Reklama

Reklama

Vlk z Wall Street

  • USA The Wolf of Wall Street (více)
Trailer 2
USA, 2013, 180 min (Alternativní 173 min)

Režie:

Martin Scorsese

Předloha:

Jordan Belfort (kniha)

Scénář:

Terence Winter

Kamera:

Rodrigo Prieto

Hrají:

Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie, Matthew McConaughey, Kyle Chandler, Rob Reiner, Jon Bernthal, Jon Favreau, Jean Dujardin, Joanna Lumley (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Film Vlk z Wall Street přináší podívanou z doby, kdy na Wall Street vládla pravidla Divokého Západu. Jen místo pistolníků na koních se tu prohánějí jachty a nahé blondýny a místo prachu nad prérií víří vzduchem bankovky. Někdy dokázal vydělat i 12 milionů dolarů za pouhé tři minuty. A peníze uměl také pěkně roztáčet. V jeho kancelářích běžně defilovala nahá dívčí dechovka, šňupaly se velehory kokainu, pořádaly se závody v házení trpaslíky, opice jezdily na kolečkových bruslích a se svou ženou souložil na matraci ze samých bankovek. Když mu v Londýně na večírku došly drogy, vzbudil svou newyorskou sekretářku, aby mu je poslala soukromým tryskáčem. Po každém velkém mejdanu ale přichází i odpovídající kocovina. Zvlášť, pokud kouzlení s akciemi je více než jen kreativní. FBI vás pak chce zatknout a mnoho dalších se chce pomstít. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (2 496)

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Ano, je to zdařilý Scorsese, přinejmenším svou formou. Přesto mi však během dosti dlouhého filmu unikalo, o čem vlastně je. Ale ano, chápu hlavní "poselství" - mít peníze, může vést k vyprázdněnému životu. Fajne, ale potřebujeme k tomu několik hodin epizodních situací, v nichž se nešetří drogami, sexem a házením trpaslíků? Tentokráte jsme se s panem Scorsesem trochu minuli... ()

haWranka 

všechny recenze uživatele

Hm, kde začít. Tak asi hned v úvodu řeknu, že jsem tenhle film evidentně nepochopila. Nemám naprosto tušení, co tím chtěl autor říct. V hlavně toho mám po shlédnutí tolik, že jsem se rozhodla pro vypsání kladů a záporů, které tenhle film má z mého pohledu. Začnu tím dobrým: 1. Herecké výkony - bez dobrých herců by to opravdu nešlo. Přehrávali, co to šlo, ale předpokládám, že něco takového se vážně opravdu hrát nedá. 2. Hudba - krásně všechno podtrhávala, výběr songů taky paráda, chtělo se mi tancovat! 3. Filmařina - líbila se mi kamera, vyhovovaly mi střihy, prostře po řemeslné stránce nemám co vytknout. 4. Humor - no, spíš než humor jako takový mě pobavilo pár vtípků. // Hm, a to je ke kladům asi tak všechno. Teď ty zápory: 1. Stopáž - naprosto zbytečná. Kdyby se vystříhala půlka záběrů toho, jak jedou lajnu a s někým si to rozdávaj (divák není hloupý, stačí jedna, maximálně dvě ukázky toho, jak "hýří") a kdyby se zkrátily ty nesnesitelné proslovy hlavního hrdiny (stejně se pořád opakoval), mohli jsme si všichni ušetřit minimálně hodinu života. 2. Děj - on nějaký byl? Moc jsem ho nepostřehla. Vývoj hlavní postavy chyběl. Ženuška mu sice řekla, že se hrozně změnil, ale mně ani nepřišlo. Někdo, kdo se k takovému způsobu života nechá přesvědčit během tak krátké chviličky, je grázl bez duše vždycky, jen to dřív tolik neukazoval. 3. Postavy - naprostá absence jediné postavy, které by člověk aspoň trochu fandil. A to je pro mě u filmu velké chyba. 4. Poselství - to je něco, co jsem tady opravdu nepochopila. Jestli režisér zamýšlel ukázat život úspěšného podvodníka, mnohem líp se to podle mě podařilo v Chyť mě, když to dokážeš (i když tyhle dva filmy se samozřejmě vůbec nedají srovnávat). Pokud to měla být společenská fraška, chybělo mi tam odsouzení. Jestli šlo o to ukázat co největšího grázla a vydřiducha, tak se to asi povedlo. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale glorifikovat někoho, kdo okradl spoustu poctivých lidí (ano, já prostě na obyčejné, poctivě vydělávající lidi myslet musím), naprášil mraky lidí, kteří mu pomáhali a věřili mu, aby si zachránil kožich a pak ještě těží z neštěstí ostatních podruhé, když ze sebe dělá celebritu a prodává práva sepsat a zfilmovat svůj "zajímavý" život, to mi opravdu dokáže hnout žlučí. Nejsem nikterak upjatá (možná to tak z tohohle komentáře vyzní), ale co je moc, to je moc. Proto hodnotím, jak hodnotím. ()

