Reklama

Reklama

Jedna noc

(seriál)
  • USA The Night Of (více)
Trailer 2
USA, 2016, 8 h 48 min (Minutáž: 57–96 min)

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Riz Ahmed, John Turturro, Bill Camp, Michael Kenneth Williams, Jeannie Berlin, Payman Maadi, Amara Karan, Poorna Jagannathan, Paul Sparks, Afton Williamson (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Osmidílná minisérie Jedna noc od tvůrců Stevena Zailliana a Richarda Price podrobně zkoumá složité okolnosti fiktivního případu jedné newyorské vraždy. Příběh sleduje studenta Naze Khana, roztomilého podivína, který dostane od basketbalového hráče, jemuž pomáhá s učením, pozvánku na večírek v newyorském Lower East Side. Když jeho odvoz na poslední chvíli krachne, Naz si bez dovolení vezme otcův taxík a vyrazí ze svého domova v queenském Jackson Heights na Manhattan. Když cestou do taxíku nastoupí nádherná mladá žena a požádá ho o svezení, Nazovy plány rázem vezmou za své a rozjíždí se osudová noc. Naz je později obviněn ze zločinu, který podle svých slov nespáchal, a na vlastní kůži zakouší dezorganizaci a manipulaci v právním systému. Tíživá situace, do které se dostal, je ještě umocněná jeho vzhledem a statusem potomka pákistánských přistěhovalců. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele Frajer42 k tomuto seriálu (8)

Pláž (2016) (E01) 

Po nahlédnutí na průměrné hodnocení ostatních dílů se začínám děsit nad budoucností tohoto seriálu, protože tento díl je hodnocený jako nejlepší. Špatné to určitě nebylo, ale nemůžu říct, že by z toho bylo moje monstrum v pozoru. Riz Ahmed je svým chováním na přes držku a celý sled událostí je krajně nepravděpodobný. Počínaje tím, že asi málokdo by hořel touhou zfetovat se s nepříliš přitažlivou a na první pohled duševně nemocnou kurvou, kterou zná pár minut. Tím spíše přičmoudlý Pákistánec, který působí dojmem, že právě opustil klášterní školu. Moje bystré vytrénované oko si nemohlo v úvodu nevšimnout toho, že náš čmoud píše levou rukou (v rámci jinak zcela zbytečné úvodní pasáže, takže lze předpokládat, že tvůrci chtěli poukázat právě na tohle) a docela si umím představit, že by se právě tohle mohlo v pozdější fázi vytáhnout jako jeho osvobozující důkaz, až parta bystrých detektivů zjistí, ze které strany byly vedeny vpichy nožem. Tím, že si hlavní hrdina nic nepamatuje si troufám předpokládat, že tvůrci rozehrají s diváky v nadcházejících dílech hru, kdy bude chvíli vše nasvědčovat jeho nevině a chvíli si budete zase jistí jeho vinou. Rád se ovšem nechám překvapit neočekávaným a kule rvoucím vývojem. Velmi sympatické jsou mi prozatím postavy motající se kolem vyšetřování, takže by to mohlo mít šťávu. [80 %] ()

Něžná svině (2016) (E02) 

Židovsko-arabská kooperace stále funguje. Izrael a Írán by si měl vzít příklad z toho, jak se mohou mít tato etnika ráda. Seriál se bohužel vydal cestou procesního jednání a děj se absolutně nesoustředí na to, co kdo provedl, ale jde o to naservírovat divákům obrázek o tom, jak si systém smlsne na nebohém jednotlivci, který se celou dobu chová jako úplná píča a nezapomínejme na to, že se do sraček dostal úplně vlastní vinou. Když ukradl taxík, tam tam byl po kotníky, teď je zhruba po pás. Netuším, zda je záměr tvůrců, abych mu fandil či jej litoval. Zatím je mi jeho osud zcela lhostejný a jediné, co mě na seriálu baví jsou Stone a Box. Bohužel se nám do děje přimíchala obrovská spousta zbytečné omáčky. [72 %] ()

Tmavá klec (2016) (E03) 

