Reklama

Reklama

Everest v režii Baltasara Kormákura rekapituluje jednu z nejtragičtějších expedic, při které majestátní masív poslal svým vyzyvatelům mrazivé varování. Píše se polovina devadesátých let a Himaláje se stávají oblíbenou turistickou destinací. Na osmitisícovky už nešplhají jen zkušení horolezci, ale táhnou se tam celá procesí dobrodruhů z celého světa. Horští vůdci Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) přesto nic nepodceňují a do své expedice na nejvyšší bod naší Země berou jen lidi, kteří mají něco za sebou. Všichni jsou skvěle připravení a vybavení, splnění snů jejich klientů by nic nemělo stát v cestě. Stačí však drobná odchylka od plánu, náhlá změna počasí a klíčovou otázku „Podaří se nám horu zdolat?" vystřídá otázka mnohem zásadnější. „Dokážeme přežít?" (CinemArt)

(více)

Recenze (993)

Qeo 

všechny recenze uživatele

Když je děj daný, dá se zaměřit alespoň na vizuální stránku. Bohužel k tomu nedošlo. Ačkoliv se podařilo vykreslit atmosféru s mrazivou dokonalostí, celkové vyznění je více než patetické. V hodně případech byl patrný green screen a nepomohl k tomu ani umělý sníh či spousta větráků. Hory hrají hlavní roli. "Poslední slovo má vždycky hora". Ale té tam bylo málo. Mrazilo, ale nudilo. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Tie chvíle, ktoré prežívajú tí divní ľudia, čo lezú na vysoké kopce je veľmi náročné preniesť na plátno kín. Podarí sa to zriedka a tentoraz to skrátka nevyšlo. Jake Gyllenhaal a Emily Watson mi tam vyslovene prekážali a celkový dojem nespasili ani krásne zábery veľhôr z vrtuľníka.. ()

canucks333 

všechny recenze uživatele

Po filmárskej stránke dokonalá záležitosť. Má to spád, lákavý vizuál a veľmi uveriteľné emócie a atmosféru. Ak mám byť úprimný nie je ani veľa na vytknutie, snáď len možno nezáživnejšiu prvú polovicu, kde som dokonca mal chaos v postavách (všetci bradatí a v okuliaroch) a ich osudy mi boli ľahostajné. Po dosiahnutí vrchola Everestu sa však všetko zmenilo a ja som mal slzy na krajíčku. Silný kinový zážitok... Videl som 1x v kine (v 2D) v orginálnom znení so slovenskými titulkami -----80% ()

Sady26 

všechny recenze uživatele

No vždy ma pritahovalo riskovať, ale to čo predviedli Dag a Rob už nebol risk :( škoda ako nas ľudi niekedy premože naša vlastna túžba a potom je to na škodu veci. No Everest asi nedám ale taka 3, 4 tisícovka by nebola od veci ;). Inač veľmi pekny film. ()

KNTRFKT 

všechny recenze uživatele

Dalo se to natočit uplně na hovno, jenže to by se do toho musel motat Kašpar a Melichar, ti naštěstí zůstali obtěžovat mimina ve chlévech a dostavil se pouze Baltasar, který opravdu mistrně vykouzlil z relativně, alespoň pro mě, nezajímavého příběhu opravdu interesantní zážitek. Charismatický Clarke táhne většinu filmu a sekunduje mu Gyllenhall (který si po Bojovníkovi zřejmě dopřává fitkovou abstinenci), se železným Rusákem. Všechny postavy, ať už jakkoli retardované, jsou mi sympatické, tedy až do chvíle, kdy se už asi ze zvyku, pokusí pošahaný pošťák doručit svůj poslední balík na dobírku až na vrchol Everestu a všechny pošle do sraček. Samozřejmě, jsou tam slabší a kýčovité chvíle, ale to by nesměla být většina lidi na place kýčovitě založena. Mně tak akorát celou dobu šrotuje v hlavě, proč tam vlastně lezou? Kdyby seděli doma na prdeli, maj svatej pokoj. Asi to bude ten adrenalin, kdy nevíte, jestli chcípnete v nějaké průrvě, nebo vám rampouch probodne palici. ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Stačí malá chybička, jedno špatné rozhodnutí ... Snímek našlapaný hvězdami, ale žádná nedostává příliš mnoho prostoru. Snímek, který je uvěřitelný. Bez patosu, bez "nadlidských" fyzických výkonů, bez záporných postav. Jsou zde jen lidé proti hoře - a hora vládne, hora si bere. Nekompromisně ... 80% ()

