Reklama

Reklama

Dark

(seriál)
  • Německo Dark
Trailer 1
Drama / Krimi / Sci-Fi / Mysteriózní
Německo, (2017–2020), 24 h 23 min (Minutáž: 45–73 min)

Režie:

Baran bo Odar

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Louis Hofmann, Oliver Masucci, Jördis Triebel, Karoline Eichhorn, Maja Schöne, Stephan Kampwirth, Daan Lennard Liebrenz, Andreas Pietschmann (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(26)

Pohřešování dítěte vede čtyři rodiny ke zběsilé honbě za odpověďmi a odkryje zarážející tajemství, které se táhne napříč třemi generacemi. (Netflix)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (475)

silentname 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pôvodne som si myslel, že ohodnotím len tretiu sériu zvlášť, no po tom ako sme došli na koniec som zhodnotil, že by to nemalo význam. Miesto toho (nakoľko sme práve videli poslednú sériu) ohodnotím celý seriál ako taký. Pretože si myslím, že to je najlepší spôsob ako sa k celkovému konceptu "Dark" vyjadriť. Povedal by som, že v prvej sérii sme mali zaujímavý koncept a dokázal som sa v tom veľmi dobre orientovať. Druhá séria začala veci trošku komplikovať a v poslednej sérii sa rozhodli vyložiť všetky karty na stôl. Neviem ako to tvorcovia zamýšľali, no mám tak trošku pocit, že možno ešte počas prvej série sami nevedeli kam to nakoniec všetko dospeje. Ale druhá a tretia séria museli byť napísané súčasne. Inak si neviem predstaviť ako sme sa mohli dostať tak famózneho finále, ako som mal možnosť vidieť. Je kopec seriálov, ktorým v poslednej epizóde jednoducho dojde dych. Už nám nemajú čo ponúknuť. Predposledná epizóda je najlepšia a koniec je len takým nutným momentom, ktorý ma ako diváka často sklame. Nie však v tomto prípade. Keď som si spätne vzal všetko čo sme videli, všetko čo sa stalo a ako sa to stalo, dalo to absolútny zmysel. A keď na konci Adam a Eva sú spolu v objatí a uvedomujú si čo sa im stane, patrí to medzi absolútne highlighty seriálu. Finálne 2 epizódy sú proste úplne fantastické. Nemám im čo vytknúť. Okrem toho si uvedomujem ako veľmi som si obľúbil Jonasa a Marthu. A je fascinujúce vidieť čo sa z nich oboch nakoniec stane. Nebudem to celé rozoberať, aby som nedával spoilery, no v podstate to kompletne potvrdzuje všetko čo kedysi hovoril Martymu doktor Emmet Brown v "Back To The Future". V prípade, že porušíme časopriestorové kontinuum, následky môžu byť katastrofálne. A to je aj situácia toho, čo sa vlastne stalo tu. A ako cestovanie časom mnoho ľudí bolo schopných poznačiť. Séria mala svoje zakopnutia a občas ma mrzelo, že vždy keď sa rozhodli postavy niečo zmeniť, tak len pokračovali po línii, ktorá už bola vytvorená, no s príchodom toho finále v posledných dvoch epizodách poviem, že ide o silne spracované a je to veľmi dobre napísané. Možno niekedy pozriem ešte raz všetky tri série za sebou, aby som si to všetko ešte raz ozrejmil, no seriál ako taký hodnotím ako vynikajúci. Hodnotenie: A ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Tato sériová trilogie vytváří pokus o deformaci časoprostoru skrze události, které se mění v minulosti a tím pádem i v budoucnosti cestováním v čase (a ve výsledku i v prostoru), velmi propracovaně o pár postav, které se ale vynásobí třemi (dětství, dospělost, stáří) a vynásobí počtem tří prostorů (světů), což chvílemi působí chaoticky. Ale je to celkově atmosfericky brilantní a absolutně úžasný výběr postav, kdy si herci byli superpodobní. ()

Reklama

hansel97 

všechny recenze uživatele

Občas to klopýtne, ale ve výsledku jsem z Dark nadšený. Stylově to míchá Stranger Things, Twin Peaks a ponurou Pustinu až by se člověk bál, že to vůbec nebude "svoje." Ale je a jak moc. Je to pořádný guláš to zaprvé, fakt si zvykejte, že některé scény si přetočíte a bude tápat, co se tedy děje, ale nakonec se to hezky sejde dohromady. První série mě dostala výbornými herci a temnotemným vizuálem. Doufám v druhou. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

