Reklama

Reklama

Americká kletba

  • Velká Británie An American Haunting (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je založen na základě jediného zdokumentovaného případu v historii Spojených států, kdy duch způsobil smrt člověka. V letech 1818 – 1820 v Red River ve státě Tennessee byla rodina Bellů a zejména jejich nejmladší dcera vystavena teroru neznámého původu. Případ byl popsán ve více než dvaceti knihách a jeho stín se nad městem vznáší dodnes. Rodina Bellů se zoufale snažila najít racionální vysvětlení pro hrůzné události kterým čelila, ovšem zcela bez úspěchu. Teror postupně nabýval na intenzitě a duch začal dokonce komunikovat. Zanechal hrůzný vzkaz: jednoho dne budu zabíjet. Až v roce 1998 byl nalezen rukopis tehdejšího místního učitele a rodinného přítele Bellů, který vnáší do případu nová fakta. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (245)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $14miliónovTržby USA $16,298,046Tržby Celosvetovo $29,612,137Tržby za predaj DVD v USA $9,810,252 //počet predaných kusov 530,579║ Prvá polovica filmu je doslova výborná čo sa týka horroru o duchoch, je tam zachytená stiesňujúca atmosféra prinášajúca až triašku na tele, taktiež tu je slušná dávka temnoty a úzkosti. Takže strašidelné momenty sú fakt stiesňujúce, lenže to čo bolo výborné na prvej polovici je už otravné v tej druhej lebo tá neponúkne už nič nové a len dookola opakuje rovnaké strašidelné momentky. Tie postupne začnú nudiť a v čoraz viac v zamotávajúcom sa príbehu maximálne otravovať, až stratia na akomkoľvek význame a celkovo potom film vyznie takmer do prázdna a je to škoda. Jednoducho v druhej polovici filmu akoby došiel tvorcom dych a začnú sa potácať v nesúrodom deji až z toho vznikne len nevýrazná fraška bez hlbšieho významu a to nám chceli ponúknuť skutočnú výpoveď o jedinom dokázateľnom strete z duchom, nuž po tomto čo nám v konečnom výsledku ponúkli, kto by uveril v duchoch by bol jedine blázon. /55%/ ()

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

Slabé 3*, duchovia nevydesili, viackrát to bolo skutočne úsmevné (!), celkom štýlová vizuálna stránka a často príjemne mrazivá atmosféra, ale nič viac, adrenalín sladko drieme... Potešia výkony, skvelý Sutherland, medovo presvedčivá Rachel Hurd- Wood... Bleskové vyvrcholenie... nie najhoršia pointa... no nepomôžem si, tieto hororové príbehy "podľa skutočnej udalosti" vo mne zanechavajú skeptickú pachuť... ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Oou, to byla slabota. A přitom zajímavý námět, Donald Sutherland a Sissy Spacek.... Velká škoda. Na jakoukoliv atmosféru (kromě té nechtěně směšné) zapomeňte a připravte se na to, že tenhle nehoror (ač poměrně krátký) bude už po půlhodině setsakra rozvleklý a až do konce zůstane pořád stejně nudným a prázdným. Jednu hvězdu dávám za pěknou kameru (třeba při scéně s černým vlkem či co to bylo za psisko) a za Sutherlandovu přítomnost. Víc nepřitlačím - ať si mě straší, kdo chce. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Pro tyhle hororové mystery jednohubky odehrávající se v minulosti mám slabost. Atmosférou to trochu připomíná Shyalamanovu Vesnici a celý film působí tak trochu jako převyprávění jakési staré legendy (s tím, že jakoby si vyprávění někdo přikrášlil). Vizuálně je to moc dobré (Rumunsko je perfektní volba), luxusně obsazené, místy docela napínavé a s docela nečekanou pointou. Avšak po dějové stránce se o nic moc promakaného nejedná, některé záběry se zbytečně opakují vícekrát a pocit strachu postupně mizí, protože entita se chová až moc racionálně a předvídatelně, tudíž přestane být děsivá velice brzy. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Duchařiny moc nemusím, jelikož nebývají strašidelné. Americká kletba má ale přeci jen atmosféru a napětí, i když ke konci ty stále se opakující noční můry a třískání dveřmi a okny bylo už poněkud únavné. Jedna z nejlepších scén je útěk v kočáře lesem a následně před černým vlkem. A pak jsou to drobné momentky, kdy třeba svíce vyhoří v řádu sekund a z krbu vyšlehne proud ohně. Velmi dobré herecké obsazení, poněkud rozkývaná kamera a standardní hudba napomáhají celkovému výsledku, který je slušný. Zajímavý je i důvod naznačený v závěru. Co film zbytečně shazuje, je tvrzení - podle skutečné události. Hodnocení z dřívějška ponechávám. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • Natáčanie prebiehalo hlavne v Bukurešti a Montreale. (Greenpeacak)
  • Film je taky známý pod názvem American Haunting - Bellwitch Story. (Chatterer)

Související novinky

Underworld of the Dead?

Underworld of the Dead?

12.04.2007

Dopřejte neschopnému, ale zato nadšenému tvůrci ždibec úspěchu a zavalí vás tunami dalších pozlacených výkalů. Určitě je znáte velí jim Paul W.S. Anderson. Dalším do party je Courtney Solomon, který… (více)

Reklama

Reklama