Reklama

Reklama

Orka zabiják

  • USA Orca: Killer Whale (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vraždiaca veľryba je jedno z najinteligentnejších živočíchov na svete. Podobne ako ľudia má jedného druha a ak mu človek ublíži, kosatka si to zapamätá a je viac jako isté, že sa bude chcieť pomstiť. Kapitán Nolah (Richard Harris) má na svedomí veľrybiu samičku aj s očakávaným prírastkom. Mŕtvu kosatku vyplaví more na breh a Rachel (Charlotte Ramplingová) i ďalší ľudia Nolana upozorňujú, že ho čaká odplata. A skutočne nahnevaná veľryba sa často ukazuje pri brehu, aby neskôr zničila ukotvenú loď a jasne dala najavo, že to nie je koniec. Aj Nolan si při pohľade na jej vytŕčajúcu plutvu začína uvedomovať, že kosatka ho bude hľadať, číhať, loviť a prenasledovať nemilosrdne a neľútostne s jedinou myšlienkou odplaty krížom cez moria, nehľadiac na čas ani na rôzne prekážky. Má Nolan šancu zbaviť sa večného prenasledovania tým, že odstráni svojho prenasledovateľa? Podarí sa mu to? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Orca zabijak sa tak trochu zviezla na úspechu Spielbergových čeľustí (dokonca použila takmer identickú loď). Ale len tak trochu, pretože dnes je tento film tak zabudnutý, že som oňho skoro ani nezakopol. Čeluste ma bavia a takýchto filmov je fakt málo, tak som teda sadol na loď a išiel si pozrieť nejaké killer kosatky. A je to prekvapivo fajn. Triky sú slušné, umelo nič dokopy nepôsobí, väčšina sa vyrieši šikovným strihom. Nie je to síce vyložený horor, ale niektoré scény s útokom sú natočené fakt dobre. Hlavne prekvapivý trochu nečakaný záver. Síce dal sa tak trochu čakať, ale nečakal som zrovna, že to skončí takto. Za zmienku stojí aj dobrá kamera, pekná Charlotte Rampling a ešte lepšia hudba od Ennia Morriconeho. Oblúbený soundtrack: Orca Finale (End Titles). 80% - 4* ()

predators 

všechny recenze uživatele

Kosatka myslící a jednající jako člověk. A to jak s dobrými vlastnostmi, tak i s těmi špatnými. A v tomto případě mezi ně patří odplata! Byli tady žraloci, krokodýli, piraně, hadi, mravenci, ptáci a kdoví co ještě :-) a jelikož se všechny další zvířecí varianty vyčerpaly, přišly na řadu kosatky :-) Místy dokumentární záležitost často ztrácí na tempu a ročník výroby odpovídá kvalitě zpracování. Ale dívat se na to dá... :-) 50% ()

Reklama

Circumscriptor 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že kosatka nemusela až toľko zabíjať, stačí keď urobí paseku z loďami, potopí Bumpo a zbúra ten dom na pilieroch. Michael Anderson sa ale vidal inou cestou, podobnou Čelustiam Stevena Spielberga, ktorá mi na kosatku až tak nesedí. Je to však neskutočne silný film podfarbený fantastickou hudbou Ennia Morriconeho, ale bohužiaľ z tohto filmu som si najviac odniesol práve tú hudbu a nie film. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Série Zachraňte Willyho znázorňuje kosatku jako nejlepšího přítele člověka, který nemá žádné záporné vlastnosti. Orka zabiják toto zvíře démonizuje takovým způsobem, že film má mnohem blíž k hororu, než k nějaké dobrodružné výpravě za velrybou, což je sice plus pro atmosféru, ale velké mínus pro biologickou přesnost. Nejsem zrovna odborníkem přes mořskou biologii, ale pokud má divák alespoň základní znalosti v této oblasti, tak si nemůže nevšimnout těch do nebe volajících nesmyslů. Viz prohlášení kapitána Nolaha, že tenhle žralok bílý musel mít nejmíň 15 metrů čili byl v tom případě dvakrát delší, než největší ulovený exemplář, vskutku zajímavé zjištění. Dále zjišťujeme, že kosatky jsou pomstychtivé krvelačné bestie bez nepřítele a jejich síla si poradí i s ledovými krami o váze několik tisíc tun :-). Je to bohužel smutný fakt, který sráží film o 1* dolu, ovšem i tak je to kupodivu koukatelný snímek s velkým počtem pozoruhodných záběrů. Postavy mají cíl a nějaký vývoj a hudební podkres Morriconeho je rovněž skvělý. 65%. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, je to hovadina, což snad bystřejšímu divákovi dojde už po přečtení názvu. Kosatka zabiják? Kosatka mstitel? Pohádka pro pokročilé. Tvůrci naštěstí opatřili své dítko solidní atmosférou a několika sugestivními momenty, díky nimž tahle báchorka spolehlivě dokluše až do cíle. Především "porod" mi v dětství způsobil slušný základ pro nejednu noční můru. Zápletka je jednoduchá: sviňská kosatka vs. sviňskej velrybář, až do morku kostí, až na konec světa, na život a na smrt. Jednu hezkou myšlenku film má - ona by pytlácká a velrybářská verbež potřebovala občas dostat pořádně přes řiť právě od svých trofejí. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (6)

  • Jméno Orca, které dali kosatkám staří Římané, je převzaté z řečtiny a je to všeobecný název pro velryby, velké ryby, ale také mořské příšery. (AngelusCZ)
  • Scenéria predstavujúca odľahlú polárnu oblasť Labradoru bola vytvorená na Malte scénografom Mariom Garbugliom. (beso74)

Reklama

Reklama