Reklama

Reklama

Dvanásti starostlivo vybraní a vycvičení astronauti sa vydajú na desaťročnú cestu vesmírom ku vzdialenému planetárnemu systému Epsilon Eridani. Ich úlohou je objaviť a preskúmať ďalšiu obývateľnú slnečnú sústavu. Aby posádka, vyčerpaná izoláciou v hlbinách vesmíru a pomaly plynúcim časom, ľahšie znášala dlhú misiu, vesmírná loď Phaeton je vybavená systémom virtuálnej reality. Vďaka nemu si dvanásti astronauti môžu vytvárať svoje vlastné súkromné svety, stýkať sa s rôznymi virtuálnymi osobami a prežívať s nimi zaujímavé dobrodružstvá. Lenže jedného dňa začne prístroj zlyhávať a posádka lode Phaeton, tak ako aj osud ich cieľovej planéty, sa ocitnú v ohrození. Zistia, že niekto nahral do počítača vírus, ktorý napadol aj ich vlastné myslenie a ohrozuje bezpečnosť lode. A jeden z nich je pravdepodobne zradca, sabotér a vrah, ktorý chce zničiť celú misiu. Navyše, všetci špeciálne vybraní vedci majú veľmi komplikované a výbušné povahy, takže situácia na palube sa už onedlho stane kritickou... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (68)

Dubro 

všechny recenze uživatele

Pre fanúšika sci-fi pohoda, no odporcu seriálov tento pilot akurát tak vytočí. Patrím do oboch skupín a Bergov pilot ma teda v pohode vytočil. Nepomohla ani konzumácia štyroch chmeľových Outlookov. Stačilo sa vykašlať na pilota, zabudnúť na seriál, nasypať viac peniažtekov a Sanšajn dvojka ako vyšitá. A tak rád by som dal štyri päťcípe! ()

Scylla 

všechny recenze uživatele

Z průzkumné cesty do vesmíru se stává nejsledovanější reality show na Zemi. Dvanáctičlenná posádka se musí vyrovnat s odloučením, samotou a napjatými vztahy mezi sebou samotnými (vše pod drobnohledem "BigBrother" kamer). Ve volném čase astronauti unikají do virtuálního světa, kde si spokojeně užívají až do chvíle, kdy se v programu objeví "chyba". Otázkou zůstává, kdo je za onu chybu zodpovědný... zahrává si s posádkou lodní počítač, nebo stojí za sabotáží někdo z pasažérů? To se dost možná nikdy nedozvíme, protože podle posledních informací to vypadá s realizací samotného seriálu bledě. Pomalejší rozjezd pilotu vynahradí silné finále a Ronald D. Moore by podle mě šanci zasloužil. Kdyby vznikl další kvalitní sci-fi seriál jako Battlestar Galactica, neměla bych nic proti. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Peter Berg jako režisér pilotního dílu k seriálu? Zvláštní spojení a ještě podivnější výsledek. Virtuality se totiž dají lehce definovat jako spojení Sunshine s 2001: vesmírnou odyseou (Hal zdraví lidstvo), hologramu ze Star treku a reality show jako je Big Brother. Zvláštní, že? Několika členná posádka je vyslána za nalezením nové planety pro destruktivně žijící lidstvo a na palubě se začnou dít zvláštní věci... a vše je předáváno ve formě reality show na planetu Zemi. Celý koncept má potenciál, ale na více jak sezonu bych udržení vysoké laťky určitě neviděl. Už pilot má slabé okamžiky a sledovat v této formě celý seriál by nemuselo divákovi dneška vůbec stačit. Osobně to na déle jak jednu sezonu opravdu nevidím a raději bych Virtuality viděl v podobě 4 dílného miniseriálu. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Nakonec dost zklamání oproti tomu, jak jsem na to byl zvědavý. Ten nápad mi sám o sobě nepřipadá blbý, kdyby to neskončilo jen u pilotního dílu, asi bych ještě jednu epizodu dal, protože některé postavy jsou zajímavé a možná by se z toho na konci vyvrbila zajímavá pointa (ačkoli tak nějak tuším, že by se ukázalo, že i ta vesmírná výprava je jenom virtuální realita). Bohužel ale ani ten pilot už nevypadá moc zajímavě. Jakoukoli atmosféru zde totálně zabíjí kamera, která asi po celou dobu má evokovat ten pocit reality show, ale upřímně, v tom případě by tam muselo být kamer tolik, že by byly fakt všude, protože zhruba 2 kamery v místnosti vám neudělají tak detailní zoom na posádku z tolika úhlů. A třeba reality show měly evokovat jen ty záběry, u kterých je to i označené, že budou použity do televize. V tom případě by se jednalo o Dogmu 95, protože ty záběry jsou v drtivé většině případů příšerné a otravné. Výběr posádky je taky divný - místo nějakého realistického výběru těch nejzkušenějších (když se má jednat o tak důležitou misi) tu máme vozíčkáře, chlapa s Parkinsonem a pár postav, které jsou psychicky v prdeli ačkoli jejich cesta sotva začala... Dějově to skutečně strašně připomíná Defying Gravity, ale tam je to po všech stránkách lepší a zajímavější. A chytřejší, z tohohle kromě trošky ponorky nevypadne nic inteligentního. U Virtuality se obávám, že bych s tím po 2-3 epizodách sekl. Jestli se to za pilot posunulo tam, kam se to posunulo, tak se obávám, že by se to jenom strašně vleklo, aby to vystačilo na co nejvíc epizod. A jestli by koncept zůstal stejný - jakože asi ano - tak by mě to moc nebavilo. A fakt se obávám, že by z toho nakonec vypadlo to, co jsem napsal hned na začátku komentáře. Líbila se mi teda ještě hudba, vizuál vesmíru (a byl tam Neptun, což je pro mě další plusový bod) a pár scén, které měly potencionál, ale jinak to není zrovna povedený pilot. Lepší 2* ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Reality-show z vesmíru a keby to malo trvať sľúbených 10 rokov, asi by som to nevydržal. Jeden diel sa vydržať dal, ale bez výraznejšieho zážitku, možno okrem záverečnej akčnej časti. Inak sa celý čas iba riešia vzťahy a často sa zablúdi do virtuálnej reality, ktorá má astronautom spestrovať život výletmi mimo oceľovej klietky vesmírnej lode. Každý si vyberie podľa svojho gusta, krajiny, more, sexuálne dobrodružstvá a softvér dokonca umožňuje vytvárať aj osoby s charaktermi podľa želania a to je asi druhý zaujímavý moment filmu, keď som spozornel. Záver je otvorený s očakávaním seriálu, ktorý nevznikol a možno by tu nejaký potenciál bol. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama