Reklama

Reklama

Kapitán Exner

(seriál)
  • angličtina Cpt. Exner
Česko, 2017, 11 h 1 min (Minutáž: 55–56 min, Alternativní 6x80 min)

Předloha:

Václav Erben (kniha)

Hrají:

Michal Dlouhý, Vica Kerekes, David Novotný, Jan Vondráček, Arnošt Goldflam, Petr Nárožný, Anna Polívková, Jitka Schneiderová, Marie Málková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Kapitán Exner je jednou z nejznámějších postav české detektivkářské školy. Uhlazený bonviván a lamač dívčích srdcí se vždy vymykal představě běžného kriminalisty, a to nejen v minulém režimu, kde šokoval svým veteránem-kabrioletem a kanárkově žlutým oblekem, ale také nahlíženo dnešní detektivkářskou optikou. Své případy řeší jaksi mimochodem, během svádění žen a dívek, nezřídka o mnoho mladších, než je on sám. Avšak nejen proto jsou Erbenovy romány čtenářsky mimořádně oblíbené. (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele carl.oesch k tomuto seriálu (2)

Kapitán Exner (2017) 

V adaptacích kapitána Exnera se tenhle zařadil zcela jednoznačně před předchozí většinou dost úděsné pokusy, ať už se jedná o bolševika Valu nebo cholerika Kodeta. Michalovi Dlouhému jeho noblesnost a bonvivántsví na rozdíl od předchozích jmenovaných můžeme věřit, skvěle vybraní jsou i jeho pravá i levá ruka - pánové Novotný a Vondráček a příjemně zvolené je i prostředí a vše ostatní. Skvělý koment MartinezZ, je s podivem, že něketří (a ne málo jich je) lidé nejsou schopni vidět jedno a totéž dílo zopracované jiným způsobem. V tom případě se bojím, že třeba Poirotové s Davidem Suchetem jsou asi taky slabota jenom proto, že už před nimi byla třeba smrt na Nilu nebo vražda v Orient expresu zpracována jinak a oni uznávají jediného Poirota - toho, co hrál P. Ustinov. A pro ty lze mít děsivou zprávu - nedávno pro změnu režíroval a Poirota zahral v nejnovější verzi K. Branagh. Někdy se ty další pokusy povedou, někdy ne, nejzajímavější je, když jsou stejně dobré a přitom jiné. Tady je to ale zcela jednoznačně nejlepší zpracování Erbena, zbavené navíc dobových stigmat. Myslím, že Václav Erben by mohl být konečně spokojen. Jedinou připomínku mám k onomu nastavovávní kaše, sestříhané zpracování vysílané v roce 2022 je podle mě daleko lepší a svižnější. ()

Osamělý mrtvý muž – 1. část (2017) (E01) 

Příjemné překvapení. Exner se vymyká všem těm českým detektivním blbečkům, kteří se přímo vybíjejí v dokazování, jak jsou strašně slušní a měkouši, kteří omdlévají při pohledu na krev a pistoli mají radši v trezoru. To se samozřejmě netýká oněch kriminálek, kde je základem spíše skutečná policejní práce (případy 1. oddělení, občas třeba i Kriminálka Anděl...), tohle je prostě detektivka a la Christie s dobře vyfabulovanou story a pár nápovědmi, ale především detektivem, který je zcela osobitý (nepokládáme-li za osobitost klišodní opilství, kterému se nevyhnul ani Strach v jednom ze svých jinak skvělých mystérií - to ale taky nejsou klasické detektivky) a je prostě něco, co se v zapšklých českých filmech a inscenacích nenosí - frajer, který na to má. Stejně jako má na svou roli Michal Dlouhý, který svoje herecké kvality dokázal například v Bohémě, kde třeba na rozdíl od jinak mého oblíbeného Davida Novotného jsem mu toho Štěpánka věřil, ačkoliv na rozdíl od Javorského ta podoba tam prakticky nebyla. Exner má a musí mít v sobě něco aristokratického (něco co bolševický buran Vala nikdy neměl a ani mít nemohl) a k čemu se dopracoval pouze Kodet, byť tam jeho cholerická povaha dost často prosvítala skrz jeho aristokratičnost. Dlouhý je noblesní a nějak tak příjemně blazeovaný a navíc je "dotvořen" nejen perfektním autem (to se hned tak v českých dílech taky nevidí) a loftem s integrovanou garáží. Další, co mně příjemně překvapilo, byla ta dvojka jeho podřízených (Jan Vondráček skvěle doplňuje Davida Novotného) a další docela perfektně vytvořené epizodní figurky - nejen tandem Nárožný - Tesařová, ale i Anna Polívková, jejíž etudička s doutníkem neměla chybu stejně jako focení obou kolegů s šéfem s uspávacím sérem v těle….a že nakonec hlavní padouši nebyli potrestáni? To už tak nějak v životě prostě chodí a komu chybí zaklapnutí náramků či dokonce dovětek o trestu mají prostě smůlu. No, uvidíme další díly, doufejme, že autoři nevystříleli všechnu munici v prvním dvoudílu. Pokud to tak bude pokračovat, tak lze konstatovat, že Václav Erben by byl dozajista spokojen. ()

Reklama

Reklama