Reklama

Reklama

American Horror Story - Asylum

(série)
USA, (2012–2013), 9 h 10 min (Minutáž: 40–46 min)

Kamera:

Michael Goi

Hrají:

Sarah Paulson, Jessica Lange, Zachary Quinto, Evan Peters, Joseph Fiennes, Lily Rabe, Lizzie Brocheré, James Cromwell, Frances Conroy, Chloë Sevigny (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(13)

Příběh se odehrává v roce 1964 v Briarcliffu, ústavu pro duševně choré zločince. Zde vládně pevnou rukou sestra Jude (Jessica Lange), společně se zakladatelem instituce, Monsignorem Timothy Howardem (Joseph Fiennes) a jejich podřízená, sestra Mary (Lily Rabe). Lečbou pacientů v Briarcliffu je pověřený psychiatr Dr. Oliver Thredson (Zachary Quinto) a sadistický vědec Dr. Arthur Arden (James Cromwell). Do ústavu se pod falešnou záminkou dostává novinářka Lana Wintersová (Sarah Paulson), aby napsala článek o údajném seriovém vrahovi, který měl být do Briarcliffu převezen. Lana ale ke své smůle odhalí mnohem závažnější události a záhady, které se v ústavu odehrávají, což by jí mohlo být osudné. (Hannibal92)

(více)

Recenze (184)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

2. séria - ASYLUM (90%) Prvá polovica sklamanie. Z názvu seriálu ostalo len "Horror". "American" tam nie je skoro nič a "Story" išlo tiež do úzadia. Traumy sa riešili len námatkovo (homosexualita), naopak do popredia šla až videoherná zbesilosť. Pred príbehom má prednosť prehliadka hororových motívov, ktoré pôsobia dojmom "too much of a good thing", keďže ani na tom dosť veľkom priestore nie je možno spracovať naraz satanizmus, koncentračné tábory, zombies, ufónov a masových vrahov (obzvlášť ufo a zombies mohli byť vyškrtnuté). V polovici série ale nastáva nečakaný zvrat a absolútny charakterový "obrat" jednej postavy a začína staré dobré Horror Story. No vrchol sú posledné tri diely, ktorých dokonalosť je skoro neopísateľná. Príbeh sa nečakane skoro dorieši a nasleduje dejová línia, "čo bolo potom a čo je teraz" s "American" leitmotívom v mediálnom parazitovaní na cudzích a vlastných traumách, čo je zosobnené v parafrázovaní (raz doslova) už spomínanej knihy In Cold Blood Trumana Capoteho (už obal fiktívnej knihy je podobný tej pôvodnej Capoteho) a posledné dva diely a hlavne finiš sú bravúrnym psychologickým rozborom skazenej honby za slávou, ktorá mení obeť na predátora. Navyše to, čo v druhej sérii predvádza Jessica Lange je niečo neuveriteľné! Životný herecký výkon! ()

Laerry 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Navzdory tomu, že se v Asylum nachází (kromě bláznů) jeptiška posedlá ďáblem, nacistický doktor, občas zavítá anděl smrti a v neposlední řadě jsou zde i ufoni... jedná se o nejhororovější řadu AHS a proto je i nejlepší. A jak se již stalo tradicí i v pozdějíšch řadách, finále je zase zcela mimo a klimax je tak ve 12 epizodě. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokračovanie hrôzostrašneho príbehu bol veľkým prešľapom. A pritom tak nádejné prostredie blázinca dávalo veľké šance na vyrovnanie sa, ak nie dokonca prekonanie prvej série. Bolo to ale zbytočne rozkúskované na príbehy, ktoré dokopy vytvorili skôr chaos, než prekvapenie. Strach šiel takisto na škodu do úzadia a prevyšovala tu krv, čo už nie moc strašidelné. Inak Adam Levine, to je herec? Neskôr ale skúsim tretiu sériu, možno ešte niečo ponúkne... ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jessico Lange, trochu se za Vás stydím, do čeho jste se nechala uvrtat. Televizní horory si pouštím v nouzi nejvyšší. Zatím jsem zásoben filmy velmi bohatě, abych věnoval čas takovému tupému braku, ze kterého by mě akorát za chvíli mrdlo. Omylem je to zařazeno na Cool na pozdější hodinu, přičemž jsem neshledal z epizodní prezentace nic hardcore. Jen samé psychedelické výjevy a hulákání. Jak píši, ještě pět minut a vezli mě. To se nedalo vydržet. Úroveň zpracování se samozřejmě nijak neodlišuje od desítky režijních výplodů, kdy je nějaký zapomenutý, neobjevený nebo nedoceněný, případně frustrovaný režisér přesvědčen, že stvořil vrcholné dílo. Přesně vidím slabého režiséra, jak drží před sebou zmuchlaný návod s pokyny pro televizní režírování. Celkem lituji ty snaživé pracanty, co se musí lopotit v tele studiu, pak se to hodí do tele na pozdní vysílací čas a je z toho tele výtvor. Já si dám raději šťavnatý steak než tele(cí). Alfonso Gomez, Bradley Buecker, Michael Uppendahl....cože, že vám tahle režisérská "esa" nic neříkají?! Samozřejmě, že vám ani jejich tvůrčí výsledky nic říkat nemohou. Jedná se totiž o zcela druhořadé režiséry, kteří jsou rádi, když na ně zbude pomocná režie v televizním filmu o Tarzanovi, přerostlém hadovi nebo prdu mořském na dně Doubravky. Možná byste mohli znát hardcore režiséra Michaela Rymera, se kterým už v minulosti pár známých herců točilo, ale už potom samou tvůrčí invencí a chválou kritiky dál nic kloudného nenatočili. Jestli vás neodradí pobyt v sanatoriu pro duševně choré, rajcuje vás schematická televizní režie, milujete hrůzostrašné dialogy, a to doslova, a libujete si v dementně nasvícených scénách, co mají navodit depku, gratuluji, stali jste novými pacienty v Asylum. 0% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asylum posouvá hranice tak daleko, až už to přestává být únosné (a zábavné). Ale udělat z toho Iron Sky na pokračování? To by byl jen bláhový sen. Od druhého dílu s Annou Frankovou to šlo naprosto ke dnu, takže pozitivem zůstaly jen malé herecké koncerty. ()

Galerie (218)

Zajímavosti (12)

  • Když Dr. Oliver (Zachary Quinto) a Lana (Sarah Paulson) vychází ze střediska, můžeme si všimnout hodin, které jsou z IKEI. Avšak příběh se odehrává 1964, kdy IKEA ještě tento typ hodin nevyráběla. (Sayko)
  • Při rozhovoru s Annou Frankovou (Franka Potente) Grace (Lizzie Brocheré) řekne, že odešla s rodinou z Francie, když jí bylo 9 let. Brocheré je skutečně Francouzkou, která se narodila v Paříži. (noelcoward73)
  • Druhá série se začala natáčet na konci července 2012. (Varan)

Reklama

Reklama