Reklama

Reklama

Porota

Trailer

Obsahy(1)

Neworleanská vdova si najme právníka, chytrého a čestného Wendella Rohra (Dustin Hoffman), aby zažaloval zbrojařskou firmu, které dává vinu za smrt svého manžela. Terčem obžaloby je morálka tvrdého byznysu. Kdokoliv si může bez potíží pořídit zbraň a použít ji. Soudní proces přivádí na scénu, která se stává skutečným bitevním polem, několik klíčových osob. Je to právník Wendell Rohr, konzultant zbrojařské firmy Rankin Fitch (Hackman) a porotce Nick Easter (Cusack) se svou přítelkyní Marlee (Weisz). Všichni tito lidé mají jediný plán: získat porotu a zmanipulovat ji pro své cíle. Každý má jiný způsob, každý má jiný cíl. Ve hře je spravedlnost a velké peníze... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

nash. 

všechny recenze uživatele

Docela netradičně pojatý soudní thriller, v jehož středu není souboj dvou právníků, ale porota jako zbraň v souboji protivníků stojících v pozadí. Svižné tempo (člověk by nevěřil, že něco takového jako výběr poroty může vypadat jako akční scéna), pár nečekaných zvratů, výborné herecké výkony skvělého Cusacka a spolehlivého Hackmana, kterým zdatně sekundují Hoffman s Weiszovou. I když se film předlohy drží jen volně a cigarety nahradil pro nás mnohem vzdálenějším tématem volného prodeje zbraní, nabízí napínavou podívanou, která i přes několik nedostatků udrží tempo i pozornost. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Další z řad vynikajících právnických thrillerů. Solidní herecké obsazení je u těchhle filmů už klišé, zde to překvapivě táhne nahoru skvělý John Cussack v roli porotce a vynikající Dustin Hoffman v roli obhájce, Rachel Weisz zde tolik prostoru neměla, ale kočka je to solidní. Překvapí, že se zápletka točí kolem poroty, což je u techhle filmů nevídané a originální, naopak lehce zklame nezajímavý případ a tudiž se vytracují emoce i fandění, jinak spokojenost. 75% ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nebudu obviňovat Grishamovu adaptaci z vykonstruovanosti, celkem s lehkým srdcem se přenesu i přes scénáristické přehmaty, kterých se takto přeplněné a překvapivě pointované snímky samozřejmě vyvarují poměrně obtížně. Za zamyšlení stojí tempo filmu, jeho gradace a plynulost, tady to podle mě občas trochu skřípalo, ale na druhou stranu film nabídl řadu nejen efektních, ale i působivých míst. Režijně by mu možná slušel uměřenější přístup, asi by neuškodil i větší prostor pro představení postav a vykreslení jejich charakterů nejen ve "všeříkajících" maličkostech - Hackman analyzuje neworleanského taxikáře - ale i v poodhalení jejich škrobených slupek, což by se u Hackmanovy postavy právníka zvyklého vyhrávat, aniž vlastně ví, proč by vyhrávat měl, která asi zaujme nejvíc konsistentností svého vylíčení (dobře, čestný a idealistický Hoffmanův advokát působí taktéž konsistentně, ale byl přece jen upozaděn a může nabídnout jen příjemné uměřené herectví), vyloženě nabízelo pro prohloubení příběhu. Hlavní hrdinové Johna Cusacka a Rachel Weisz jsou pak zahraní efektně a věrohodně, jenomže je vyloženě sráží klasická bolest moderních mainstreamových dramat - totiž tah na co nejpřekvapivější pointu, která jejich charaktery obrátí naruby, což sice v divákovi vyvolá silnou emoční odezvu, ale na životnosti a lidskosti to samotným charakterům nepřidá ani zbla. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Další příběh z pera Johna Grishama na téma soudní drama, který se protentokrát ostentativně zaměřuje na členy poroty a možnosti jejich ovlivňování. Není to úplně typické drama ze soudního prostředí, protože do popředí se zde dostává odvrácená strana celého případu a samotný soudní proces je tu prezentován pouze jako formální záruka spravedlnosti pro veřejnost a média. Rozhodování a nejdůležitější část procesu se zde odehrává v ultrašedé zóně, což přispívá k mnohem většímu otisku soudního thrilleru a v některých momentech až dechberoucímu (v rámci žánru soudní drama určitě) zážitku z akčních scén. Jako celek je Porota bohužel zvláštně nevyrovnaná, což mi brání v jejím zařazení mezi top snímky ze soudního prostředí. Kdo ale vyhledáváte podobně laděné žánrovky, tak byste si to rozhodně neměli nechat ujít. V rámci žánru je to pořád silný nadprůměr. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Lepší nešťastná matka než nepříjemná manželka.." A lepší sedět v porotě než sedět v base.. Parádní grishamovka s tradičně skvostnými Genem Hackmanem a Dustinem Hoffmanem na čele, v celkově výborně obsazeném bijáku, i spoustou zajímavých motivů v režii velmi jistého Garyho Fledera.. Opravdu plnotučná žánrovka.. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (14)

  • Jedna z porotkyní se jmenuje "Lydia Deets" a je zobrazena jako goth dívka. To je odkaz na Winonu Ryder, která ve filmu Beetlejuice hraje též goth dívku a navíc se jmenuje "Lydia Deitz". (viperblade)
  • První film, ve kterém se spolu na plátně potkali Gene Hackman a Dustin Hoffman. Ve škole Pasadena Playhouse byli spolužáky, oba byli zvoleni jako ti, jež mají "nejmenší naději na úspěch". (viperblade)
  • Scéna na pánských toaletách, kde se spolu dohadují Gene Hackman a Dustin Hoffman, byla přidána až po dotočení všech ostatních scén. Původně nebyla ve scénáři a byla připsána poté, co si někdo ze štábu uvědomil, že oba herci, i když se znají už od roku 1956, spolu dosud nebyli na filmovém plátně. (Bounded)

Reklama

Reklama