Darren Lynn BousmanKamera:
David A. ArmstrongHudba:
Charlie ClouserHrají:
Tobin Bell, Shawnee Smith, Donnie Wahlberg, Erik Knudsen, Franky G, Glenn Plummer, Emmanuelle Vaugier, Beverley Mitchell, Dina Meyer, Lyriq Bent (více)VOD (1)
Génius děsu rozjíždí druhé kolo hrůzostrašné hry s životem a smrtí. Zamkne do uzavřeného prostoru osm nešťastníků, jejichž úkolem je dostat se ven dřív, než se nadýchají nervového plynu a zemřou. Musejí však být ostražití - cesta ke svobodě je poseta smrtícími pastmi, které jim rafinovaný Jigsaw přichystal. Když je nalezena mrtvola s charakteristickými známkami Jigsawova vražedného rukopisu, nastává čas, aby se do hry zapojil i detektiv Matthews. Rozbíhá se pátrání po vrahovi, jehož brutalita volá po zákonné odplatě. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))
Ešte nelogickejšie, vykonštruovanejšie a stupídnejšie ako jednotka. Navyše bez atmosféry, ktorá v jednotke vzbudzovala dojem, že je film niečím viac. Niektoré krváky sú tučné (oklincovaná bejzbalová pálka je mojou obľúbenou vražednou zbraňou už od Úteku z New Yorku) a záver je vďaka hudbe solídne vygradovaný, ale aj tak... Načo? ()
Svým způsobem je Saw II příjemné překvapení. Scénáristům se vcelku slušně podařilo oprostit od logických děr prvního dílu, i když je pravda, že ani tady si jich bohužel pár neodpustili. V mnohém se taky podařilo tvůrcům oprostit od přehnaně nevyrovnaných částí, kdy ta zachycující dění v místnosti byla excelentní, zatímco ta odehrávající se mimo a popř. flashbacky bylo nudou a šedí. Tady se jim daří držet atmosféru poměrně vyrovnanou, i když je pravda, že celek je postaven víceméně na vcelku nepokrytém zobrazování funkčnosti různých úkolů, kterými Jigsaw pověřuje své oběti. Je pravda, že jejich originalita je chvílemi až nepříjemně mrazivá a u některých (díra plná injekčních stříkaček) už i žaludek sáhodlouze zaprotestoval, ale i přesto, je Saw II pouze šablonovitě rozehraný thriller, kterému nelze upřít ani poměrně vrchovatou míru nápadů, ani slušivě temnou atmosféru. I když na druhou stranu je pravda, že hyperaktivní kamera a klipovité stříhání jí překvapivě trošku ubírají. (Ne)standardní nadprůměr. ()
První díl je i přes skutečnost, že se nechává inspirovat jinde, zatraceně povedený žánrový přírůstek, jehož konec je v mém osobním top největších filmových překvapení. Dvojka navazuje schopně a některé pasti jsou opravdu úchvatné. Pokud se však první díl inspiroval Kostkou jemně, druhý už jí vykrádá až nezdravým způsobem. Máme tu mnoho postav, máme tu různě rozmístěné pasti a máme tu naprosto debilní postavu, která otravuje život všem ostatním (ten typ parchanta, kterého byl měl divák nenávidět, nefungoval už ani v druhé kostce). Konec je zajímavý, ale stále se jaksi nedokáži rozhodnout, zda mi připadá dobře nasazený na jedničku a nebo násilně našroubovaný... nejspíše od každého trochu, nicméně šokující překvapení to tentokrát není. Saw II není ani omylem tak dobrý, jako jeho předchůdce, ale jde o slušné pokračování, které má pozici ztíženou především tím, že první díl je "téměř" dokonalý... ()
Už mám ten Saw déle, ale nějaký šestý smysl mi nejspíš našeptával : "Nech to být“ Tady se plně shodnu se svým kámošem Legasem. Film prostě trpí typickým syndromem dvojek, kdy je všeho dvakrát více. Jenomže méně je někdy více. Logika dějových zvratů už je více méně jedno, pokud jsou tyto opravdu blbé. Ten film mě v průběhu sledování přestal zjímat, náznak něčeho překvapivého spolehlivě pohřbila další stupidita. Scéna se stříkačkami ustálila moje hodnocení na dvou hvězdičkách. Naštěstí. ()
Rozvleklejší začátek dává vědět, že tentokrát nepůjde jen o samoúčelnou hru na efekt, ale také o rodinné drama s ponaučením na konci. Tedy zdánlivě. Vyjít z premisy, že všechny karty známe z rubu i líce na samém začátku byl dobrý tah. Sledujeme současně skupinku sociopatů pobíhajících po zapastěném domu a detektiva vedoucího s Jigsawem debatu na téma „život, vesmír a vůbec“. Jak však vyjde najevo, jedna dějová linie byla do filmu zakomponována čistě pro to, aby se něco dělo a hlavně, aby to něco obsahovalo spoustu krve. Pointa nám odhalí, že zhruba tři čtvrtiny filmu jsou zcela postradatelné a pro pochopení podstaty naprosto zbytečné. SAW 2 nemá žádnou atmosféru, ani jednou jsem se nelekl a povinné „šokující“ odhalení mě jenom utvrdilo v tom, jak velkým omylem bylo dát prvnímu dílu plné hodnocení. Je k naštvání, když vás jeden film přesvědčí o hlouposti filmu jiného. 40% Zajímavé komentáře: Marius, Lateef, choze ()
Photo © Lions Gate Films Inc. / Twisted Pictures.

- Většina herců nedostala posledních 25 stránek scénáře, aby se předčasně nedozvěděli konec, který znali jen představitelé hlavních postav. (imro)
- Celý film byl natočený za 25 dnů v jedné budově. (imro)
- Pozorný divák si může všimnout, že v každé pasti tohoto dílu je zabudovaná bezbolestná úniková cesta. Například ve skleněné krabici s noži, kvůli které jedna z postav vykrvácí, je nahoře vidět klíč, kterým by šlo krabici otevřít a dostat se ven. (duklak2)