Reklama

Reklama

Šmoulové

(seriál)
  • USA The Smurfs (více)
Animovaný / Rodinný / Fantasy
USA / Belgie, (1981–1989), 90 h 10 min (Minutáž: 12–23 min)

Tvůrci:

Peyo

Předloha:

Peyo (komiks)

Hrají:

Don Messick, Danny Goldman, Lucille Bliss, Frank Welker, Michael Bell, June Foray, Hamilton Camp, William Callaway, Alan Oppenheimer, Alan Young (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(9) / Epizody(256)

Veselé příběhy malých, ale modrou barvou nápadných skřítků - šmoulů. Šmoulové si žijí svým bezstarostným životem, který jim věčně kazí zlý černokněžník Gargamel a jeho kocour Azrael, kteří jsou posedlí touhou pochytat všechny šmouly a sníst je... (wader)

Recenze (319)

MMR 

všechny recenze uživatele

Můj neoblíbenější animovaný seriál. Jako dítě jsem ten to miloval. A vlastně já ty šmoulíky miluju dodnes. Vždycky jsem si přál najít někde v lese šmoulí vesničku. Nádherní malí modrý tvorečkové žijící poklidně ve své vesničce. Ach jo, já chci být šmoula. Ale mám rád i Gargamela a Azraela:-) Tenhle seriál ke mně prostě patří, není epizody, která by se mi nelíbila. Jen je škoda, že nejsou nějaký ty filmy jako má Tom a Jerry nebo Scooby-Doo. Nejoblíbenější šmoula: Šmoula Nešika, trochu se v něm vidím. ()

Yin 

všechny recenze uživatele

Pod "modrou figurkou" si mladší ročníky představí Na'vi z Avatara, milovníci kung-fu Davida Carradina ve skříni a generace dnešních třicátníků v tom musí mít taky jasno. Nemůže to být nikdo jiný než Šmoulové. Nebo vlastně Smerfy, jak jim říkají Poláci. Je až s podivem, že se to u našich sousedů obešlo bez vetšího skandálu, pomyslíme-li, jak Polákům zvedl krucifixy hypoteticky homosexuální teletubbie Tinky Winky. Osada obývaná tlupou samců, jimž z díry v gaťkách zcela bez ostychu trčí ocásek, mezi kterými žije jediná žena s vyzývavým blond účesem a všichni společně neustále "šmoulujou", to muselo byt pro konzervativní věřící sousto. Nemluvě o tom, že se v seriálu vyskytoval i kanibal - černokněžník Gargamel s ďábelským kocourem Azraelem ... ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Belgické komiksy, seriály a filmy mají dvě superhvězdy, první je Tintinův otec Hergé a druhým je o generaci mladší autor Šmoulů Peyo. Jako dítě jsem měla ráda LP desky Vyprávění o Šmoulech a samozřejmě seriál a bylo zajímavé sledovat ten modrý boom... Na nové filmy se teprve chystám, ale komiksová alba řadím mezi pomyslný top k Asterixovi a Tintinovi. Krátce před Šmoulíky Peyo kreslil zábavná středověká dobrodružství Johana a Pirlouita a příhody kočičky Poussy. A právě od Johana se později odštěpila celá ta šmoulí vesnička už v roce 1958. Jak takové příhody vypadaly se můžeme podívat ve filmu Šmoulové a kouzelná flétna (1976). První samostatné komiksové album Černí šmoulové vyšlo mezitím v roce 1963. O tři roky později se poprvé objevila Šmoulinka a zbytek už je historie. Zpětně jsem ráda, že i po letech je původní šmoulí seriál koukatelný a vcelku zábavný i pro dospěláky. Jsem ráda za nové reprízy na Barrandově i nová DVD. Takový fenomén by bylo škoda pochovat v archivech. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Gargamel a malí ódéesáčci ve věčném battlu, do toho jediná příslušnice šmoulinkovského pohlaví a mě s nabývajícím věkem pořád víc zajímá, jak se ty roztomilý postavičky vlastně množí? Že by jim je Šmoulinka "vrhala" na zakázku? Nebo se oddávají takovému malému grupáčku a rychlejší vyhrává? Je pardon! Doufám, že můj koment nebudou číst děti! Těm doporučuju držet Šmoulům pěsti a poslat jim třeba dárcovskou sms a na facebooku založit vlastní modrej partaj. Update: Všiml jsem si, že nejsem sám, koho zajímá kopulační aktivita kreslených postaviček. Fuj, styďme se! :-) ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Tady trošku váhám. Do té doby, než jsem poznal Disneye byly "Šmoulové" jasná jednička. Pak už ty příběhy na stále stejném půdorysu, s tou samou, před Gargamelem prchající skupinkou bezejmených šmoulů, trošku ztrácely na zajímavosti. Myslím, že potenciál 100 postaviček se dal využít zajímavěji, než jen soustředit se na pár hlavních postav. Ale pro děti, zejména ty menší, to je ideální. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (42)

  • Ve Francii byly díly, kde se objevili Johan a Peewit považovány za jiný seriál a byly distribuovány pod názvem "Johan et Pirlouit" (1985). (HappySmile)
  • Kromě Šmoulinky jsou ve vesnici ještě dvě dívky a to Šmoulí babička a Sašetka. Ve filmu Šmoulové 2 (2013) se k nim přidala ještě Vexy, která má podobný původ jako Šmoulinka. (LindaKola)
  • Českou stopu v seriálu je symfonie Antonína Dvořáka „Novosvětská“, která zazní ve většině epizod. (t.mon)

Související novinky

CGI Šmolkovia

CGI Šmolkovia

20.07.2005

Malí modrí škriatkovia s nápadnými bielými čiapkami zabávajú deti aj dospelých už od roku 1958, kedy začal Beligčan "Peyo" Culliford uverejnovať svoje krátke komixové stripy. Na popularite Šmolkov má… (více)

Reklama

Reklama