Dejnasp 

všechny recenze uživatele

Toto je přesně jeden z těch filmů, kdy člověk doufá, že dopadne dobře. On se ale většinou stane pravý opak. Na to skytě varuje věta na začátku filmu: natočeno podle skutečné události. První třetina filmu mi přišla taková slabší. Říkala jsem si však, že toto se prostě musí rozjet. A taky že ano. V průběhu druhé hodiny snímku jsem ani nedutala a modlila se, aby vše dopadlo dobře. Težko říct, koho mi bylo líto nejvíc... Tento film je krásným úkazem toho, co všechno se může na Everestu stát když dojde kyslík, nedodržíte čas nebo se přižene bouře. Co se týče krajiny, tak ta mi opravdu vyrážela dech zas a znova. ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Komakur sice nevytěžil ze snové herecké konstelace maximum, přesto na rozdíl od některých cestu na vrchol Everestu a zpět přežil. Everest má klopýtavý rozjezd a v první půli působí dost bezkontaktně a to všemi směry. Rozhýbou ho dle očekávání události, které rekonstruuje a velmi věčné, patos zcela ignorující pojetí, za které musím rejžu pochválit. Dojemnost a osudovost Everestu to nijak nesnižuje a v kombinaci s pečlivou vizuální stránkou je druhá půle strhující, respektive vynikající. Škoda, že se nevyladila už na papíře ta první, kostrbatá. 70% ()

Shredo 

všechny recenze uživatele

Po vizuálnej stránke lahoda pre oko. Pustené len na domácom kine ucho zachytí takisto prostredie a atmosferá sa dostáva bližšie k nám a my z pohodlia obývačky, môžme byť radi, že máme papučky a papáme chipsíky. Čo mi však neprestane vrtáť hlavou sú nedotiahnuté detaily, pri ktorom odborná spoločnosť trpí. Asi by som si mal hovoriť, že to je len film, ale keď sa to hrá na autobiografiu, vrámci dotiahnutia detailov by sa mal stať maximálne uverenia hodným. Pre zvedavcov ( ozaj predlžená doba nechránenia si zraku na vrchole alebo blízkosti vrcholu, kde dobre vieme, aké silné je UV žiarenie.... smiešne brzdenie pri zošmyknutí..... čiapka vrámci výbavy kúpená snáď na trhu od spoluobčana z ďalekého východu) - ale to všetko len pre to, že vedľa mňa sedel turistický vodca :D. Ale celkovo to nie je až taký príšerný snímok :) ()

hEROic 

všechny recenze uživatele

nádherné nahlédnutí do Himalájí a světa lidí, kteří jsou pro pochybný zážitek ochotní riskovat vše... krásné zpracování se smutným, byť trochu podivným koncem... líbilo... 75% ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Film Everest má dvojité poslanie. Jednak má slúžiť ako film, na ktorý milovníci horolezectva už čakali veľmi dlho. Potom má uctiť pamiatku tých, ktorý počas horolezectva stratili život (a nielen u Everesta). Z vizuálnej stránky film nemá chybu, všetko je autentické. Herci presvedčivo hrajú skúseného a vášnivého horolezca. Myslím si, že film svoje ciele dosiahol. Osobné hodnotenie: 80% (***) ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Sice to nebylo tak myšleno, ale jedná se především o slušně natočený hraný dokument. Věrně se drží reality, byť jsou některé podrobnosti vynechány. Klasické schéma, kdy turista si zaplatí výlet a očekává slibované zážitky. Teoreticky je seznámen s nároky vysokohorské přírody, ale bytostně je přesvědčen, že jeho se možné problémy netýkají. Ostatně má k tomu důvod, do 10.5.1996 byly turistické expedice vcelku v pohodě. S výjimkou Daga Hansena žádná jiná postava neútočí na city. Divák se poučí o problémech a jeho emocionální stránka zůstane v klidu. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Tak na tento film nikdy nezabudnem,nechal vo mne trvalu stopu,drama podla skutocnej udalosti o tragickej horolezeckej expedicii,je to nadherne,no zaroven velmi smutne,cloveku sa tisnu slzy do oci,neskutocny zazitok,ktory by si mal kazdy clovek pozriet a uvedomit si,aki krehki su ludia,mna to chytilo za srdce,herci boli perfektni,reziser to zvladol bravurne,jasnych 100 percent...:-) ()