Folinka 

všechny recenze uživatele

Předesílám, že životopisné filmy nejsou zrovna můj šálek kávy a trošku jsem se vyděsila, když jsem zjistila, jakou má film stopáž... pravdou je, že nakonec mi tři hodiny utekly ani nevím jak. Okamžitě jsem si zafixovala několik hlášek, na které určitě jen tak nezapomenu:) Jen se nemůžu zbavit dojmu, že tak jak film za 3 hodiny uplynul, tak vlastně moc o ničem nebyl...ale nuda to rozhodně není! Leo je borec o tom žádná!:)) ()

mireczech11 

všechny recenze uživatele

Od The Wolf of Wall Street jsem očekával opravdu mnoho. Už první trailer navnadil a první ohlasy mě utvrdili v tom, že to bude opravdový filmový zážitek. Už po prvních pár minutách jsem si vzpomněl na vynikající Goodfellas a Casino. Překvapilo mě však, že se Scorsese uchýlil spíše k žánru komedie, než k (u něho typické) gangsterce. Uvedení do děje, představení postav proběhne hladce a film nabude takové tempo, že se od něj neodtrhnete, ani kdyby začalo hořet kino. Kadence gagů a šokujících výjevu je neuvěřitelná, až si říkáte, jak toto mohl natočit jednasedmdesátiletý dědek. Velkou zásluhu na tom má samozřejmě i vedoucí duo DiCaprio - Hill, kteří by si oba zasloužili za jejich výkony Oscara. Myslím, že spousta scén je už teď legendární (loučení se svobodou, mozková obrna atd.). Jediné z čeho jsem měl obavy, bylo zakončení filmu, Konec mě moc neuspokojil. Vlastně po scéně s "mozkovou obrnou" začne film trochu ztrácet dech a očekávaný pád hlavní postavy není úplně uspokojivě natočen. Hlavní pointa filmu, tedy kritika materialismu, bezohlednosti..., není tak zřetelná. Proto může někomu připadat, že film Belforta vůbec nekritizuje. Každopádně je to jeden z nejlepších filmů roku a druhá návštěva kina je povinnost. ()

Shaleman 

všechny recenze uživatele

Životopisný snad, komedie určitě, ale drama a krimi rozhodně ne. Tento film považuji za silně nadhodnocený, protože pokud odmyslíte těch několik vtipných scén založených na zdrogovaném DiCapriovi, nemá co nabídnout. Scorseseho režie je skvělá, ale čekal někdo něco jiného? Proč ho všichni tak chválí, když pouze po několikáté recykluje sám sebe? Jo, jde mu to a hezky se na to dívá - přesně tak, jak jsme zvyklí z jeho dřívějších počinů, takže režisérská stálice neukazuje nic nového. Pravda, zase tak na škodu to není, ale proč to pořád tak chválit, že? A poté tu máme DiCapria, který svého Jordona Belforda žere snad každým milimetrem svého těla a roli si nesmírně užívá, téměř pořád nehorázně přehrává a nás na jeho drogové eskapády baví koukat. Skutečný problém tohoto filmu je, že nemá žádný příběh, kvůli kterému by jste na to koukali a jde v podstatě o další variaci pařby, jen tentokrát není hrdina středoškolák panic, ale nechutně bohatý zmrd, který si tři hodiny máčí rypák v koksu a píchá co kde může. Jednou se na to podívám, ale nevidím důvod, proč si to zopakovat nebo to velebit do nebe. Scorseseovsky skvěle natočené nic s reklamou na užívajícího se DiCapria. Nejvtipnější na tom jsou na konec ti chudáčci, co se tu předhánějí ve hvězdičkování a superlativech o výtvoru o ničem, ale ve skutečnosti touží jenom po tom, aby si to s Jordanem alespoň na jeden den vyměnili. No, ale na druhou stranu proč ne, i když na daném tématu lépe a zajímavěji těžil Oliver Stone v 87roce... ()

dodona 

všechny recenze uživatele

Perfektná remeselná práca, vynikajúci Leonardo ale tým to pre mňa končí. Zbytočne stratených 180 min. môjho života. Neprišlo mi to nejak vtipné, skôr iritujúce, označiť to za drámu mi príde trošku trúfalé a celkovo je toto pre mňa sklamanie roku. ()

