Reklama

Reklama

Arn

  • Švédsko Arn - Tempelriddaren (více)
Švédsko / Velká Británie / Dánsko / Norsko / Finsko / Německo / Maroko, 2007, 138 min (Director's Cut: 139 min)

Zatím nejdražší švédský koprodukční film se odehrává v době křižáckých válek, kdy výkvět evropského rytířstva - ale i mocichtiví chudí šlechtici - táhnou do Svaté země, kterou chtějí osvobodit od muslimů. Děj je zasazen do poloviny 12. století a hrdinou je Arn, který kvůli nešťastné lásce k Cecilli, která je zavřena do kláštera, táhne jako mladý rytíř - templář na Jeruzalém. Velkolepé exteriéry jsou točené ve Švédsku, Skotsku a Maroku... (Film+)

(více)

Recenze (268)

kalap 

všechny recenze uživatele

No mne osobne utkvela zimomriava zvrátenosť cirkvi svätej , ktorá za to , že bez jej súhlasu sa dvaja mladí ľudia z čistou láskou pomilujú prichádza trest. Dievča 20 rokov tvrdej basy v klaštore pod dozorom bacharky v podobe matky predstavenej a madý muž zato , že zasial život bez ich súhlasu musí zabíjaním zobrať životy neveriacim vo svätej zemi a ked ich už má na konte pár stoviek dostáva súhlas , aby sa naostro miloval so svojou blížnou. Osobne sa mne najviac páčil kultivovaný Saladin , po ktorom sú pomenované záhrady v Izraeli. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Když Bůh nechá Arna žít, dovolíme mu stát se členem církve. Bůh má pro Arna úkol. Tak důležitý, že ani my mu nesmíme stát v cestě!“ A jak matka řekla, tak udělala…Koprodukční historický snímek, na kterém ten rozpočet není až tolik vidět, nicméně když se člověk zaměří na výpravu a řemeslnou stránku, není filmu v podstatě moc co vytknout. Líbila se mi i ta atmosféra, která se tvůrcům podařila navodit. Příběhově to bylo malinko předvídatelné, naštěstí ale ne vyloženě otravným či nudným způsobem. I ta počáteční div ne propaganda církve nakonec není až tak černobílá, čehož jsem se docela dost obával. Jediné, co mi více vadilo, byla aura hlavního hrdiny. Neměl jsem až tak problém mu fandit, ovšem charisma rozhodně nebylo jeho největší předností, což u podobného typu filmu docela zamrzí. Jinak ale u mě převládá spíš spokojenost, a tak dám ještě slabší 4*. „Aby církev ochránila poutníky, vyslala své nejobávanější bojovníky, templáře. Pro některé byli Bohem požehnanými vojáky. Pro ostatní to byli ďáblové, zplozenci zla.“ ()

Reklama

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem velkolepý historický velkofilm potápí mezinárodní sestřih, kde je bohužel znát v ději zkrácení. Pokud ale srovnám s nedávno uvedenou produkcí z našich luhů a hájů, je Arn jasný vítěz. Krásné scenérie, dobré herecké výkony, pěkná výprava a i ty rytířské souboje či bitvy vypadají díky kameramanově práci v rámci možností nadprůměrné. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Historický snímek, který je zasazen do stejné doby jako film Království nebeské a místy i tento hollywoodský velkofilm připomíná, ale jinak je (i jako celek) o třídu lepší. Co za to mohlo? Lepší režisér? Herci? Hudba? Střih? Ne, Arn dokazuje, že jádrem kvalitního příběhu je scénář. Díky němu je tento film takový, jaký je a i za nižší rozpočet působí velkolepě. Sice je místy dosti táhlý, ale i tak si udržel mou pozornost. 75% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Hodnotím neúplnými 5*..Arn se mi líbil velmi, avšak v porovnání s jinými historickými filmy lehce zaostává, proto není plný počet čistokrevný. Trochu mi vadilo zpracování některých bitev, které místy působily příliš povrchně líčeny - dalo se s nimi pracovat. Nejlépe tento snímek vystihuje text písně od jedné legendární české punkové kapely: "Brána města se otvírá a vyjíždí průvod, nekonečná řada mužů na koních. V srdcích tepe touha, hlavy hrdě vztyčené, pohled někam za obzor mají upřený. Odjíždějí do dálek pod vlajkami s křížem svým a kdy se vlastně vrátí - nikdo netuší. .. Ve jménu jejich boha, ve jménu jejich víry, ve jménu jejich zbraní a ve jménu kořisti, jedou s nimi i kněží, co maj drátěné košile, co jim budou žehnat před každičkým útokem. Jedou pod vlajkou s křížem - vstříc své budoucnosti jaká vlastně bude - nikdo netuší. .. Roky tiše uplývají a ten průvod řídne trýzeň, nemoc, bída, hlad - kdopak je sem zval a k tomu ještě nepřítel, který domov brání, domov co každý z rytířů v dáli zanechal, nezbývá než cesta zpět - pro ty co jestě zbyli pod zbytky vlajky s křížem - kdo by to byl tušil. .. Brána města se otvírá a vchází do ní průvod, vrací se s hlavou sklopenou, zbylo jich jen pár, kdo vrátil se zdravý - může být vlastně šťastný, třicetiletí starci s vlasy ze stříbra. Když odjeli do dálek pod vlajkami s křížem svým, že se takhle vrátí - nikdo netušil!" Chyba: Propouštěcí listina pro Arna je ve tvaru svitku, což je historicky nepřesné. V této době se psalo na pergamen, který se skládal a nestáčel. Papyrusové svitky se používaly už jen v papežské kanceláři, odkud ale listina pro Arna nebyla. ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Exteriéry sa natáčali v juhozápadnej švédskej provincii Västergötland, ale aj v Maroku a Škótsku. (Smok)
  • Spolufinancovať projekt sa teda nakoniec podujala konkurenčná TV4. (Smok)
  • Mníšky v opátstve, kam posielajú Cecíliu (Sofia Helin), majú na sebe Hnedý škapuliar často spájaný s karmelitánkami. Zatiaľ čo karmelitánsky rád v tomto časovom období existoval, škapuliar nie. Jeho použitie sa začalo asi v roku 1251 - 65 rokov po skončení filmu. (Weezy22)

Reklama

Reklama