helloween93 

všechny recenze uživatele

Ač nelze filmu upřít kvality, mě si příliš nezískal. Dlouho jsem tak nějak úplně nechápal, kdo že má být hlavní hrdina, postav je vcelku hodně a některé z nich mají minimum prostoru a přesto patřili mezi ty šťastlivce, co sestup z Everestu přežili. Survival drama začne až cca po hodině a čtvrt, což je dáno zřejmě tím, že v první hodině se divák má seznámit s postavami. Rozhodně se nejedná o nudný film, jen to prostě postrádá dramatičnost a celý film je pak bojem o kyslík. 3* ()

Heavyman 

všechny recenze uživatele

"Amatéři" i starý horalové, dostanou na zadek od "střechy světa" a vy máte pocit, že vám mrznou nosy společně s nimi. Objevuje se tu dost známých tváří i v ne velkých rolích. Upozornění : Závěr začíná padat do velkýho dojáku,kdy jeden cepín nezůstane suchý. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Everest je zajímavý především tím, že přesto, že je z mého úhlu pohledu dobrým filmem, nemám k němu vůbec, ale opravdu vůbec, co napsat. 75% ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Už nám zase někdo leze na skálu, co je hodně špičatá. Tohle je vždycky vděčné téma. Člověk versus nemilosrdná hora. Někdo to dá, někdo odejde poražen a když se příběh zakládá na reálných základech, tak před závěrečné titulky vložíme fotky skutečných lezců a jak si žili šťastně dokud jim neodpadaly omrzlé prsty. Pak to už je jenom na samotných tvůrcích, jestli dokážou dostat diváka do maček, nebo ho nechají doma v papučích. V tomto případě bych to viděl tak na základní tábor. Postrádal jsem emoční scény….jenom jako příklad bych uvedl skon některých hrdinů. Taky množství postav moc nedovolovalo se s jakoukoliv z nich ztotožnit, místy dokonce ani orientovat Celkově mi to přišlo takové leklé, bez dynamiky, že se pomalu všechna akce vešla do traileru. Samozřejmě, vizuálně i co se týče obsazení na úrovni…..nebál bych se říct, že některých herců bylo až škoda. Bohužel od podobných výstupů se čeká mnohem větší vzrůšo. ()

FeriusParfax 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mě to nebavilo a pořád jsem se do děje nemohla dostat. Asi proto, že fakt nesnáším zimu. Jakmile ale začala parta bláznů stoupat na Everest a umírat, tak se to rozjelo. Hned mě zaujala informace, že jde o příběh podle skutečné události. Dlouho mi trvalo, než jsem si zapamatovala jména účastníků. Nikdo totiž potom neukazoval obličeje, takže bylo těžké si vydedukovat, kdo zrovna umřel. Hrozně mě naštval sobeckej Doug, kvůli kterému vlastně zemřeli další 2 lidé. Překvapila mě i statistika mrtvých. Prostředí bylo uděláno opravdu perfektně. Ani na minutu jsem nepochybovala, že se děj odehrává někde jinde než na Everestu. Let vrtulníkem mohl být delší. Příroda mě okouzlila a tento vyhlídkový let jsem si užila. Na Everestu je asi dost živo… Herecké obsazení bylo velmi sympatické. ()

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

29.12.2013

Dalo by se říct, že Bard Lučištník z aktuálně kralující Šmakovy dračí pouště bude soupeřem Banea či nového Šíleného Maxe. Stane se tak v historickém dramatu The Summit, který podle románu Jeffreyho… (více)

Reklama

Reklama