Pavita 

všechny recenze uživatele

Film můžu vřele doporučit herecké výkony jsou skvělé a naprosto mě odzbrojil výběr hudby v některých pasážích. Jediné co je trochu náročné je délka a sem tam se objeví zbytečně odborná pasáž filmu. Ale jinak hurá do kina. ()

10Domik10 

všechny recenze uživatele

Bol som celý nažhavený na tento film, pri ktorom som si bol istý, že ma nemôže sklamať. Po príchode z kina som si povedal, že o sklamaní nemôže byť ani reč ale v podvedomí som čakal od "Wolf of Wall Street" viac. Niečo čo ma možno zasiahne aj po emocionálnej stránke, ale to sa nestalo. Aj keď je to v ďaka skvelému Leonardovi a typickej réžii Scorseseho bravúrny film, na ktorom som sa mimochodom schuti hlavne zasmial, tak na niektoré skvosty (napr. zimomriavkový Shutter Island či geniálne Gangy New Yorku ) tejto neprekonatelnej dvojice je to málo. PS: Jonah Hill bol taktiež perfektný. ()

Dartdevil 

všechny recenze uživatele

Perfektní jízda, vlastně nevím co bych vytknul. Možná stopáž. Ale z nějakého záhadného důvodu se mi nechce dát za pět, prostě jako by tomu něco chybělo, ale nějak nevím co vlastně... ()

peteriko 

všechny recenze uživatele

75% ... Kde začať? V prvom rade ma neustále udivuje výkonnosť Martina Scorseseho, ktorý aj napriek pokročilému veku dokáže tvoriť neskutočne svižné filmy. Teraz prejdime k dĺžke filmu. Určite nemôžem tvrdiť, že tie tri hodiny sú nudné ale predsa len sa nedá zbaviť pocitu, že sedíte pri tom (či už v kine alebo doma) dosť dlho. Na druhej strane neviem povedať, ktoré scény by som vynechal a ktoré nie. Možno by to vedeli Aaron Sorkin s Davidom Fincherom, ktorí mohli tak isto The Social Network natiahnuť na 180 minút. No a nakoniec herecké výkony. DiCaprio ako vždy skvelý (on snáď zle zahrať ani nedokáže) ale na cenu akadémie mi to neprišlo. Zatiaľ som nemal možnosť vidieť výkon oceneného McConaugheyho v Dallas Buyers Club ale videl som aj lepšie výkony v roku 2013 ako napr. Tom Hanks v Kapitánovi Philipsovi alebo Daniel Bruhl v Rivaloch. A ak by DiCaprio cenu nakoniec získal tak kľudne ju mohol dostať aj Jonah Hill, ktorého výkon je podľa mňa na totožnej úrovni. Inak je táto oslava kapitalizmu vskutku zábavným dielom s množstvom skvelých hlášok a scén ale inak sa prikláňam k názoru, ktorý tu už bol viackrát spomínaný, že sa na toto dielo parádne pozerá, ale nič vo vás nezanechá. ()

roses_Andy 

všechny recenze uživatele

Co má ten Leonarda zahrát, aby toho Oscara dostal? Já už nevím, jsem v koncích. Každopádně zase jedna z rolí, která mu je souzena. U filmu si odpočinete, zasmějete, zažijete chvilku napětí a zjistíte, jak to chodívalo/chodívá na Wall Street. Super podívaná, kterou nezhlédnete pouze jednou. ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele

