Reklama

Reklama

Kletba z temnot

  • USA The Possession (více)
Trailer 1

Kletba z temnot vypráví příběh bývalých manželů Clyda (Jeffrey Dean Morgan) a Stephanie (Kyra Sedgwick) a jejich dvou malých dcer. Jednoho dne si mladší dcera Em (Natasha Calis) koupí na bleším trhu tajemnou skříňku. Od té doby se začnou s děvčátkem dít zvláštní věci. Em je skříňkou naprosto posedlá, nosí ji všude s sebou, je nervózní a chová se agresivně. Její matka začíná mít podezření, že skříňka způsobuje u dcery psychické problémy. A po sérii znepokojivých a nevysvětlitelných událostí rodina odhalí pravou příčinu. Zjišťují, že skřínka byla vyrobena pro Dybbuka – zlého démona, který se usadí v těle člověka, který ho ze skříňky osvobodil. A jejich dcera skříňku otevřela… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (13)

Trailer 1

Recenze (474)

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Vizuálně funkční gymnastika aneb drcení kloubů hrací skříňkou (!!!) Tak hele, co bychom ještě chtěli, když už démona prohnali xeroxem na XY způsobů. U The Possession se sešlo scénáristů jak ordodoxních židů při obřízce a všichni, včetne Ole Bornedala dávali dobrej pozor na to, co v posedlostních filmech už několik desetiletí funguje. Těla se musí kroutit, hajzlík v bedně musí skřehotat a navíc je ten polskej démon vegan a nesnáší magnetickou rezonanci. Popravdě, sám sem nečekal víc originality než řemeslný tradice a ono to kupodivu funguje 3/4 filmu. Velmi slušně zahrané charaktery, až moc (roz)vážný Jeffrey Dean Morgan, překvapivě autentická Natasha Calis a vkusně klasická hudební kulisa od Antona Sanka. Paradoxně jediný, co takhle příjemně rozehranou partii sráží je až to, co ji mělo pouze stvrdit - závěr. Tohle sakra není exorcismus, ale šábes se zakalenýma očima (!!!) Dobrých sedmdesát minut sem si říkal, že vzniknout The Possession v dobách Exorcisty, včetně jeho tehdejší konkurencí, mohla být dnes nadčasová. Jenže teď už to chce víc, než jen uctivý tradice. [final rate: 70%] ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

100 x omletý námět o kouzelném předmětu plném démonických sil, který někoho posedne a nutí jej dělat démonické věci. Za pochvalu stojí příjemné obsazení a přátelsky krátká stopáž. Na stranu druhou to rozhodně mohlo být ve spoustě pasáží drsnější. Takhle to působilo jako veselá pohádka na dobrou noc. Vůbec tam je hromada takových velmi odlehčených scén plných zpívajících Židů. Navíc to ani moc nedává smysl, aby některý Židák pomáhal bez toho, aniž by mu člověk zacinkal před obličejem pytlíkem dukátů. [33 %] ()

Reklama

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Standartně rutinní horůrek, který je natočen na jistotu podle spousty žánrových klišé a postupů s předvídatelným scénářem, ale výborným technickým zpracováním.Herecké výkony jsou skvělé a hlavně Natasha Calis je excelentní, vynikající hudba a zvuk v kině umocňuje režisérsky dobře odvedenou práci, atmosféra je hutná, lekačky děsivé a v kině sme měli mrazení jako prase a opravdu jsme měli nepříjemný pocit, který se mě drží ještě teď a u toho má jít u hororů především.Bornedal odvedl dobrou práci, jednoduchou a sázející na jistotu, občas mi ale vadila jasná práce Sama Raimiho, styl mi až moc připomínal Stáhni mě do pekla.Až se objeví jednou na tohle téma okázalejší projekt, který se vyvaruje chybám (Insidious....chyby) a rutinně (právě Kletba z Temnot) a natočí odvážný 5 hvězdičkový horor na tohle téma, tak se proseru do Tádžikistánu a definitivně zešedivým.V celkově vzato podařený kus a po návštěvě kina spokojenost s menšími výhrady ke scénáři, ale s ´´radostí´´ z děsivosti.75%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Zcela neškodný horor s fajn šedivou atmosférou, který si ale stejně dobře jako v kině užjijete také na televizi. Rozhodně zaujaly netradiční střihy při napínavých scénách a perfektní klavírní soundtrack a jinak je škoda, že tu ze sebe hlavně ke konci dělá Jeffrey Dean Morgan takového tupce. Dybbuk box má stále co říci! ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Na zabitie nudy tak akurát, ale žeby ma to ohúrilo sa nedá povedať. Čistý priemer a určite lepšie ako The Conjuring. Celkom nečakane by sme našli aj humorné situácie, napríklad ten židovský vyháňač, poviem vám, pomerne smiešna figúrka. Ten jeho tanec mentálne zaostalého človeka pri exorcizme nemal chybu. Sem tam zafungovali aj lakačky, ale nič svetoborného. Čo by som ale vytkol v prvom rade, tak tú vetičku, vraj je to natočené podľa skutočnej udalosti. No to je teda pekná sranda a dosť odvážne tvrdenie :) To snáď autori ani nemôžu myslieť vážne, že by niekto uveril takej blbinke a že je úplne normálne, keď niekomu vylezie z úst miniatúrny Glum z LOTRa? Jediné čo je na filme reálne tak skutočnosť, že Dybbuk sa naozaj nachádza v židovskej mytológii a tiež tá drevená skrinka, ktorá slúži ako jeho domček. Napriek tomu, natočené a odohrané to bolo fajn takže u mňa 55/100. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (15)

  • Původně byl film od MPAA hodnocen ratingem R, později bylo však omezení zmírněno na PG-13. (josefklimes)
  • V roce 2004 vyšla v Los Angeles Times reportáž o muži, který údajně prodával originální Dybbukovu skříňku, jež způsobila každému z předchozích majitelů okamžiky nepředstavitelné hrůzy. Předmět nakonec zakoupil kurátor univerzitního muzea a začal zkoumat jeho minulost a neblahý vliv na její předchozí majitele. Pátrání ho přivedlo ke staré ženě, která přežila holocaust a po válce si přivezla zapečetěnou skříňku do Ameriky. (MikeCool)
  • Filmaři při natáčení použili živé můry. Velká scéna vyžadovala 2000 kusů tohoto hmyzu, který měl zaplnit dětský pokoj. Motýly museli přinést ve stádiu larev, aby se vylíhli na místě. (rafix)

Reklama

Reklama