Reklama

Reklama

Dva světy

(seriál)
  • USA Counterpart
Trailer
USA, (2017–2019), 18 h 54 min (Minutáž: 53–60 min)

Tvůrci:

Justin Marks

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

J.K. Simmons, Harry Lloyd, Nazanin Boniadi, Olivia Williams, Sara Serraiocco, Kenneth Choi, Ulrich Thomsen, Nicholas Pinnock, Bernhard Forcher (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Howard Silk, který je zaměstnancem špionážní agentury v Berlíně, zjistí, že jeho organizace skrývá jedno velké tajemství - vchod do paralelní dimenze. Náhle je vržen do ponurého světa intrik, nebezpečí a zrady... (HBO Europe)

Recenze uživatele Martrix k tomuto seriálu (14)

Both Sides Now (2018) (S01E04) 

Skvělý díl a to i přestože je zápletka velmi nepřehledná. Harry Lloyd je vynikající a scénář mu umožňuje v jeho dvojroli čarovat. To, co ve čtvrté epizodě baví nejvíc, je psychologie postav, vazby mezi nimi a rozdíly mezi oběma Harroldy. Víc než sci-fi, je to zatím thriller, ale na druhou stranu...ve sci-fi nemusí pobíhat roboti, nebo mimozemšťani a nemusí se nutně odehrávat mimo Zemi. Paralelní, nebo alternativní světy, mohou nabídnout velmi originální náměty a tvůrci Counterpartu zatím neukázali vše. ()

Shaking the Tree (2018) (S01E05) 

Konspiračni linka mě moc nebaví. I když je ta studená atmosféra východního Německa působivá, mnohem zajímavější je sledovat vztahové linie Howardů a kochat se tím, jak funguje přeskakování z jednoho světa do druhého, aniž by divák tápal, která postava kam patří. Je to divácky nepřívětivé, ale díky té odtažitosti pak o to víc zapůsobí okamžiky, kde se "hodný" Howard, slušný, bezelstný a prostý člověk, pokouší pomáhat, aniž by věděl, která strana je vlastně ta dobrá. Jeho dialogy jsou velmi lidské a osobní a tento díl zdobí. ()

The Sincerest Form of Flattery (2018) (S01E07) 

Zajímavá věc, se udála v tomto seriálu. Vztahové linky a psychosondy, které postupně odkrývají jednotlivé postavy, úplně přebíjejí vše, co si pod žánrem špiónské sci-fi, umíte představit. Tentokrát sledujeme osud Clare, agentky z druhé strany. Přestože se v hlavní dějové linii nic zásadního neodehraje, nudit se bude snad jen nějaký neempatický teeneager, který očekává něco jako Star Trek. Tvůrci se vydali cestou, která může po první řadě seriál ukončit, ale nemají se zač stydět, zůstala by po nich opravdu kvalitní a neotřelá podívaná, kterou jak to tak bývá, často ocení jen málo diváků. ()

Love the Lie (2018) (S01E08) 

Laťka je nejen nastavena, ale už od prvního dílu i stále udržována na vysoké úrovni. Kdo zůstal a sleduje osudy Howarda Silka a ostatních postav dál, ten už ví, že sci-fi žánr je ve Dvojím světě pouhou kulisou pro skvělé drama, kde má každá postava dostatek prostoru na to, aby byla prezentována natolik lidsky a reálně, že tady ta plochá optika záporák, klaďas, prostě nefunguje. A když uvážíte, že jde o špionážní seriál s velmi dobrými, ale neokoukanými herci, tak je respekt tvůrcům plně na místě. Každý díl má nějakou scénu, kde jsou velmi silné dialogy. Tentokrát je to rozhovor Howardů...opět na konci dílu. ()

No Man's Land - Part One (2018) (S01E09) 