Znovu si pro nás tvůrci připravili velmi uspávací tempo, kterému kraluje čmoud s uspávacím pohledem. Další hodinku máme za sebou a děj se pohnul asi o 3 a 1/2 milimetru. Začínám mít pocit, že sleduji nepříliš atraktivní minisérii, ze které se ovšem dal sestříhat luxusní celovečerák. Z 60 minut máte dobrých 45 minut nepříliš chutnou vatu a ve zbylé čtvrt hodince se teda uráčí něco zajímavého stát. Dovolím si jít s teorií na trh a tipnout si, že vrahem byl skutečně Pákistánec v době svého drogového deliria a nic si tedy nepamatuje a nabízejí se mi dva potenciální scénáře. Buď bude zproštěn viny a následně se nějakou náhodou posléze ukáže, že je skutečně vrahem, nebo se nabízí zcela otevřený konec, kdy se tak nějak ani nebude řešit, kdo je vrahem, protože o to tady bohužel moc nejde a tvůrci nám chtějí jen představit "nebohého slušného člověka" vláčeného napříč zkaženým systémem, který se sice zachoval jako ultimátní píčus a dělá jedno špatné rozhodnutí za druhým, ale všichni bychom jej měli povinně litovat a moc mu fandit, což by mě vzhledem k nastavenému tempu vůbec nepřekvapilo. Jediný prvek, který drží moji pozornost je jen jednovaječný brácha Al Pacina John Turturro. V dalším díle očekávám, že náš nebohý čmoud pozná svého třetího sexuálního partnera, kterým bude nějaký černý ocas ve sprchách. [69 %] ()

Umění války (2016) (E04) 

Místy na mě seriál působí jako vězeňská telenovela pro dámičky, kde k nejhorším vězeňským praktikám patří opaření spoluvězně dětským olejíčkem. Kde jsou sakra pověstné sprchy, mýdlo a obdaření negři? Každopádně, nutno podotknout, že tento díl měl konečně trošku koule a vypadá to, že se hlavní hrdina probral a pochopil, že děláním psích očí ničeho nedosáhne, protože zkrátka není pes. Výstup u soudu se mi moc líbil a snad dává naději, že by se všechno mohlo přehoupnout do mnohem svižnější roviny, kdy by se pro změnu mohlo konečně třebas i něco kule rvoucího dít. [75 %] ()

Sezóna (2016) (E05) 

Tak abych přispěl svojí trochou do mlýna i za nás odborníky, tak musím říct, že za mě rozhodně doposud nejlepší epizoda. Kdyby si až do konce seriál udržel alespoň současnou kvalitu, tak bych byl ve výsledku spokojený. Náš Pákistánec konečně pochopil, že pokud se chce přátelit s opicema, tak se musí chovat jako jedna z nich. Konečně tedy nemusíme trpět při pohledu na to jak brečí, nýbrž konečně dělá takové ty chlapácké věci, jako že třeba sere kokain, což je rozhodně pro jeho prdel lepší využití, než kdyby si jej ve sprchách podala nějaký nadržená homosexuální černá gorila. Naprosto dle očekávání se vynořují nové souvislosti a tvůrci záměrně manipulují diváky, že vrahem Pákistánec skutečně mohl být, což byl a je můj úvodní tip. Podezření se ovšem záměrně přelévá ze strany na stranu a já si konečně začínám přicházet na své. Už se seriál netočí z největší části kolem sledování ubrečeného šulina, ale můžeme mluvit o plnohodnotném ději se spoustou kostlivců ve skříni. [84 %] ()

Samson a Dalila (2016) (E06) 

Negerský řidič pohřebáku se mi hodně líbil. Dokonale vystihl ženy pouhým odkazem na Bibli, načež jsem musel seriál pozastavit a patřičně se dovzdělat. Dobře jsem udělal, protože následný zkrácený výklad byl k hovnu. Stále si stojím za tím, že nejlepší závěr, který se tvůrcům nabízí je ten, že vrahem je skutečně náš čmoud, už nám tvůrci představili dostatek indicií k tomu, aby na profil seděl. Jen je více než pravděpodobné, že čmoud byl pouhým nástrojem někoho jiného, kdo měl k vraždě té feťácké kurvy nějaký motiv. Nelze vyloučit, že ho k vraždě přiměla i ona feťácká kurva. Jsem rád, že mu ve vězení narostly koule a nestal se sexuální pomůckou prasáckého souseda negra. Stále více mě v seriálu sere ta nechutně odporná píča s nejotravnějším hlasem v celé galaxii. Mám vždycky co dělat, abych si znechucením nevytrhal všechny vlasy na hlavě a chlupy v rozkroku. Jsem docela zvědavý, co si pro nás v závěru tvůrci připraví. Kdyby byl zosnovatelem vraždy nevlastní otec, dědic trůnu a volnočasový gerontofil, tak by se mi to zdálo příliš průhledné, protože tam samozřejmě padá podezření nejdřív a tady jsme v seriálu, takže čekám něco víc. [78 %] ()