V Německu se rozhodli udělat své Stranger Things líznuté Návratem do budoucnosti, aniž by tvůrci pochopili dvě základní esence úspěchu svých vzorů - humornou nadsázku a dobře napsané, chytlavé a živoucí postavy. Dark má sice do detailu vymyšlený (možná až přemyšlený) princip fikčního světa, kde se cestuje v časem na několika rovinách, nicméně ve chvíli, kdy zde není jediný skutečně zajímavý charakter, který by byl definovatelný více než dvěma rysy, divák z toho stejně moc nemá. O nadsázce pak nemůže být řeč vůbec, v souladu s názvem je celá první série jednou velkou bezvýchodnou a depresivní temnotou, která se tak moc snaží být osudová, až je chvílemi nezáměrně úsměvná. Ke konci jsem si říkal, že ještě jednou uslyším, že "Alles ist mit einander verbunden", asi vypínám. Kdyby ona zmiňovaná temnota aspoň nebyla tak šíleně artificial. Dark je audiovizuálně vypiplaná podívaná, za kterou evidentně stojí chytří lidé, kteří nad vymýšlením scénáře strávili spoustu času. Ale co naplat, když je celá ta pracně budovaná atmosféra natolik nepřirozená, nepřijde mi možné se do ní skutečně vnořit. 1. série: 50 % Okej, tak po druhé sérii už ten fenomén začínám trochu chápat. I když je to pořád šíleně repetetivní jak v obsahu, tak ve výstavbě jednotlivých epizod, člověk skoro až začíná mít pocit, že je to tvůrčí záměr. Aby se divák cítil ve stejném osudném kruhu, ve kterém jsou lapeny (furt extrémně nezajímavé, ale to už se asi nezmění) postavy. Sice je to za mě trochu lame tvůrčí záměr, ale who am I to judge, že? Audiovizuálně je to v některých chvílích neskutečný žrádlo, sice ten koncept "v každým dílu deset minut před koncem pustíme padnoucí song a do toho prdneme osudovou montáž" je tak důsledně využívaný, až je to funny, ale u God's Whisper nebo My Body is a Cage mrazí tak nějak z principu. Takže jo, sice furt nejsem fanda, ale teď už ani apriori hater, protože Dark opravdu má jakýs takýs potenciál na to stát se popkulturním fenoménem. 2. série: 75 % Doufal jsem, že kvalitativní růst bude pokračovat i v závěru, kde ale Dark místo toho spíš zůstal přešlapovat na místě a utopilo se ve své u publika nejsilnější zbrani - časových paradoxech. Ať mi všichni ti zatvrzelí milovníci přestanou věšet bulíky na nos, jak to do sebe krásně zapadá. Zapadá jasně, ale smysl to už nedává pražádný. Stále vizuálně krásná monotónní time-travel bublina, po jejímž konci si člověk s nostalgií zamáčkne slzu při vzpomínce na LOST. Tolik hejtu tenkrát, jen aby se dnes vynášelo do nebes todle... 3. série: 55 % ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Menší seriálový zázrak, který není německých Stranger Things, jak někteří srovnávají, ale hodně zamotanou podívanou na téma cestování v čase. Seriál divákovi nejde ani trochu naproti a neustále na něj chrlí nové a nové postavy a zvraty. Postav je zde jako na Orloji a navíc má každá minimálně 2 (některé i 3) věkové podoby. Aby toho nebylo málo cestuje se jak do minulosti, tak i budoucnosti a popravdě se vše začne až nepříjemně zamotávat a divák, který k filmu nebude mít mapu s popisky a fotkami, nikdy nemůže úplně vše pochopit. Já jsem někdy v půlce druhé série začínal cítit určitou natahovanost a popravdě jsem měl co dělat, abych seriál dokoukal. Další sérii už bych zcela upřímně nedal. Na druhou stranu atmosféra je příjemně nepříjemná a vtahující a přestože, by se vše podstatné vešlo, tak do 15 dílů, příjemně jsem se pobavil a jsem trochu smutný z toho, že němečtí bratři dokázali vytvořit něco takového a my se na to nikdy nezmůžeme. ()

Galerie (145)

Zajímavosti (43)

  • V epizodě zazní skladba „Thunder“ od australského hudebníka RY X. (Doomcourier)
  • V závěru epizody je použita skladba „Familiar“ od Agnes Obel. (Kokosak91)
  • V epizodě hraje písnička „Enter One“ od anglické písničkářky Sol Seppy. (Doomcourier)

Související novinky

Seriál 1899 končí po první řadě

Seriál 1899 končí po první řadě

03.01.2023

Možná až příliš ambiciózní byli tvůrci kultovního seriálu Dark od Netflixu. Jejich novinka 1899 totiž opět vrstvila jednu záhadu za druhou, aniž by to však dělala natolik uspokojivým způsobem, jako… (více)

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

20.11.2022

Tento týden vyšel seriál 1899, mysteriózní thriller o záhadě ztracené posádky velkého parníku. A premiéra to byla opravdu úspěšná. Netflix se do propagace novinky docela opřel, na sociálních sítích… (více)

Reklama

Reklama