Každá konspirace směřuje k nějakému cíli a každý pletichář má svůj plán. Doteď jsme sledovali, jak se předou sítě, občas i kam jednotlivá vlákna vedou. Možná jsme zahlédli i pavouka. V tomto díle se už pavučiny netkají, začal lov a brzy se dozvíme, co v nich zůstane zamotané, kdo bude sežrán a co je ten pavouk vlastně zač. Ale počítám, že tak jednoduché to nebude a v zákulisí bude stát někdo, nebo něco, co nám zatím představeno nebylo. PS: Pokud bych chtěl seriály přirovnávat k hudbě, tak třeba Star Trek je takový pokleslejší popík a la Madona, Altered Carbon je Indie Rock jako třeba Imagine Dragons, Humans je electro a la Lyke Li... . Dva světy je vážná hudba, ale ne stará klasika, ale spíš něco jako Philip Glass(konkrétně song Movement 2)...velmi pomalý rozjezd s gradací. Dobrý je to...jiný a dobrý. ()

No Man's Land - Part Two (2018) (S01E10) 

Jestli někdo čekal, že se v závěrečné epizodě první série dočká nějakého dramatického rozuzlení, nemohl pozorně sledovat předchozích devět dílů. Ano, samozřejmě jsme se i nějakých větších zvratů v podobě úmrtí pár figur dočkali. Ale pravdou je, že nejvíce se toho odehrálo v hlavách postav, které budeme vídat dál. Zvolily stranu, nebo místo, kam patří. Nijak zvlášť mě nepřekvapilo, že je v rámci děje pořád vše otevřené. Konec konců zazní věta..." tohle je jen začátek". Pokud jste konzumenti prostoduchých seriálů, kde se vývoj postavy odehraje v rámci první epizody, nebo pilotu a pak už jen následujících deset řad sledujeme hrdinu, jak s většími, či menšími obtížemi překonává nástrahy v podobě padouchů, nešťastné lásky, nebo přírodních katastrof (dokud nedojde k ukončení seriálu), tak budete zklamaní. Dva světy se víc podobají šachové partii, přičemž máte tu nevýhodu, že netušíte nejen kdo vlastně hýbe figurkami, ale dokonce ani to, kdo postavil šachovnici a oč se hraje. Tohle já můžu, takže se těším na druhou řadu...pokud tedy bude. ()

Inside Out (2018) (S02E01) 

Je vcelku snadné dostat se zase do obrazu, ale už to není tak dráždivě jiné, jako v první sérii. Pořád nevíme kam se sbíhají nitky a vlastně neznáme pohnutky hlavních postav. Co zatím chybí nejvíc, je vzájemná konfrontace obou Silků...což je vzhledem k jejich rozdělení a uzavření hranic pochopitelné, ale i díky tomu to zatím nemá ten zajímavý přesah, který činil Counterpart vyjímečným. ()

Outside In (2018) (S02E02) 

Spletitost vztahů, dvojití agenti, zákulisní plány a pikle, které se kují hned na dvou světech...to vše už samo o sobě dává zabrat mozkovým závitům diváka. Ingredience, které se nemění, ale přesto je každá epizoda jiná, díky poměru, v jakých je scénáristi namíchají. Tento díl byl vcelku srozumitelný, sledujeme lov na teroristku a byť odpověd na otázku, kdo za tím vším stojí a co sleduje, leží ještě mnoho epizod před námi, člověka potěší, že zatím drží krok a neztrácí se v dění, které nejenže nedává odpovědi, ale naopak předestírá další otázky. A to nemluvím o postavách, které se objeví a pak zase zmizí. ()

Point of Departure (2018) (S02E04) 