Kdo seje vítr, sklízí Vlka :) Třihodinový epos o jednom šíleným týpkovi, kterej chytl příležitost za pačesy a prožil si svůj americký sen.. V tomhle všem nechyběla akce, sex(hodně sexu), fetování(hromady fetu), hlášek a chlámek(kdy jsem málem ležel na zemi v kině), ke konci to však ubralo na tom všem, ale i tak PERFEKT! DiCaprio je bezkonkurenční herec, kterej se tady vyřádil jak se patří. Už teď se nemůžu dočkat na původní 4hodinovou verzi :) PS.: Bohužel i kině se našli starší občané, kteří měli toho všeho nad hlavu a odešli ze sálu. PSS: V kině si nikdy nesedejte vedle někoho kdo celý film žmoulá svoji protézu, nedá se to vydržet :D 9/10 ()

LolopelS 

všechny recenze uživatele

Strašne ťažko sa mi hodnotí a ešte ťažšie sa mi hľadali slová ihneď po skončení (a vlastne aj počas) filmu. Nemôžem povedať, že by som nebol spokojný, ale akosi mi chýbalo niečo ako "wow" moment alebo kus tajuplna. Na druhú stranu Wolfie priestor pre tieto veci ani neposkytuje, či už vybranou témou alebo aj samotným priebehom filmu. Na 3 hodiny to bola až prekvapivá jazda, pri ktorej som sa nenudil (doma by som sa na hodinky ale asi pozrel) a je tam naozaj nadmieru zapamätania hodných, hlavne tých vtipných, scén (5+). Veľkým plusom pre mňa bola nenútenosť oných vtípkov, kde som nemal pocit ako pri smiechotách, kde by som sa musel po každej vydarenej scénke. Herecké obsadenie som si užil do posledného člena kancelárie. Počas celej stopáže som sa ale nemohol zbaviť myšlienok na naivných ľudí, ktorí sa podobnými aktivitami po telefóne živia aj tu, ponúkajú aj ponožky starej matere z nesmradnúcej ovčej vlny, len aby zarobili a myslia si, akí super job majú a že sú to oni, kto sa na ostatných ľudí díva z hora. Potom je tu strana druhá, ktorá týmto pičuskom pomáha a to je opačný koniec telefónu, ktorý si to proste nechá líbit a hľadá v tom poslednú (alebo prvú?) možnosť, ako zbohatnúť a mať skvelý život. Priam ako zo sna bola vykreslená atmoška v kancelárii, kde vládli heslá, pokriky, najlepšia nálada na svete, peniaze a potom všetko ostatné. v Dosť teraz o hnijúcich krysách z reality, vrátim sa ešte k filmu. Z hudobného podmazu som si strašne užil zasadenie Foo Fighterov, a to hlavne pre skutočnosť, že vôbec nepôsobili pri scéne ako podmaz, ale ako ďalší herec, kľudne aj DiCaprio, a bola to parádna, aj keď len "menejakominútu" trvajúca scéna. Takže zhrnutie by mohlo byť: <3$:*. ()

BDMarty007 

všechny recenze uživatele

Martin Scorsese je filmový vypravěč, který prostě nemá konkurenci. Tři hodiny neuvěřitelné jízdy, která filmově funguje dokonale. Ač má film nálepku jednoho z řekněme nejvulgárnějších, vůbec to nepůsobí nemístně a samoúčelně, v průběhu filmu jsem si to vlastně ani moc neuvědomoval. Film je dokonalý v dialozích a zejména Leonardo Di Caprio opět exceluje. Ale třeba i Matthew McConaughey má roli sice malou, ale jeho zasvěcení nováčka do záležitostí Wall Street je neuvěřitelné. Výhrady mám ke dvěma věcem. 180 minut je možná zbytečně moc, ke konci už to trochu ztrácelo tempo a určitě by se to dalo zkrátit bez dopadu na výsledek. Druhou výhradou je celkové vyznění. Chápu, že je to satira a kritika materialismu, poživačnosti a chamtivosti a práva "amerického snu" jako povolení k naprosté bezohlednosti. Ale nejsem si jistý, zda to bude jasné každému a zejména tomu, kdo jde na film zcela neobeznámen s tématem. Dovedu si představit, že část publika to dokonce bude vnímat jako adoraci a inspiraci. Ve filmu není nikde ani zmíněno, jaké mělo řádění téhle party důsledky (mnohdy existenční problémy) pro ty na druhém konci příběhu. Ty tady ale vůbec nevidíme (na rozdíl od mafiánských opusů). Většina postav je ukázána jako autentičtí lidé, kteří mají v mnoha ohledech srdce na pravém místě a vzbuzují sympatie. Leonardo DiCaprio svým charizmatem každého strhne, většinu času je vlastně kamarádský a empatický a nevyznívá tady jako taková stvůra, jako třeba v Nespoutaném Djangovi. Jako nejzápornější postava tak nakonec v podstatě vychází manželka hlavního hrdiny. Film je to fantastický. Ale nejsem si jist, zda bude většinově správně pochopen. PS (s odstupem): Viděl jsem statistiku vyhledávání zaměstnání v USA a UK v období několika týdnů po uvedení filmů v těchto zemích a poptávka po práci burzovního makléře závratně stoupla! ()

