi dost vadil. Nezasluzi si to tolko odpadov, lebo podla mna skutocny hnoj pricvalal az po Novembri 1989 /Esmeraldy, Simplemente Maria, Serbelhezada..../ 31 % ()

mirra66 

všechny recenze uživatele

Seriál je nudný, to je fakt. Co mi zde v hodnocení však chybí je konstatování toho, že je to jeden z mnoha seriálů, který byl kritický, řekl bych konstruktivně kritický (to myslím vážně) k systému, v tomto případě k řešení otázek týkajících se živočišné a rostlinné výroby v ČSSR (velkochovy, velkovýroba apod.). Takových seriálů bylo mnoho, stejně jako ostatní filmové nebo dokumentární tvorby (kritika se týkala celé řady společenských problémů) a proto mne celkem dost irituje, když se v dnešní době tvrdí, že v minulém režimu nebyla kritika možná a tehdejší tvorba je často označována jen jako bolševická propaganda. Nicméně tato skutečnost nemůže přebít další fakt, kterým je to, že konkrétně tento výdobytek socialistické televizní tvorby je obyčejná kravina z kravína a proto hodnotím slabými 20%. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

  • Veronika Žilková hraje v seriálu Slovenku. Její slovenština však působí značně nevěrohodně a je možné zaznamenat, že do mluvy často přidává české výrazy. (Lkprak)
  • Při rekapitulaci předchozího dílu je ukázána konfrontace mezi Vydrou (Josef Abrhám) a Stehnem (Marek Vašut), avšak je naprosto rozdílná od té, která byla ukázána v předchozím díle. V díle Oči na kolotoči () Stehno praští Vydru sedícího na motorce a ten se i s ní svalí napravo do příkopu, v rekapitulaci ale vidíme Stehna jak praští Vydru a motorka padá vlevo na silnici a Vydra napravo do příkopu. (KM Phoenix)
  • Rodina Šesterova jezdí v seriálu vozem Moskvič 2137 bílé barvy, který v detailních záběrech řídí převážně paní Šesterová (Jana Hlaváčová). Bylo to z toho důvodu, že v reálném životě měla Jana Hlaváčová, narozdíl od Petra Čepka, řidičský průkaz. (cundak)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno