Reklama

Reklama

The Haunting

(seriál)
Trailer
USA, (2018–2020), 17 h 55 min (Minutáž: 43–71 min)

Tvůrci:

Mike Flanagan

Předloha:

Shirley Jackson (kniha), Henry James (kniha)

Hrají:

Carla Gugino, Michiel Huisman, Elizabeth Reaser, Henry Thomas, Paxton Singleton, Victoria Pedretti, Mckenna Grace, Oliver Jackson-Cohen, Kate Siegel (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(19)

Obsahy(1)

Dej tohto seriálu z dielne Netflixu sa odohráva okolo 7 člennej rodiny Craineových, ktorí v minulosti bývali v záhadnom starom dome zvanom Hill House. V jednu osudnú noc po čudnej smrti matky vezme vystrašený otec rodiny všetkých svojich päť detí narýchlo preč z domu a už nikdy sa tam nevráti. Navyše, deťom o smrti ich mamy odmietne čokoľvek povedať. Po 26 rokoch za podivných okolností spácha samovraždu jeden zo súrodencov a ostatní musia konečne začať čeliť svojim démonom, ako aj zlu v Hill House, ktoré s nimi zďaleka neskončilo. (Lapedro)

(více)

Recenze uživatele IZFNP k tomuto seriálu (6)

The Haunting (2018) 

Tvorcovsky do detailu vyšperkovaný dramatický skvost, ktorý je desivý a mrazivý, ako obsahom, tak formou. Seriál vás chce vydesiť, to áno, ale hororové prvky sú tu len spôsobom, ktorým je divákovi vyrozprávaný silný príbeh. Scenáristicky ide o extrémne kvalitný počin, ktorí sí dáva záležať na atmosfére a produkčnom designe. Konceptuálne je seriál v oboch svojich sériách postavený tak, aby sme dôkladne poznali hlavné postavy, porozumeli ich psychike a ich príbehom. A to všetko na pozadí desivého miesta s desivou, no smutnou históriou. Seriál je nielen sviežim závanom na poli seriálového hororu, ale je hlavne dôkazom, že s dobrým scenárom dokáže v každom žánri vzniknúť dramaticky silné dielo presahujúce jeho hranice. ()

Dům na kopci (2018) (S01) 

Rok 2018 na seriálovom poli patril Netflixu. Hneď niekoľké jeho novinky radím k naj nie len toho roku, ale i pár posledných. No a celému roku pre mňa medzi novinkami kraľuje práve Haunting of Hill House. Tvorcovsky do detailu vyšperkovaný dramatický skvost, ktorý je desivý a mrazivý a pri tom to nemá nič s hororom v pravom zmysle slova. Scenáristicky ide o extrémne kvalitný počin, hneď dve epizódy série patria k najlepším seriálovým epizódam roku. Kamera i réžia dotvárajú vydarený trojlístok. Herecky ide o jednu ranu do čierneho za druhou, detskí i dospelí predstavitelia súrodencov svojím postavám vdýchli život. Exceluje pritom nadpozemská Carla Gugino, ktorej tragický príbeh je červenou niťou celého seriálu. Konceptuálne je seriál postavený tak, aby sme dôkladne poznali hlavné postavy, porozumeli ich psychike a následkom, ktoré na nich zanechal dom. Zároveň je však príbeh vystavaný tak, aby sme získali podrobnú predstavu o príbehu ako celku. Do toho Hill House ponúka vydarený original score - doteraz mám pri ústrednej melancholickej melódii zimomriavky. Tlieskam, seriál je nielen sviežim závanom na poli seriálového hororu, ale je hlavne dôkazom, že s dobrým scenárom dokáže v každom žánri vzniknúť dramaticky silné dielo presahujúce jeho hranice. ()

Dvě bouřky (2018) (S01E06) 

Zatiaľ najlepší diel série. Ten horor je tam zľahka a je skôr psychologický, ale na jeho pozadí je seriál vystavaný a on poskytuje jeho dramatické pointy. Úžasná kamera, skvelí herci, dramatická chuťovka, tvorcovský majstrštyk. Flanagan v nečakane bezchybnej forme. ()

Skličující ticho (2018) (S01E10) 

Neskutočne krásne napísaný diel, scenáristický skvost. Všetky príbehové línie sa uzavreli a došlo ku katarzii. Dojemné a emocionálne bohaté. Tlieskam. ()

Záhadné sídlo Bly (2020) (S02) 

Haunting i v druhej sérii potvrdzuje, že sa radí ku špičke hororového žánru aktuálne dostupného v televízii. A zároveň ukazuje, že žáner ešte nutne nedefinuje dielo. Horor je tu len forma, ktorou tvorcovia rozprávajú ďalší smutný príbeh, ktorý je viac o postavách a ich osudoch, než o strašení, ktorého je tu ešte menej než v Hill House. Druhá štaca tohto netflixovského kúsku je o niečo jednoduchšia a dramaticky o máličko slabšia, ale režisérske i scenáristické umenie v Bly Manor stále dosahujú extrémnych kvalít. ()

Staré sídlo (2020) (S02E01) 

Výborný úvod do nového príbehu. Správne tajomný, desivý, ale zároveň uhrančivý a plný zvláštnych postáv s príbehmi, ktoré chcete odhaliť. ()

Související novinky

Tvůrce Hill House chystá Zánik domu Usherů

Tvůrce Hill House chystá Zánik domu Usherů

06.10.2021

Po úspěchu se dvěma řadami seriálu The Haunting a následně s novou minisérii Půlnoční mše oznámil režisér a scenárista Mike Flanagan další, celkově již pátý projekt pro streamovací službu Netflix.… (více)

The Haunting Of Hill House se vrátí

The Haunting Of Hill House se vrátí

21.02.2019

Populární hororová série The Haunting of Hill House, která loni přistála na Netflixu a okamžitě si získala srdce mnoha diváků i kritiků, se vrátí. Druhá série se bude jmenovat The Haunting of Bly… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Nominace na 76. Zlaté glóby

Nominace na 76. Zlaté glóby

06.12.2018

Nominace na 76. ročník Zlatých glóbů byly čerstvě oznámeny a vy po nich teď nejspíš budete mít ještě více otázek, něž kolik jste měli před nimi. Mezi pěticí nejlepších dramat se totiž objevily filmy… (více)

Reklama

Reklama