Reklama

Reklama

American Horror Story - Asylum

(série)
USA, (2012–2013), 9 h 10 min (Minutáž: 40–46 min)

Kamera:

Michael Goi

Hrají:

Sarah Paulson, Jessica Lange, Zachary Quinto, Evan Peters, Joseph Fiennes, Lily Rabe, Lizzie Brocheré, James Cromwell, Frances Conroy, Chloë Sevigny (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(13)

Příběh se odehrává v roce 1964 v Briarcliffu, ústavu pro duševně choré zločince. Zde vládně pevnou rukou sestra Jude (Jessica Lange), společně se zakladatelem instituce, Monsignorem Timothy Howardem (Joseph Fiennes) a jejich podřízená, sestra Mary (Lily Rabe). Lečbou pacientů v Briarcliffu je pověřený psychiatr Dr. Oliver Thredson (Zachary Quinto) a sadistický vědec Dr. Arthur Arden (James Cromwell). Do ústavu se pod falešnou záminkou dostává novinářka Lana Wintersová (Sarah Paulson), aby napsala článek o údajném seriovém vrahovi, který měl být do Briarcliffu převezen. Lana ale ke své smůle odhalí mnohem závažnější události a záhady, které se v ústavu odehrávají, což by jí mohlo být osudné. (Hannibal92)

(více)

Recenze (184)

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obsahuje náznaky spoilerů. Ryan Murphy. Neuvěřitelný talent a titán mezi scénáristy poslední seriálové generace. Po řádně střeleném Popular, kontroverzním Nip/Tucku a muzikálovém úletu Glee si Ryan sednul se svým dlouholetým (pracovním) partnerem, Bradem Falchukem, a společně rozhodli napísati nějaký ten horůrek. A bylo na čase. Naplánovali si projekt ve stylu komorního divadla, odlišné příběhy v každé sérii s různými postavami, ovšem se stejným hereckým obsazením. Proto i můj komentář bude vypadat jinak, než to se seriály obvykle dělávám. 2. série (Asylum) - Od ústředního tématu nevěry a duchů/duší první řady radikálním obratem k (ne)příčetnosti uvnitř katolického blázince ve druhé, Mulchuk hází do kotle jeden nápad za druhým, ať už nacismus, mutanty, mimozemšťany, boha a ďábla či Smrt samou. Někdy to nevyjde na sto procent a občas to působí zbytečně přeplácaně, ale z největší části to pořád baví a překvapuje, a pokud zrovna ne, stejně aspoň herecky oslňuje božská Lange a dokonalá Conroy. Staří známí herci v nových rolích těší, mezi novými postavami je hned několik velkých tahounů (Jude, Kit, Lana "Banana"..) a roztomilých sidekicků (mikrocefalická Pepper!), a Name Game mi jede v přehrávači od rána do večera. 4,5* ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

By ma zaujímalo, ktorý chuju to zrazu pri štvrtej sérii rozdelí (resp. kto nariekal do pošty) a musím meniť hodnotenia a komentáre upravovať. Je to tu ako u debilov. Raz tak a raz tak. Toto malo byť už dávno keď sa začala druhá séria. Nie keď už vyjde štvrtá. Komentár okopčený z toho k prvej sérii. Nechce sa mi s tým serkať. 2. séria Tri časti za mnou a musím sa priznať, že tie sci-fi veci ma dosť serú. Ale tak uvidíme čo tie ďalšie epizódy. Dúfam, že na tie sci-fi vtákoviny budú mať sakra dobré vysvetlenie. Dobre, druhá séria dopozeraná, a sci-fi vtákoviny neboli vysvetlené, ale viete čo? Je mi to úplne jedno pretože postupne mi to prestalo vadiť a nakoniec som spokojná s celou sériou. Určite sa mi páčila menej ako prvá ale hodnotenie nemením (áno mením lebo to dakto zrazu rozdelil!). Tie škaredé príšerky s hnisom na ksichte boli vážne super. A je tu viac vecí čo stoja za zmienku ako napríklad scény s nymfomankou Shelley (mám ale skôr na mysli, tie scény keď ležela na operačnom stole), či napríklad kŕmenie "hnisákov", úžasná Pani Smrť či pre mňa nenahraditeľná Pepper, ktorá nebola dáko významná postava ale fakt som jej fandila. Neviem sa dočkať tretej série kde budú čarodejnice. ()

Reklama

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spektakulární! Stylizovaná šedesátá léta. Drsný blázinec s ještě drsnější matkou představenou (výborná Jessica Lange). Mladá nevinná jeptiška posedlá ďáblem. Únosy mimozemšťany. Tajemná zápletka s masovým vrahem. Divný doktor s temnou minulostí.... No prostě kupa skvělých (i když provařených) motivů, které dohromady skvěle fungují a vytvářejí něco neskutečně zábavného. AHS je ujetá série, takže nechybí divný sex, hodně krve a mrtvol a ne vždy happy endy. V téhle sérii dosáhl seriál svého vrcholu, čemuž pomáhá i luxusní obsazení - vedle J. Lange tu jsou i taková jména jako Joseph Fiennes, Zachary Quinto nebo James Cromwell, které jistí i (do jiných rolí) navrátivší se veteráni AHS. Coven nebo Freak Show jsou bohužel už zase o laťku níž. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podle mého subjektivního názoru je Asylum nejlepší sérií, která byla zatím natočena. Z prokletého domu se vše přemístilo zejména do blázince, což bylo chytrým tahem. Prolínání minulosti s přítomností nejprve působí zvláštně, nicméně ve finále už víme, proč se jednotlivé časové linie mísily. Lana "Born to Suffer" Banana, sestra Jude, sestra Mary Eunice, anděl smrti a sériový vrah - vesměs velmi dobře vykreslené postavy mající v seriálu svůj vlastní příběh. Úvodní intro skvěle evokuje, o co se bude v seriálu jednat. Tísnivá atmosféra blázince, machinace s pacienty, mysteriózno. Rovněž mě zaujal remake staré písně Name Game - perfektní. Zkrátka ještě o stupínek lepší než předešlá série hororových povídek, ke které se rád ještě někdy vrátím. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodnotím vyloženě objektivně. Hororovej seriál je to dobrej, kvalitně napsanej a natoečenej, místy hůř zahranej, ale s pohádkou na dobrou noc v podobě první série se toto vůbec srovnat nedá. Druhá věc je, že mě (jako odpůrce čehokoliv na pokračování) toto vůbec nabavilo. Seriály vždy sjíždím až pak naráz, přičemž Asyulmu mě po pár dílech začlo ubíjet. Miliarda postav, flashbacků, vaty....nic pro mě (poslední díly proklikány). ()

Galerie (218)

Zajímavosti (12)

  • Při rozhovoru s Annou Frankovou (Franka Potente) Grace (Lizzie Brocheré) řekne, že odešla s rodinou z Francie, když jí bylo 9 let. Brocheré je skutečně Francouzkou, která se narodila v Paříži. (noelcoward73)
  • Druhá série se začala natáčet na konci července 2012. (Varan)

Reklama

Reklama