Reklama

Reklama

Pátek třináctého

  • USA Friday the 13th (více)
Trailer 1

Vítejte zpátky v Crystal Lake v tomto mrazivém přepracování kultovního hororu Pátek třináctého. Clay Miller se ve snaze najít svou ztracenou sestru vydává do tajuplných lesů v okolí legendárního jezera Crystal Lake, kde pod tlejícími stromy narazí na zchátralé zbytky starého obydlí. A to není jediné, co vyčkává ukryto v hustém lese. I přes varování policie a místních usedlíků Clay sleduje těch pár stop, které má, s pomocí mladé dívky Jenny, co sem přijala s partou kamarádů ze školy strávit divoký víkend. Všichni zde ale najdou víc, než vůbec chtěli. Netuší, že vstoupili do rajónu jedné z nejhrůznějších postav americké filmové historie – děsivého zabijáka vyzbrojeného mačetou, který v Crystal Lake loví nevinné … Jasona Voorheese. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (683)

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Bez atmosféry, stylu, invence a co je nejhorší, bez pořádného Jasona. K čemu je platných několik chabých odkazů na původní série, když hlavnímu tahounu shází charisma, jeho vraždění je smrt za smrtí fádnější a Nispel jej neumí vyzdvihnout jinak, než za celý film dokola omílat fintu s otočením kamery („Tady nic není“, kamera se otočí – „HA! JASON! Dýchá mi na záda“ – vražda). Očekávaná nelogičnost se projevila bohužel na obou frontách, tzn. jak v rámci filmu (pár okamžiků poté, co jsme ujištěni o Jasonově nelibosti pouze v turistech, je odpraven někdo z místních; Jason se objevuje nejen z místa na místě, ale i ze země na střeše atd.) i zavedené série (Jasonovo skladování mrtvol, unášení…), k čemuž perfektně sedí i nevalně úspěšné pokusy o střízlivě a seriózně znějící dialogy a méně než jednorozměrné charaktery postav, hraných ke všemu i na horor hodně špatnými herci. Bavit vás to přestane zhruba po čtvrt hodině, kdy Jason oddělá první várku (proč má proboha film dvě expozice, když ani jedna z nich není zhotovena pořádně?) a vy si uvědomíte, jak moc velkou náhodou a štěstím byl nový Texaský masakr motorovu pilou. Nispel je bez omlouvání loser. 3/10 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na jeden pohodový večer naprosto příhodný film. Pátek třináctýho - typický horor s kopou lidí a jedním vrahem. Hlavou mi ale pořád nešel fakt, kde se ti další a další lidi brali, protože se ve filmu zabije daleko víc lidí, než se vůbec objeví v titulkách. Člověk má tak jít na film s tím, že od něj má něco očekávat, a já od filmu očekával sračku, kterou jsem ve výsledku taky dostal. Natočená je dobře, to se jí upřít nedá, ale zbytek je prostě hrůza hrůzoucí, bez logiky, bez myšlenky...nehledě na to, že zdejší odborníci v tom ještě vyhledali fakt, že je tohle remake a tak ten film sundali ještě do větších sraček. Nejlepší by bylo, kdyby si Jason vyhledal zdejší odborníky, co tuhle databázi kurvěj a pořádně je vykuchal. Alespoň by byl od nich pokoj a konečně by takovejhle horor měl nějakou hodnotu. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Dávam filmu tri hviezdy pretože nejde o nič nové a aj keď v remake-u okrem lepších efektov asi veľa nového čakať netreba, scenár nemusel byť postavený na už tak otrepanej pesničke – ideme na chatu. Na druhú stranu to mohlo byť aj horšie a zopár vecí sa vydarilo, znovu sa musím vrátiť k nájdeniu a nasadeniu legendárnej masky. Rozhodne ide o slušnú porcovačku a pre fandov fenoménu Piatok trinásteho megasviatok. Inak ale iba ďalšia priemerná položka do zoznamu remake-ov. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

S odstupem času se nový Pátek 13. jeví ještě o něco lepší, hlavně v porovnání s přibývajícím množstvím céčkových hororů. Nejde o remake, jak se mnozí mylně domnívají, film navazuje na první snímek z roku 1980 jen s odstupem času.... Nispel chytře použil model z Psycha, a zúčtoval tak s první várkou omladiny. Po slibném úvodu se místy děj sice zpomaluje, ale na řezničinu nakonec dojde. Mordy jsou příjemné, ke slovu přijde nejen mačeta, ale i past na medvědy, šíp, sekera či spacák nad ohništěm. Místy se člověk i lehce pousměje. Je fajn, že omladinu tvoří banda vypatlanců, tudíž se těšíte, jak budou postupně vykydleni, a líto vám jich rozhodně není. Viděno 2x. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $19miliónovTržby USA $65,002,019Tržby Celosvetovo $90,646,114Tržby za predaj DVD v USA $8,189,694 //počet predaných kusov 505,829║ Škoda že ide len o prevarenú vodu, z dobrou ohlušujúcou hudbou od Steva Jablonsky a lakačkami ponúkanými ako na bežiacom páse, len keby to po prvej polovice filmu nezačalo prerastať cez hlavu a ponúklo to aj niečo iné než okukanú pásovú teen-vyvraždovačku. Pre mňa v každom prípade stráviteľnejšie než pôvodný film. /45%/ ()

Galerie (55)

Zajímavosti (28)

  • Brzkému stádiu produkce se jako řídící měl věnovat režisér a producent John Moore, který byl na tento post zvažován. (Stocki)
  • Premiéra filmu proběhla v Americe, Brazílii, Japonsku a v mnoha evropských zemích v pátek 13. února 2009. (Stocki)
  • Derek Mears je v poradí ôsmy herec, ktorý sa objavil v úlohe Jasona Voorheesa. (FromHell)

Související novinky

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

01.11.2022

Zatímco poslední celovečerní příspěvek do jedné z nejpopulárnějších hororových sérií všech dob dorazil do kin už před dlouhými třinácti lety a dalšího filmu se kvůli tvůrčím sporům o práva na… (více)

Raimi a horory pro celou rodinu

Raimi a horory pro celou rodinu

05.10.2009

Podivnou novou divizi vytvořil Sam Raimi v rámci své na horory zaměřené produkční společnosti Ghost House Pictures. Pod hlavičkou Spooky Pictures prý budou vznikat „thrillery pro celou rodinu“.… (více)

Conan je v haj*lu

Conan je v haj*lu

13.06.2009

Omluvte to přímočaré vyjádření osobních pocitů, ale slušněji už to napsat nedokážu (zvažoval jsem i mnohem ostřejší verze). Že se schyluje k natáčení nového filmu o barbaru Conanovi (spíš než o… (více)

Jeníček a Mařenka – lovci čarodějnic

Jeníček a Mařenka – lovci čarodějnic

03.05.2009

...a další zprávy z hororových dimenzí. Začněme něčím, co smrdí klasikou. Režisér nového Pátku třináctého Marcus Nispel natočí The Last Voyage of Demeter. Čtenáři Brama Stokera už se jistě chytají –… (více)

Reklama

Reklama