Obyčejná smrt (2016) (E07) 

Když si pročítám zdejší komentáře neodborné veřejnosti, tak se musím podivovat nad tím, jak někoho může srát, že se konečně něco začalo dít? Jak se vůbec někdo mohl rochnit v těch úvodních melancholických hovnech s jednotvárným dějem? Za nás odborníky říkám, že druhá polovina této minisérie je opravdovou laskominkou pro ty pravé fajnšmekry. Moc se mi líbilo soudní drama a i způsob, jak byly propojené události ze soudní síně a události z venku. Samozřejmě, že když hodí snímek člověk pod lupu, tak si nemůže nevšimnout, jaká hromada podstatných věcí z místa činu byla zanedbána, ale v rámci dramatizace vem to čert. Romantickou vsuvečku pokládám za zbytečnou. Čmouda jako nevědomého vraha stále nemohu vyloučit, ale souběžně s ním zde tvůrci připravili více než velký seznam dalších podezřelých a tuhle hru rozehráli tak dobře, že nyní mohou ukázat prakticky na kohokoli a vymyslet si k tomu zbytek souvislostí. Moc se těším na finále a jsem zvědavý, zda budeme svědky něčeho epického, nebo nás bude čekat nějaké trapné vyvrcholení, které jsme mohli vidět už tisíckrát. Jediným slabým článkem na tomto seriálu zůstává ta píča ze soudu, které by měl někdo vysvětlit, že s plnou držkou se nemluví. Jen když ji vidím, tak se mi chce zvracet. Muselo dát velkou fušku najít někoho tak krajně nesympatického a otravného. Neskutečným způsobem mi kurví zážitek. Taktéž mě jaksi nezajímají ty píčoviny kolem kočky, ale předpokládám, že v celém případu sehraje snad velmi důležitou roli, jinak si nedovedu představit, proč by ji někdo dával tolik prostoru. Videí z kočičími píčovinami je plný internet, to si lidé můžou najít tam a není třeba to cpát do seriálu. [85 %] ()

Volání divočiny (2016) (E08) 

Spoilery! Seriál zaspal na startovní čáře, nicméně hezky zabral a postupnou gradací se dostal až k působivému finiši a já jsem ve výsledku velmi spokojený. Ze závěrečného rozuzlení nejsem nadšený, ale ani jsem vzhledem k civilnímu průběhu celého seriálu neočekával nějakou šokující parádu. Tvůrci prostě jen ukázali na jednoho z možných podezřelých a doplnili do skládačkyy chybějící dílky puzzlí a odhalili tak motiv, což byla jediná věc, která čmoudovi scházela. Každopádně, o to zde až tolik nešlo. Seriál byl v první řadě o tom, že nám tvůrci chtěli ukázat tahanici podezřelého napříč celým právním systémem, a to se jim podařilo ukázat na výbornou. Ještě jsem sice neviděl bezpečnostní kamery, které by si archivovaly rok staré záběry, ale v rámci dramatizace budiž. Soudní jednání nezklamalo a příliš ho nenarušovala ani hromada všemožných odboček týkajících se ekzému a nadržených právniček. Taktéž jsem rád, že seriál v závěru nesklouzl ke zbytečné citové vydíračce, nýbrž si zachoval svoji tvář. Ve výsledku opravdu fantastické civilní drama. [85 %] ()

Související novinky

Zemřel herec Michael K. Williams

Zemřel herec Michael K. Williams

07.09.2021

Ve věku 54 let tragicky zemřel známý charakterový herec Michael Kenneth Williams. Jeho nejslavnější rolí se jednoznačně stala postava Omara z chváleného seriálu The Wire – Špína Baltimoru. Objevil se… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Tvůrce Breaking Bad plánuje buddy-detektivku

Tvůrce Breaking Bad plánuje buddy-detektivku

29.09.2013

Perníkový táta nadobro končí a Vince Gilligan (foto), kterému svět vděčí za tento brilantní seriál, už pracuje na novém námětu. Lépe řečeno, na staronovém. Původně totiž napsal zápletku pro Battle… (více)

Reklama

Reklama