Reklama

Reklama

Clona

(seriál)
  • Velká Británie The Lens
Trailer
Česko, 2014, 6 h 8 min (Minutáž: 52–53 min)

Scénář:

Marek Epstein

Kamera:

Jan Cabalka

Hrají:

Kryštof Hádek, Vica Kerekes, Viktor Preiss, David Novotný, Rostislav Novák ml., Taťjana Medvecká, Jan Hartl, Simona Prasková, Jordan Haj, Jenovéfa Boková (více)
(další profese)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Clona je příběhem, v jehož středu stojí postava mladého policejního kameramana Romana (Kryštof Hádek). Ten svou práci, kterou mu dohodil jeho otec (Jan Hartl), vnímá jako jednoroční výplň, kterou je nucen absolvovat po neúspěšných přijímacích zkouškách na vysokou školu. Při jedné z prvních akcí se však situace fatálně zvrtne a banálně vyhlížející výjezd se změní v tragédii, při níž pod koly ujíždějícího automobilu umírá Romanův otec. Touha vyřešit otcovu vraždu, napínavá policejní vyšetřování a Romanův vztah k Lence (Vica Kerekes) i vlastní matce (Taťána Medvecká) jsou leitmotivy celého seriálu. (Česká televize)

(více)

Videa (8)

Trailer

Recenze (165)

stratocasta

všechny recenze uživatele

Řehořek se očividně bojí, aby mu něco neuteklo (třeba expoziční čas), takže radši nechá pro všechny případy (2. oddělení) pořád jezdit kameru, a to i ve chvílích, kdy bych si rád prohlídnul Vicy Vyjímající se Výstřih. Odlesky jako od Pepka Baye a "Picture Enhancing Technology" z Blade Runnera pro případ, že Epstein neví, jak dál. Vnadící potenciál na příští díl v záporných hodnotách. Koukal bych na to jen abych mohl odhalovat jakou náhodou tvůrci posunou jednotlivý zápletky dál, ale mám na tuhle lenost celkem vysoký ISO. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JÁ BUDU HLAVNĚ TOČIT VIDEA...“ /// Příběhově se s tím moc neserou. Zobák nastupuje k mordpartě, kde všichni – tedy všichni tři – vostřílení pardálové (aspoň se tak tvářej) ani moc neřešej, že ten mladej, z nich má nejlepší nápady. Hold není každej polda Ajnštajn… Ze začátku by se mohli zdát všechny zápory spíš jako závan svěžího větříku. Nakonec jsou z toho spíš větry, co smrděj po průjmu. To, co zdálo se bejt pomalý zajímavě, je pomalý nudně, to intuitivní odhalování informací je přesně vo tom, že všeho moc škodí (jako kdyby jste se šli vychcat ve Štěchovicích a našli poklad. Hmm dobrý. Druhej den půjdete chcát… no a prostě zase. Hmm dobrý. Třetí den… Kladem nechť je, že všechno je podřízený plynulosti, tzn., že se zbytečně nevykecávaj. Charakterová nemohoucnost se projevuje už při úvodní rekapitulaci, která je snad vod 3.dílu furt stejná. To tady klidně může hrát Belmondo s Deloinem a točit to Fellini. (Podle scénáře Chucka Norrise.) Okatá snaha o Made in… (nevím co), kterou jsem na ČT nečekal. Vono je to totiž místy i pěkně debilní. To už jsem se mohl koukat rovnou na Anděla. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Ke štěstí mi stačí chodidla V.Kerekes. 2.) Vždycky jsem si přál honit sráče s kamerou (místo pistole) v ruce. (Furt lepší než s vocasem.) (V ruce.) /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ne ()

Reklama

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele

53%? ... Jako proč? ... Příběh naprosto úžasný, scénář vynikající, herecké výkony bombastické! Je sice pravda, že kamera byla trošičku slabší, ale celkový dojem to rozhodně nekazí. Taky je pravdou, že je příběh od reality docela daleko, ale to se mě právě naopak hodně líbí. Dát menší hodnocení než to nejvyšší je prostě blbost. Velkým překvapením pro mě byl někdy až opravdu hodně vtipný scénář, podle pilotního dílu jsem čekala spíš něco smutného a depresivního. Dalším, a možná taky největším, plusem tohoto seriálu je jednoznačně Kryštof Hádek ... Jeho výkon je prostě ohromný!! Tímto seriálem u mě snad překonal i Ivana Trojana, který se u mě už od mala drží na samém vrcholu žebříčku ... Takže za Kryštofa přidávám onu pomyslnou šestou hvězdičku a řadím seriál do mé TOP desítky a to rovnou na vrchol, co se týče české scény ... Česká televize by mohla dostat rozum a místo sra*ek jako je První republika natočit druhou řadu tohoto vynikajícího seriálu ... ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale mě se celý ten nápad vyšetřování skrze objektiv líbí, a to především kvůli vzhledu, který svým lehce uměleckým zabarvením dodává jednotlivým příběhům i celku místy poměrně neobvyklou atmosféru. Případy sice nejsou zrovna vrcholem spletitosti, ale působí věrohodně, stejně jako přirozené herecké projevy všech členů týmu, jakož i dalších postav. Pravdou samozřejmě je, že tentokrát tak trochu zvítězila forma nad obsahem, ale přesto, či možná také díky tomu, to určitě není krok špatným směrem, alespoň pro mě ne. 70 % ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Lesk a bída českých kriminálek. Ten lesk je Vica Kerekes, kvůli které budu asi Clonu sledovat dál, ta bída je hlavně scénář, ale tak trochu i všechno ostatní. Postavy už se za ten jeden díl stačily vyprofilovat do krásné černobílé škály a tak je jejich chování nejen lehce předvídatelné, ale díky křečovitým replikám i trochu klišoidní. Čekal bych že po úspěchu Cirkusu Bukowského bude kamera a atmosféra znovu napodobovat Skandinávii, ale kupodivu jde svou vlastní cestou, která mi, alespoň zatím, připadá jako slepá ulička přehrazená vysokou zdí. Obraz je občas na pěst, zhusta se vyskytují detaily, pojezdy, různé podhledy, zákryty a díky tomu pokusu o ultra realitu je prd vidět. Že tím trpí atmosféra asi nemusím říkat. Po mrazivosti není ani stopy. ()

Galerie (251)

Zajímavosti (9)

  • „Nejedná se o profesní kriminálku, ale spíše o příběh mladého muže, který se řízením osudu ocitl v nesprávný čas na nesprávném místě,“ prozradil o seriálu Clona kreativní producent ČT Jan Lekeš. (SONY_)
  • Jeden z mála českých televizních seriálů, jehož licenci se podařilo prodat do zahraničí. (raininface)
  • Vica Kerekes s souvislosti se seriálem uvedla: "Miluji akční věci a práci v terénu a taky že jsem byla jedinou ženou ve vyšetřovacím týmu, to mně okamžitě přesvědčilo. Která herečka by takovou práci nepřijala? S Tomášem se mi pracovalo skvěle. Stačilo, když něco naznačil, a já to hned pochopila a udělala, byli jsme napojení. Umí taky herce motivovat a pochválit. A mám ráda tu jeho dětinskost."  (nicolcat)

Reklama

Reklama