Reklama

Reklama

Dark

(seriál)
  • Německo Dark
Trailer
Drama / Krimi / Sci-Fi / Mysteriózní
Německo, (2017–2020), 24 h 23 min (Minutáž: 45–73 min)

Režie:

Baran bo Odar

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Louis Hofmann, Oliver Masucci, Jördis Triebel, Karoline Eichhorn, Maja Schöne, Stephan Kampwirth, Daan Lennard Liebrenz, Andreas Pietschmann (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(26)

Pohřešování dítěte vede čtyři rodiny ke zběsilé honbě za odpověďmi a odkryje zarážející tajemství, které se táhne napříč třemi generacemi. (Netflix)

Recenze uživatele Lendak k tomuto seriálu (4)

Dark (2017) 

"Hell is empty. And all the devils are here." ______Zo začiatku to vyzerá ako tá klasická severská detektívka s trochou toho mysteriózna a scifi, sa na konci zmení na biblický epos o konci sveta. Klobúk dole, tlieskam a skláňam sa pred tvorcami, že sa im podarilo natočiť také výnimočné dielo. Lebo asi v živote som nevidel tak do hĺbky premyslený scenár, že sa im to všetko podarilo dotiahnuť do zdarného konca, ktorý sa im neprepadol pod nohami a dáva dokonalý zmysel, kde na všetky otázky sme dostali odpoveď. Dark rozhodne nie je pre každého. Dark je temný, ponurý, pomalý, ale že extrémne pomalý. Dáva si na čas so všetkým vysvetľovaním a necháva, aby príbeh sám dýchal a nakoniec odmení diváka, že to v polke nezabalil a vydržal do zdarného konca, ktorý je jednoducho neopísateľný. Bál som sa, veľmi som s bál toho, že sa im to na konci rozpadne, že to bude ultimátne fiasko. Šeredne som sa mýlil, lebo takú nálož emócií som nemal od konca Breaking Bad. A všetko to dáva dokonalý zmysel. Jasne, nie je to to najoriginálnejšie rozriešenie, ale dáva to zmysel a človeka to rozhodne uspokojí. Každá jedna postava tu je jednou figúrkou a ich činy sú ťahom v tejto napínavej šachovej partii. Nikto nie je nadbytočný. Každý z nich je svojím spôsobom dôležitý pre dianie sa holt niektorí z nich neskončia úplne šťastne (Ulricha mi je najviac ľúto). Sú tu rôzne škály postáv. Od tých výborných. Od Jonasa (v ktorejkoľvek časovej  rovine), Marthu, Ulricha, Magnusa, Charlotte, Bartozsa ale aj úplne kravy ako Katharina a Hannah. Tieto dve dámy sú akokeby nemeckou odpoveďou na Skyler a Marie. Jednoducho toto je zázrak z čistého neba. Tam, kde niektorí budú umierať nudou, iní (ako ja) budú iba striekať blahom nad tým do najmenšieho detailu vypiplaného scenára podkreslený tou úžasnou hudbou a zabalený v tom nádhernom vizuále kde mám každý jeden záber chuť sfotiť a dať si ho ako tapetu. Dark je výnimočný počin, ktorý tu nikdy nebol a zároveň mi dodáva malú iskričku nádeje. Lebo keď dokázalo niečo takéto vzniknúť v Nemecku, je len otázkou času, že sa niečo podobné objaví aj u nás.______"People are peculiar creatures. All their actions are driven by desire, their character forged by pain. As much as they might try to suppress that pain, to repress desire, they cannot liberate themselves from eternal servitude to their feelings."  ()

Season 1 (2017) (S01) 

Nemecké Stranger Things? Well yes, but actually no. Neviem, kto prišiel s týmto tvrdením, ale najradšej by som vykastroval. Jedinú spoločnú vec, ktorú Dark a Divnoveci zdieľajú je rovnaký platiteľ. Dark je pomalší, temnejší, pochmúrnejší, komplexnejší a divácky menej prístupný. Na moje prekvapenie je to neuveriteľne strhujúca hra, ktorá síce trochu tápe na začiatku, ale približne v polke to chytí to správne tempo a nie a nie pustiť. Herci tu sú dobrí, iba dobrí lebo niektorí mi nedokázali predať emócie, ale zase to vynahrádza ten perfektný casting ktorý musel trvať roky! A tá kamera?! A hudba! Jednoducho po technickej stránke to je čistá dokonalosť. See ya u druhej série. ()

Season 2 (2019) (S02) 

To, čo na začiatku vyzeralo ako klasická detektívka s nejakým tými nadprirodzenými prvkami, sa zmenil na biblický epos o konci sveta. Už chápem, prečo sa z Dark stal taký fenomén, lebo to, ako to je od začiatku geniálne premyslené je unikát, ktorý tu ešte asi nebol. A ešte to je zabalené v tom nádhernom vizuále.... ()

Season 3 (2020) (S03) 

Nemecké Back to the future 3 s podtitulom Into the Winden-verse uzavrelo nielen zápletku jednoho z najprepracovanejších seriálov vôbec, ale aj moju mesačnú cestu s týmto geniálnym skvostom, a som rád, že som sa ku tomu po tých troch rokoch dokopal. Lebo toto nie je len seriál. Dark je zážitok na celý život. ()

Související novinky

Seriál 1899 končí po první řadě

Seriál 1899 končí po první řadě

03.01.2023

Možná až příliš ambiciózní byli tvůrci kultovního seriálu Dark od Netflixu. Jejich novinka 1899 totiž opět vrstvila jednu záhadu za druhou, aniž by to však dělala natolik uspokojivým způsobem, jako… (více)

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

20.11.2022

Tento týden vyšel seriál 1899, mysteriózní thriller o záhadě ztracené posádky velkého parníku. A premiéra to byla opravdu úspěšná. Netflix se do propagace novinky docela opřel, na sociálních sítích… (více)

Reklama

Reklama