Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder

  • Česko Hvězdné války: Epizoda V - Impérium vrací úder (více)
Trailer 3

Luke Skywalker se s povstalci proti Impériu schovává na ledové planetě Hoth. Při jedné z obhlídek je Luke přepaden místní sněhovou příšerou. Ta zabije zvíře, na kterém Luke přijel, a následně omráčeného Luka odtáhne do své ledové jeskyně. Kapitán Han Solo se vypraví Luka do mrazu najít. Mezitím se Luke v jeskyni probudí, osvobodí se a po střetu s příšerou uteče do ledové pustiny. Zde ho podchlazeného najde Solo, který ho zachrání. Druhý den ráno jsou oba vyzvednuti leteckou hlídkou, kterou za nimi povstalci vyslali. Je na čase. Na planetě se objeví stroje a vojáci Impéria, kteří povstalce na základě pocitů Darth Vadera našli. Následující střet neprobíhá pro povstalce nikterak dobře, a vedení povstalců nařizuje evakuaci. Velitelka povstalců, princezna Leia, Han Solo, Chewbacca a robot C-3PO odlétají na X-Wingu. Luke použije stíhačku Millenium Falcon. Luke však neletí s ostatními, ale zamíří na planetu Dagobah. Ve chvíli, kdy totiž umíral v mrazu, se mu zjevil duch Obi-Wana a poslal ho právě tam. Luke zde má najít mistra Yodu. Leia s ostatními zatím uniká před pronásledovateli ve stíhačkách. Solo, který jejich stroj pilotuje, se pokusí před pronásledovateli ukrýt v jeskyni na jednom z ohromných asteroidů, kvůli vesmírným parazitům však musí bezpečný úkryt opustit a doletět na planetu Bespin, kde se hodlá s přáteli ukrýt u svého známého Landa Calrissiana. Ten zde vede malé nelegální doly. Zatím Luke objeví malého zeleného mužíčka, který se mu zprvu zdá poněkud zmatený. Brzy však pochopí, že právě tento mužíček je mistr Yoda. Yoda začne Luka cvičit na rytíře Jediho. Luke však svůj výcvik nedokončí. Při výcviku má totiž vize, při kterých se dozví, že jeho přátelé jsou v nebezpečí... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 077)

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Kvalita pokračuje, nikoli klesá. Han Solo je nejlepší postava. Ford se jí chopil skvěle. A Darth Vader? Jako malý jsem si na obličej cpal cedník a chrčel jak starej dědek, abych si připadal jako on. ()

Bohnice05 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se zbavit pocitu, že se ve filmu pořád nic významného neděje. Například začátek na zasněžené planetě je kromě útoku imperiálů opravdu nuda a ten přijde skoro po půl hodině filmu. Darth Vader se pořád snaží chytit prchající hrdiny, což se mu nedaří a tak postupně zabíjí své posluhovače, což už se časem také okouká. Ano, je tu mistr Yoda a nejpamátnější scéna z celé série: "No, I am your father", ale to podle mne není dost na dvě hodiny dlouhý film. Takže pocit, že se jedná o vrchol série vůbec nesdílím. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Strejda Lucas lehce přejel atmosféru smirkovým papírem, Han a Leia se vezou na vlně Rosamunde Pilcher, Lucky Luke pomocí Pošty pro tebe konečně poznal svého biologického otce, B.D.Williams si pro vzoru Hamilla a Fischer přibrzdil kariéru, Yoda už má zase svého Dannyho La Russa a Žvejk se ne a ne oholit …………………ale jinak si údery vracící Impérium plyne vesmírem stylem Jabba Hutta, na první pohled neškodně odule, ale při bližším seznámení poznáte, že si jde nekompromisně a rafinovaně za svým cílem. Pro mnohé vrchol vesmírné ságy, pro mne důstojné pokračování hodné jejího tři roky starého předchůdce, krále všech sci-fi dobrodružství. ()

