Reklama

Reklama

Šmoulové

(seriál)
  • USA The Smurfs (více)
Animovaný / Rodinný / Fantasy
USA / Belgie, (1981–1989), 90 h 10 min (Minutáž: 12–23 min)

Tvůrci:

Peyo

Předloha:

Peyo (komiks)

Hrají:

Don Messick, Danny Goldman, Lucille Bliss, Frank Welker, Michael Bell, June Foray, Hamilton Camp, William Callaway, Alan Oppenheimer, Alan Young (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(9) / Epizody(256)

Veselé příběhy malých, ale modrou barvou nápadných skřítků - šmoulů. Šmoulové si žijí svým bezstarostným životem, který jim věčně kazí zlý černokněžník Gargamel a jeho kocour Azrael, kteří jsou posedlí touhou pochytat všechny šmouly a sníst je... (wader)

Recenze (319)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Odjakživa jsem ty modrý sráče nesnášel, protože už třeba v šesti letech mi přišlo, že mi přitom odumírají mozkové buňky. Vždycky jsem jenom doufal, že je Gargamel konečně sežere a bude od nich pokoj. V dospělosti musím uznale říct, že už ve školce jsem měl správný úsudek. Tahle píčovina je vážně jenom pro dementy. 15% ()

Pythonator 

všechny recenze uživatele

Už jako malého kluka mě Šmoulové dost znervózňovali a vyvolávali otázky na věci mezi nebem a zemí. Proč jsou modří, když modrá je v mechu a kapradí moc nápadná??? A co je to sakra za druh zvířátek??? Jak se Šmoulové rodí??? Proč mají jen jednu samičku??? Jsou všichni teplí nebo šmoulují se Šmoulinkou??? Případně šmouluje Šmoulinka jen s Taťkou Šmoulou nebo se všemi??? Jedou všichni na houbičkách, když je to takové barevné a všude samá houba??? A především, chutnají šmoulové stejně dobře jako šmoulí zmrzlina??? Nemám rád Šmouly jak by řekl mrzout a mně nezbývá než s ním souhlasit. ()

Reklama

TomX2 

všechny recenze uživatele

Celkový dojem: 421 dielov prekonáva aj tie najhoršie telenovely. No.. Prečo nie? Áno, deti môže toto číslo príjemne potešiť, ale ja som nikdy nebol fanúšikom Šmolkov, takže by pre mňa utrpenie bolo ich vidieť v jednom filme, ale 421 je predsa len veľké číslo. Niektoré seriály majú stovky dielov a vedia zaujať (Naruto, Dragon Ball, Bleach) a niektoré nie (Pokemon, Digimon, Bakugan) a Šmolkovia sú príkladom. Ono by nebol zlý nápad zanimovať nejakú rozprávku alebo mini seriál o modrej dedinke, lenže natlačiť to do desať, dvadsať, ba aj dvesto dielov môže byť niekomu dosť otravné. Postavy sú absolútne nezaujímavé a hlúpe, ale čo ma krásne farby je predsa najkrajšie, no nie? (áno, aj ja som bol taký vymrdaný) Dialógy sú často hlúpe, až neuveriteľne otravné a niektoré scény by som za ich blbosť úplne vymazal. Áno, má to niečo do seba, je to krásna rozprávka s krásnymi farbami a krásnou kresbou, ale je to jeden zo seriálov, ktoré ma aj napriek ich popularity nezaujali a v detstve som sa na nich dival nerád. Moje hodnotenie: 52% ()

Yin 

všechny recenze uživatele

Pod "modrou figurkou" si mladší ročníky představí Na'vi z Avatara, milovníci kung-fu Davida Carradina ve skříni a generace dnešních třicátníků v tom musí mít taky jasno. Nemůže to být nikdo jiný než Šmoulové. Nebo vlastně Smerfy, jak jim říkají Poláci. Je až s podivem, že se to u našich sousedů obešlo bez vetšího skandálu, pomyslíme-li, jak Polákům zvedl krucifixy hypoteticky homosexuální teletubbie Tinky Winky. Osada obývaná tlupou samců, jimž z díry v gaťkách zcela bez ostychu trčí ocásek, mezi kterými žije jediná žena s vyzývavým blond účesem a všichni společně neustále "šmoulujou", to muselo byt pro konzervativní věřící sousto. Nemluvě o tom, že se v seriálu vyskytoval i kanibal - černokněžník Gargamel s ďábelským kocourem Azraelem ... ()

waits 

všechny recenze uživatele

Půjdu směle proti proudu. Málokdy se vidí dětský seriál, který dokáže omezovat slovní dětskou zásobu (u každého "pojdme tu věc vyšmoulit", kdo mi vyšmoulil klobouk" a podobně mě je jako při bodnutí zavíracím špendlíkem) a předkládal tak jednorozměrné postavy (s výjimkou Tátky Šmouly). Po vzoru Neználkova Šroubka a Vroubka se vesnicí prohání Kutil a jiné podobné postavy (osobně je označuju za fachidioty, i když, přiznávám, možná poněkud nespravedlivě), některá pstavička pořád vaří, jiná zase neustále sděluje dětem, že nená něco ráda.. Nebudu se navážet do přidružené české hudební slátaniny Šmouloviny, za ty seriál nemůže, ale i tak bych ho dětem nepouštěl ani za nic. Stokrát radši Cestu do fantazie nebo Luckyho Lukea jednou za týden než tohle každý den. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (41)

  • Když nemůže Šmoula dýchat, zežloutne. (HappySmile)
  • Šmoulí vesnici se občas říká i „Šmoulice“. (LindaKola)

Související novinky

CGI Šmolkovia

CGI Šmolkovia

20.07.2005

Malí modrí škriatkovia s nápadnými bielými čiapkami zabávajú deti aj dospelých už od roku 1958, kedy začal Beligčan "Peyo" Culliford uverejnovať svoje krátke komixové stripy. Na popularite Šmolkov má… (více)

Reklama

Reklama