Reklama

Reklama

Bitva o Británii

  • Česko Bitva o Anglii (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Bitva o Anglii režiséra Guye Hamiltona rekonstruuje proslulou kapitolu z dějin druhé světové války, v níž Velká Británie dokázala odolat německým leteckým útokům. Snímek se soustředí na různé britské vojenské osobnosti, řada z nich je inspirována skutečnými lidmi. V červenci roku 1940 německé vzdušné síly bombardují Anglii v rámci příprav na invazi. Když začne Německo, zřejmě nedopatřením, útočit na civilní oblasti v Londýně, Britové začnou v odvetě nečekaně iniciovat nálet na Berlín. Rozlícený Adolf Hitler nařídí Luftwaffe, aby své útoky spíše než na vojenské cíle zaměřila na Londýn a další velká města. Jeho špatný úsudek však umožní Britům obnovit zničené letecké základny. Statečný boj vyčerpaných anglických pilotů Královského letectva a odolnost britské veřejnosti nakonec dohnaly Německo k tomu, aby se vzdalo svých pokusů o invazi. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

majo25 

všechny recenze uživatele

Historický snímok o jednej z najpamätnejšej bitke pre britskú armádu, či skôr britské kráľovské letectvo. Kopa vtedajších hviezd si zahralo vyšších dôstojníkov (Olivier, Andrews, Caine, Howard, More, Plummer, Redrave) a môžeme sledovať na svoju dobu výborné technické prevedenie leteckých súbojov a ostreľovaní. Ale film poteší skôr leteckých historikov a tých, ktorí sa o 2. svetovú vojnu a jej letecké bitky zaujímajú. V opačnom prípade ide o nezáživný vojnový film bez dramatickejších situácií so slabšou schopnosťou vcítenia sa diváka do rolí a s kruto dlhou stopážou. Hodnotenie: 60% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Guy Hamilton sa par rokov po legendarnom Goldfingerovi rozhodol sfilmovat aj Bitku o Britaniu, ktora prebiehala od jula do oktobra 1940. A zhostil sa tohoto filmu bravurne. Vsetky zalezitost v tomto filme slapu naplno : dialogy su maximalne dokonale, zabery na bojove lietadla, samotne boje tiez. Suboje vo vzduchu su natocene bravurne, tam niet co vytknut. Plus ucast hereckych velikanov ako Michael Caine /The Italian Job 1969/ maximalne potesi oko divaka. Curd Jurgens /Cesta pod Hladinou s Robertom Mitchumom/ bol tiez na urovni. Genialny vojnovy film. 100 % ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Válečný film, jehož největší devizou je britská noblesa, hrdost a ztotožnění se s nejsvětlejším okamžikem britských dějin. Jistěže, někoho takový film, zvláště dnes, po hodině začne nudit, ale právě pro takový typ diváka tento film určen není. Chcete-li však vidět válečné gentlemanství v jeho nejzřejmější podobě, pak právě tento snímek je tím nejlepším možným, jenž vám ukáže, jak může být válka krutá, nádherná a vznešená. Pravdou pak asi je, že na zemi se všechno jeví z poněkud tupějšího úhlu než na nebi. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Nebudu si tady nalhávat nesmysly, jakože dnes může takový film plnohodnotně vizuálně obstát, přičemž jsem se opravdu nahlas smál při scénách bombardování alá série záběrů na jeden statický objekt široko daleko (auta, letadla, stodoly,..), který načež exploduje. No na druhou stranu se na daný roky hodně lítá, což je kolikrát i slušně napínavé, vyloženě poteší jakási historická přesnost se slušným odkazem na Poláky a Čechoslováky. V průběhu jsem přemýšlel nad třema, ale nakonec jsem s přihlédnutím ke stáří spokojený. 70% ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Ani tak nejde o film jako o převedení historického popisu na plátno. Pro vzdělávání dobrý, v Británii v rodinách s pamětníky prakticky povinnost, u nás by mělo být taky. Pokud natočí Battle of Britain Ridely Scott, půjde o jiný kousek. Každopádně, to, co se událo v roce 1940 se připomínat musí. A protože se toho událo opravdu hodně, když půjde o pět dalších filmů, pořád dobře. ()

Galerie (123)

Zajímavosti (25)

  • Stuky ve filmu jsou jen modely. (Javert)
  • Obdobně jako u Messerchmittů, i filmové bombardéry Heinkel 111 pocházejí od španělského letectva. Bylo použito 32 kusů bombardérů CASA 2,111 (licenční Heinkel 111 H-16 s motory Merlin namísto Junkers Jumo 211). (ryba443)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama