Reklama

Reklama

Zdivočelá země - Série 4

(série)
Česko, 2012, 12 h 12 min (Minutáž: 56–60 min)

Režie:

Hynek Bočan

Předloha:

Jiří Stránský (kniha)

Hrají:

Martin Dejdar, Jana Hubinská, Jakub Wehrenberg, Václav Chalupa, Jiří Schmitzer, Oldřich Vlach, Hana Vagnerová, Filip Cíl, Filip Tomsa, Jan Teplý ml., Romuald Štěpán Rob, David Suchařípa (více)
(další profese)

Epizody(13)

Zajímavosti (9)

  • Zmatečná je linie kolem podepsání Charty 77 členy družstva Štěpán (Lučiny). Štětková (Petra Špalková) sehnala text petice i obcházela další a vybízela k podpisu a moralizovala ty, jenž nepodepsali, ale když se mluví o tom, kdo z družstva podepsal, je zmiňován vždy jen Dobay (David Suchařípa) a on je také jediný, kdo je STB za podpis šikanovaný. (sator)
  • Předobrazem advokáta Večeři (František Němec), který obhajuje politicky pronásledované, byl ve skutečnosti Otakar Motejl – český právník a politik, první předseda Nejvyššího soudu ČR a první český veřejný ochránce práv. (sator)
  • Důvod, proč musí všichni opouštět prostory JZD Štěpán, nebyl literární ale skutkový, protože objekt, ve kterém se natáčely první 3 série, už nebyl volný. Fakticky jsou obě místa od sebe vzdáleny 130 km. (sator)

Zdivočelá země - Jírova tajná svatba (2012) (epizoda) (S04E03)

  • Po oslavě zazní z úst jednoho z pijanů, že je „na maděru“. Maděra (Martin Dejdar) je jméno hlavní postavy seriálu. Etymologický význam slova není úplně jasný. Maděra je vyvozována ze zkomoleniny původního slova „paděra“, které mělo stejný význam a které vzniklo stejně jako výraz padrť ze slovesa drtit. Co je na maděru, na paděru, napadrť, je zcela rozdrcené. (sator)

Reklama

Reklama