Reklama

Reklama

American Horror Story - Asylum

(série)
USA, (2012–2013), 9 h 10 min (Minutáž: 40–46 min)

Kamera:

Michael Goi

Hrají:

Sarah Paulson, Jessica Lange, Zachary Quinto, Evan Peters, Joseph Fiennes, Lily Rabe, Lizzie Brocheré, James Cromwell, Frances Conroy, Chloë Sevigny (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(13)

Příběh se odehrává v roce 1964 v Briarcliffu, ústavu pro duševně choré zločince. Zde vládně pevnou rukou sestra Jude (Jessica Lange), společně se zakladatelem instituce, Monsignorem Timothy Howardem (Joseph Fiennes) a jejich podřízená, sestra Mary (Lily Rabe). Lečbou pacientů v Briarcliffu je pověřený psychiatr Dr. Oliver Thredson (Zachary Quinto) a sadistický vědec Dr. Arthur Arden (James Cromwell). Do ústavu se pod falešnou záminkou dostává novinářka Lana Wintersová (Sarah Paulson), aby napsala článek o údajném seriovém vrahovi, který měl být do Briarcliffu převezen. Lana ale ke své smůle odhalí mnohem závažnější události a záhady, které se v ústavu odehrávají, což by jí mohlo být osudné. (Hannibal92)

(více)

Recenze (184)

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tvůrci tlačili na pilu a různé jiné bodné i sečné nástroje víc, než je zdrávo, do půlky řady se nic neděje, nelogičnosti se kupí přes úsměvné scény (o patnáct let mladší, ale přesto stejně vrásčitá matka představená). Herce jsem si užil - Zachary Quinto přeskočil rovnou z Hrdinů, James Cromwell snad poprvé záporný a Franku Potente jsme neviděli asi sto padesát let. Jinak ovšem zklamání, zdejší vysoké hodnocení mi lehce vyráží dech. ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série ze začátku hodně nadupaná se zapeklitým a vykombinovaným scénářem, ve kterém však není problém se orientovat. Od půlky ztrácí dech a mění se v rutinu. Poslední cca 3 díly jsou místama ubíjející, přičemž ten závěrečný je už jen natahovaná prázdnota. Veliká škoda je to tím spíš, že vám zůstanou ještě plné hrsti otázek. 2. série podle stejného vzorce, ne lepší nebo horší než ta první, avšak s lepším závěrem a vykrádačkou Nietzscheho. Se 3. sérií kvalita upadá, respektive prohlubuje se syndrom prázdné slámy a já o celou tuhle okázalou bublinu možná už na dobro ztrácím zájem. ()

Reklama

Kaluž 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asylum. Hmm, tak rozjezd velmi slušný, máme tam všechno - emzáky, démony, excorsisty, šílené vědce, nacisty, vrahy, psychopaty, kurvy i jeptišky. Až by z toho jednoho rozbolelo bříško. Ale zhruba v polovině tomu dojde dech, tvůrci se potácejí z kouta do kouta, epizody jsou dějově roztříštěné a nastupují vatové vycpávky. Kočkopsí dortík nakonec explodoval a v poslední epizodě jsme akorát stírali zbytky ze stěn. Pro příště, méně drog, více talentu. Jo a když se Jessica Lange obnažuje, je mi proti srsti ještě více. Chyběla mi tam ta pěkná hospodyňka z první sezóny. Byla tam jen ta škaredá, převlečená za havrana. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

U druhé série mi přijde, že se toho snaží míchat až moc, natolik, že některé zápletkové a dějové linie (třeba mimozemskou) prostě nestíhá uzavřít a nechává je nedořečené nebo doslova zbytečné. Tématicky a mikrozápletkově přeplácaný mišmaš, který ani moc nepůsobí horrorově. Občas mi to přijde až jako karikatura. 2.5* ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

2. séria - ASYLUM (90%) Prvá polovica sklamanie. Z názvu seriálu ostalo len "Horror". "American" tam nie je skoro nič a "Story" išlo tiež do úzadia. Traumy sa riešili len námatkovo (homosexualita), naopak do popredia šla až videoherná zbesilosť. Pred príbehom má prednosť prehliadka hororových motívov, ktoré pôsobia dojmom "too much of a good thing", keďže ani na tom dosť veľkom priestore nie je možno spracovať naraz satanizmus, koncentračné tábory, zombies, ufónov a masových vrahov (obzvlášť ufo a zombies mohli byť vyškrtnuté). V polovici série ale nastáva nečakaný zvrat a absolútny charakterový "obrat" jednej postavy a začína staré dobré Horror Story. No vrchol sú posledné tri diely, ktorých dokonalosť je skoro neopísateľná. Príbeh sa nečakane skoro dorieši a nasleduje dejová línia, "čo bolo potom a čo je teraz" s "American" leitmotívom v mediálnom parazitovaní na cudzích a vlastných traumách, čo je zosobnené v parafrázovaní (raz doslova) už spomínanej knihy In Cold Blood Trumana Capoteho (už obal fiktívnej knihy je podobný tej pôvodnej Capoteho) a posledné dva diely a hlavne finiš sú bravúrnym psychologickým rozborom skazenej honby za slávou, ktorá mení obeť na predátora. Navyše to, čo v druhej sérii predvádza Jessica Lange je niečo neuveriteľné! Životný herecký výkon! ()

Galerie (218)

Zajímavosti (12)

  • Na konci epizody sestra Judy (Jessica Lange) říká Kittovi (Evan Peters), že se zachoval jako Galahad. Galahad byl jedním z rytířů Kulatého stolu legendárního krále Artuše. (noelcoward73)
  • Když Dr. Oliver (Zachary Quinto) a Lana (Sarah Paulson) vychází ze střediska, můžeme si všimnout hodin, které jsou z IKEI. Avšak příběh se odehrává 1964, kdy IKEA ještě tento typ hodin nevyráběla. (Sayko)

Reklama

Reklama