sgt.paper 

všechny recenze uživatele

Nejlepší SCI-Fi film. Lucas udělal dobře že předal kormidlo Kershnerovi. Atmosféra je temnější, každá scéna epičtější, přibude světelných mečů. Pro mě největší srdcovka. ()

nopud 

všechny recenze uživatele

Tenhle díl je fajn. Největší zážitek z celého filmu jsem ovšem měl, když jsem zde viděl scény, které už znám z Futuramy. ()

char_t 

všechny recenze uživatele

Co bych za to dal, vidět tohle v roce 1980! Jak bych se asi cítil při oné Otcovské větě (v roce 2014 už to není ani trochu spoiler, že ne?)... Dle mého ze všech "prostředních dílů trilogie" nejlépe zvládnutá absence začátku i konce, i líp než ve Dvou Věžích, a to byl Tolkien nějaký génius. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Pátá kapitola se opět posunula dál a je celkově dobrodružnější než předchozí díl. Kvalitou nezaostává, ba naopak. Ano, tento díl se drží svého názvu a skutečně se tu neustále bojuje. Je to vlastně takové celé coby válečný sci-fi film. Osudy všech zúčastněných se dále rozvíjejí a opět čelí všem nástrahám. Tento díl v mnohém předčil ten předchozí, takže se je opět na co dívat. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Lepší než předchozí díl, ale nejsem si jistá, jestli nejlepší díl ze všech šesti. Věčně skučící Chewbacca mě štval a podívanou zachraňovali jedině roboti. Rozverný Yoda je zábavný, ale zase nesedí s pochmurným a vždycky vážným staříkem vyskytujícím se v epizodách I-III. Předpokládám, že tento díl je oblíbený hlavně pro šokující odhalení totožnosti Vadera, které ztratí šťávu pro nové diváky sledující ságu od dílu I. ()

JohnnyBane 

všechny recenze uživatele

Epizoda V, byla, je a asi i bude pro mě tím nejlepším dílem, Hoth, zápletka, zrada, láska, akce, to všechno bylo v téhle epizodě namixováno tak dobře, že i když je tam pro dospělého člověka dost infantilního humoru, je to prostě stále vrchol ságy. ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Imperíum vrací úder dnes obstojí podstatně líp než původní Star Wars. Vedle parádních triků (hodnotím despecialized verzi bez obludných CGI změn) tu totiž opravdu je i nějaký scénář. A je to super. V českém dabingu možná o úroveň víc. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Co mě na téhle sérii vůbec nejvíc bolí jsou souboje světelnými meči. Jsou tak pomalé, že by i ne příliš zkušený student šermu po pár lekcích dokázal snadno zdolat zdejší největší mistry. Jenže jediové mají být ti nejlepší "šermíři" na světě. Další věcí jsou technologické nedostatky, chápu že "laserové" zbraně vypadají drsně, ale jsou tak neefektivní, že z toho bolí oči. A třeba ti obří robotí velbloudi se dají zlikvidovat úplně jednoduchým způsobem, i když rebelové očividně nemají účinné zbraně na to, aby je rozstříleli, stačí jim podrazit obří nohy a velbloud je na zemi. Myslel u toho vůbec někdo? // Nebýt skvělé hudby, tak jsem u tohohle dílu nudou usnul! ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Nejlepší epizoda z té nejstarší trilogie (bráno dle roku vzniku). Tady tvůrci kromě šermířského souboje ukázali i používaní síly, je zde mistr Yoda, Luke se rychle učí a pouto s Leiou je silné. Zde zazní i kultovní věta o Vaderově otcovství. Vzhledem k tomu, že se jedná o prostřední epizodu, tak je zde otevřený konec. Tento snímek nerežíroval George Lucas, ale dohlížel z jiné pozice. ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Co je na tomhle filmu tak skvělého? Speciální efekty, světelně meče, výprava, hudba? Je to všechno OK, ale snad žádný jiný film nemá tak povznášející poselství, které dává mistr Yoda formou lekcí pro Luka. "Size matters not. Look at me. Judge me by my size, do you? Hmm? Hmm. And well you should not. For my ally is the Force, and a powerful ally it is. Life creates it, makes it grow. Its energy surrounds us and binds us. Luminous beings are we, not this crude matter. You must feel the Force around you." Tvůrci filmu se asi inspirovali taoismem. Síla je v podstatě Tao. Mistr Yoda je v podstatě taoistický mnich. Mluví o pravdách, které v podstatě člověk zná, jen se někdy bojí podle nich žít. Bohužel Georgi Lucasovi Tao nic neříká, nikdy ho nepochopil a proto jsou jeho prequels takové, jaké jsou - obrácené naruby, nelidské, odcizené a nudné. No a Disney to už nezachrání. Disney je mega-korporát, kterýmu jde taky hlavně o peníze a o signalizaci ctností (virtue-signalling). ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoci, ale i přesto, že Impérium vrací úder se mi líbí více než Nová naděje, k prvním třem dílům se stále ani neblíží. Buď už mi paměť neslouží jako dřív nebo prostě nejsem správný SW nadšenec, což objektivně určitě nejsem. Mistr Yoda, má oblíbená a velice vážená postava, zde byl většinu času vyloženě směsný, v podstatě takový divný lesní skřítek, nic víc. U některých scén jsem se chytal nevěřícně za hlavu. Přece jen rok natočení 1980 a ještě k tomu takový kult s obrovským rozpočtem. Neříkám, audiovizuální stránka je super na rok vzniku filmu, ale některé scény jsou tak nesmyslné, naivní a nepečlivě udělané, že mohu s jistotou říci, že i starší a levnější filmy to mnohdy umějí lépe. Inu, uvidíme, co přinese vyvrcholení děje v podání Návratu Jediho. 73% ()

