Reklama

Reklama

Kapitán Exner

(seriál)
  • angličtina Cpt. Exner
Česko, 2017, 11 h 1 min (Minutáž: 55–56 min, Alternativní 6x80 min)

Předloha:

Václav Erben (kniha)

Hrají:

Michal Dlouhý, Vica Kerekes, David Novotný, Jan Vondráček, Arnošt Goldflam, Petr Nárožný, Anna Polívková, Jitka Schneiderová, Marie Málková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Kapitán Exner je jednou z nejznámějších postav české detektivkářské školy. Uhlazený bonviván a lamač dívčích srdcí se vždy vymykal představě běžného kriminalisty, a to nejen v minulém režimu, kde šokoval svým veteránem-kabrioletem a kanárkově žlutým oblekem, ale také nahlíženo dnešní detektivkářskou optikou. Své případy řeší jaksi mimochodem, během svádění žen a dívek, nezřídka o mnoho mladších, než je on sám. Avšak nejen proto jsou Erbenovy romány čtenářsky mimořádně oblíbené. (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele adaben k tomuto seriálu (9)

Osamělý mrtvý muž – 2. část (2017) (E02) 

Zatím to nevypadá špatně. žel tomu ubližují dílčí věci - rozsekání příliš dlouhými reklamními bloky. Michalu Dlouhému uškodili vizážisti, kteří z něj udělali příliš naondulovaného panáka. Kdyby jej, byť trochu v rozporu s původními knihami, nechali jako sportovního frajera a s běžným účesem, který herec Dlouhý, nosí; tak by jako svůdce byl i se svým bourákem dnes věrohodnější. Obsazení Vicy Kerekeš je bohužel úplný omyl a scény s ní jsou nudné. Naopak potěšili Nárožný, Polívková, Tesařová i dva mladí představitelé nešťastných vrahů ze ZOO. ()

Poslední pád mistra Materny – 2. část (2017) (E04) 

Bohužel mne začíná ten seriál postupně zklamávat. Ne, že by byl špatně natočen, ale ničemností je jeho roztrhání na dvě části, a samozřejmě ještě roztrhaný reklamami. V této druhé epizodě se hlavní antihrdinka (Z.Stivínová) objevila až v posledních dvou scénách a předtím vůbec ne. To ztrácí kouzlo a podstatu exnerovek, jak jsem je kdysi četl v osmdesátých letech, jejichž hlavní devizou vedle postavy detektivka přece bylo, že člověk jako v detektivce (nikoliv v kriminálce) postupně zkoumal jednotlivé možné postavy a z jejich reakcí se snažil uhádnout strůjce zločinu, tohle v televizním podání vůbec není možné, když se tam strůjkyně zločinu ani neobjeví. Škoda. Navíc to roztrhání reklamami vyvolává až nechtěný humor, když tam opakovaně nejprve naskočí známá reklama s herci (Vyorálek, Žáčková) a člověk nejprve myslí, že jsou také součástí exnerovky - a když pochopí, že nikoliv - tak už mu nezbývá, než se usmívat i nad celým seriálem. ()

Denár v dívčí dlani – 1. část (2017) (E05) 

Tenhle seriál prostě ničí jeho roztrhání do dvou dílů a reklamy. V této epizodě mne překvapil (příjemně) Antonín Hardt, kdysi divadelní ředitel a funkcionář. Na výkonech některých hlavních představitelů, byť dobrých herců, je trochu vidět, že se to točilo asi hodně narychlo. Jenže dobrá detektivka nejde točit jako nekonečné seriály, kde herci opakují neustále několik stejných gest a emocí. ()

Denár v dívčí dlani – 2. část (2017) (E06) 

Mně vždy ty druhé epizody spíše zklamávají. Tentokrát mi rozluštění přišlo nějak jednosměrné (kdysi jsem tuhle detektivku četl a měl jsem pocit, že to bylo zajímavější), v druhé epizodě už zcela chyběly některé zajímavé postavy z prvního dílu a i třeba archeoložka (L.Vondráčková) se tam už příliš jen mihla, aby byl srozumitelný její závěrečný povzdech. Pamatovat si přes týden postavy podle jmen se mi nepodařilo, takže první rozhovor detektivů v této epizodě jsem vlastně nechápal, o kom mluví. Příjemné mi přišly výkony všech tří policajtů a tentokrát mne zaujal i třeba vinohradský herec a překladatel Jiří Žák v roli antikváře. Nadále mi naopak scény s V.Kerekes přijdou v podstatě nanicovaté, či z jiného seriálu. ()

Znamení lyry – 2. část (2017) (E08) 

Vrah byl tentokrát -pro mne - odpočátku nejméně sympatická postava a tím podezřelá, takže mne výsledek příliš nepřekvapil. Zamrzelo, že v druhé epizodě v podstatě zmizel ze scény konkurenční vyšetřovatel Jiřího Langmajera. a Také mi tentokrát nějak přišlo, že to přenesené erbenovy detektivky do současnosti zatím nejvíc nějak drhlo. Zatímco Erben tam má pravidelně takové staré rozmarné až čapkovské vyšetřovací metody "hledání v potoce" a vedle toho všechen ten svět mobilních hovorů a moderních technologií nějak vedle sebe neladil. ()

Na dosah ruky – 1. část (2017) (E09) 

Příjemné překvapení, skoro bych dal i pět hvězd. Výstižné herecké obsazení a zatím snad nejlepší herecké výkony podezřelých od Wohanky, Hrušínského, Špalkové, Nového, Víznera i některých dalších, snad to druhá epizoda nepokazí. ()

Na dosah ruky – 2. část (2017) (E10) 

Nebylo to špatné, ale zase se mi zdá, že první část této epizody byla lepší. Asi tomu zas ublížilo to rozdělení na dvě části. Co ovšem mi přišlo nepovedené, vlastní rozluštění u chaty, to jako kdyby najednou vypadlo mnohem slabšího díla. Jestli na tom nese i vina vlastní Erbenova předloha, nedokážu posoudit. Bylo to nějaké takové upachtěné, herecky i nepřesvědčivé, škoda. ()

Bláznova smrt – 1. část (2017) (E11) 

Rozeběhnuté a rozehrané je to (opět) nadějné, doufejme, že to druhá epizoda opět trochu nesníží. Má to i své kouzlo, že člověk může moderní "vilové" drama srovnávat se starou inscenací s Kostkou, Marvanem, Štěpničkovou, Merunkovou, Vicenou. Tak uvidíme, které podání bude trefnější. ()

Bláznova smrt – 2. část (2017) (E12) 

Tentokrát naštěstí i druhá část této epizody udržela nastavenou kvalitu. Ačkoliv některé herecké výkony se mi zdály méně přesvědčivé a za celý seriál jsem si nezvykl na roli Vicy Kerekes, zato zaujali všichni třidetektivové a v této epizodě třeba Munzarová, Medvecká, Donutil, i Bábek, jastraban, a další. ()

Reklama

Reklama