Forty- 

všechny recenze uživatele

Hype roka. Mix komédie a drámy z Wall Street mi príde ako dobrý nápad; hollywoodske hviezdy, crazy scény, drogy, sex, prachy, helikoptéry, jachty, striptérky ... slobodná amerika ako sa patrí. Obsah sa príjemne ľahko trávil a všetko by bolo celkom dobré ... no má to však jeden háčik. Wolf of Wall Street sa hrabe do ligy na ktorú nemá. Keby to bola klasická hollywoodska komédia s 90 minútovou stopážou (aká sa podľa mňa na takýto film hodí) tak je všetko v poriadku, dožerieme popcorn, vyhodíme kelímok od coly a ideme robiť čosi užitočné. Troj hodinová stopáž je ale masaker vzhľadom na to, že dramatická stránka je podpriemerná, predvídateľná a tento film nemá ABSOLÚTNE žíadnu originálnu myšlienku - celý čas od začiatku divák vie, že feťák, ktorý sa živí klamaním ľudí asi dobre nedopadne. Miestami som proste cítil, že čumím na film aký som už videl, ale z nejakého divného dôvodu sa vlečie polovičnou rýchlosťou. ()

greigor 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Neříkám, že to bylo úplně špatný, ale přece jenom jsem čekal trochu víc. Spousta pasáží byla zdlouhavá a nudná a 3 hodiny jsou doopravdy moc. ()

Candid 

všechny recenze uživatele

Ať to budu brát jako životopisný snímek, komedii nebo třeba všechno dohromady, jsou tři hodiny vážně přepálený. Mám ráda komedie, sprosťárny mi nevadí a nebudu pokrytec- někteří podvodníci ve filmech podle skutečnosti jsou mi sympatičtí (Chyť mě, když to dokážeš)... tady jsem se sice párkrát zasmála, ale když to vezmu jako celek, neshledávám na tom vtipného nic a ponaučení nebo nějakou hlubší myšlenku tady člověk vůbec nenajde. K čemu to tedy je? Film pro mě bez významu. Vlk z Wall Street jsou vtipně natočení Šmejdi v megalomanském Holywoodském stylu, u kterých se baví celý svět (stejně tak by to mohlo být třeba o politicích)- film o totálně pokřivených lidech, kteří nevidí dál než na špičku svého nosu. ()

Související novinky

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

27.01.2024

Před deseti lety byl Matthew McConaughey na absolutním vrcholu. Hlavní role v nolanovce, která je jednou z nejlepších sci-fi poslední dekády. Za Klub poslední naděje vyfoukl DiCapriovi Oscara, navíc… (více)

Je Scorseseho novinka moc dlouhá?

Je Scorseseho novinka moc dlouhá?

21.02.2023

Režisér Martin Scorsese (Mafiáni, Casino) není rozhodně nováčkem v oblasti tříhodinových filmových kolosů. Vlk z Wall Street měl 180 minut a Irčan dokonce 209. Jeho novinka Killers of the Flower Moon… (více)

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

07.07.2022

Sérii Fantastická zvířata, spin-offu populární potterovské franšízy, se nedaří ani trochu tak dobře, jak asi studio i tvůrci doufali. Na nové díly tudíž nikdo nespěchá, což naopak uvolnilo ruce… (více)

Margot Robbie bude bruslit

Margot Robbie bude bruslit

27.03.2016

Blonďaté krásce z Vlka z Wall Street momentálně leží u nohou celý Hollywood. A rozhodně potěší vědět, že neusíná na vavřínech. Margot Robbie snad brzy uvidíme v komedii Whiskey Tango Foxtrot, která… (více)

Reklama

Reklama