Toka 

všechny recenze uživatele

Scénáristicky mnohem více koncepční a ucelené než Epizoda IV. Tenhle film je vlastně po všech směrech lepší, než předchozí film a to včetně hudebního podkresu. Konečně jsem měl pocit, že koukám na sci-fi, se všemi těmi Star Destroyer loděmi a Cloud City. Nové postavy, ať už milovaný Yoda nebo Lando, dobře zapadají do světa a jsou i charismatičí. Co mi ale kazí dojem z celého filmu je milostný "trojúhelník", resp. totální absence chemie mezi Leiou a Hanem. Připadal jsem si, jak kdybych sledoval herce v menším amatérském divadlu. A scénář a dialogy mezi těmito postavami tomu fakt nepomohly. ()

Besyn 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl malej,tak se mi Impérium z celé trilogie líbilo nejmíň.Dneska však už mám definitivně jasno:nejlepší z celé trilogie.George Lucas se na to měl dívat od rána do večera,než se pustil do své "nové trilogie". ()

towstit 

všechny recenze uživatele

Star Wars je dokonaly vymysleny svet, kde vsetko funguje presne ako ma. Piaty diel je toho jasnou ukazkou. Jedna skvela scena za druhou, kde zaver absoluje dominuje celemu sci-fi zanru. Vidiet to tak v kine, tak asi umrem blahom. 100 % ()

misiiik 

všechny recenze uživatele

Inteligentnejší a menej naivný ako prvý diel. Temnejší, nejednoznačnejší a menej priamočiary. Konečne sa dostáva k slovu mytológia Jedi. ()

Související novinky

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

05.02.2024

Začněme tím podstatnějším. Za pár týdnů se všichni budeme nadšeně kochat obřími červy ve druhém díle Duny, který zadaptuje zbytek první knihy od Franka Herberta. Sága z pera slavného spisovatele ale… (více)

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

17.09.2021

Duchovní otec Hvězdných válek George Lucas se dočká vlastní dokumentární série. Šestidílný dokument zaměřující se na Lucase a společnost ILM pak točí Lawrence Kasdan, scenárista Impérium vrací úder a… (více)

Reklama

Reklama