Skvělá epizoda. Tento seriál zraje jako víno. Nejsem úplný fanda do špionážních filmů, ale ta myšlenka, že existuje konflikt mezi dvěma téměř identickými světy, ve kterých jsou téměř identičtí lidé, hájící různé zájmy, různých skupin, ta je v Counterpart tak bravurně zpracovaná, že mi dělá radost se na to dívat. A samozřejmě se těšit na pokračování. V této epizodě byla spousta skvělých momentů, které vyplývaly z často absurdních, ale přitom naprosto věrohodných situací. Společně s linii Howardů, sledujeme i linii Emilyí a samozřejmě Clare a jejího manžela, okolo kterých krouží jako satelity další vedlejší, ale stejně zajímavé postavy. Velikou zásluhu na tom, že je Counterpart tak kvalitní seriál, mají kromě scénáře a režie, především herci a kupodivu i prostředí, ve kterém se vše odehrává...tzn převážně Německo. Dodává neotřele pochmurnou atmosféru, která tomu všemu pletichaření dodává na uvěřitelnosti. Žánrová lahůdka pro náročnějšího (a trpělivého) diváka. ()

Shadow Puppets (2019) (S02E05) 

Nepříliš povedená epizoda, která mohla být strhující, kdyby se vše dalo konečně do pohybu. Místo toho, se ale rozehrávají další hry a vytváří se další složité konstrukce. Navíc vidíme několik laciných momentů, které kazí zatím skvělý dojem z druhé řady. ()

Twin Cities (2019) (S02E06) 

Excelentní epizoda, která vysvětluje vznik dvou světů a také to, proč jsou rozdílné. Butterfly effect by byl ve skutečnosti mnohem rychlejší, košatější a kaskádovitější, ale i tak je tato epizoda krásnou ukázkou, proč nemohou existovat dva paralelní světy se stejnou historií. A jako bonus je zde navíc předložena teorie, která nás v některých ohledech posouvá zpět mezi zvířata. Instinkt přežívat i na úkor druhých. Twin Cities je takové malé finále. Teď už víme proč se to stalo, jak se to stalo, víme kam se sbíhají nitky a kdo za koho kope. Zbývá zjistit, jak to vše dopadne a jak bude naloženo s mnoha postavami, které jsme si za ty dva roky oblíbili. PS: hodnocení eMMitiska ignorujte, strká odpady všude, kde je nutné použít mozek... . ()

In from the Cold (2019) (S02E08) 

Co si představíte pod slovem skličující? Máte to? Přesně to vystihuje, co se v posledních epizodách děje. Dva světy a v obou spousta bolesti a snahy narovnat něco, co už spravit nejde. Ať už děláte správnou věc, nebo ne, nestačí to. Je to boj s lidskou přirozeností a asi i fyzikálními zákony. A ten se vyhrát nedá. Ale nechám se překvapit, jestli třeba tvůrci nevymyslí nějakou remízu. Je radost se na tak kvalitní herecké výkony a skvělý příbeh dívat. ()

You to You (2019) (S02E09) 

Vše bylo v předchozích epizodách tak skvostně rozehráno, že teď už jen tvůrci sklízí zasloužené ovoce v podobě rozuzlení a vygradování všech linek v jedno působivé finále. Málokterý seriál nabídne tolik úžasných momentů, které jsou intenzivní ne kvůli akčním scénám, nebo brutalitě, ale naopak skrze emoce a sílu okamžiku, který postavy prožívají. Jeden z nejlepších seriálů, které jsem viděl. Potlesk ve stoje. ()

Better Angels (2019) (S02E10) 

Vzhledem k informacím, že druhá řada je poslední, tak je tato epizoda finální. Kvituji to s povděkem. Teď je to jeden z nejlepších špionážních sci-fi seriálů, jaký je k vidění a bylo by škoda ho ředit umělým pokračováním...byť si myslím, že Marks by asi navázat zvládl. Poslední scéna totiž nabízí konec i začátek v jednom. Pro některé postavy sice jen konec, ale stále je co vyprávět. Tento seriál mi bude chybět. Zvlášť proto, že si ho pár let nezopakuji...vědět jak to vše je a jak to dopadne, je v tomto případě velmi na škodu. To tápání bylo totiž skvěle dráždivé. ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama