Reklama

Reklama

Robin Hood

(seriál)
Velká Británie, (1984–1986), 22 h 8 min (Minutáž: 50–102 min)

Hudba:

Clannad

Hrají:

Michael Praed, Jason Connery, Mark Ryan, Clive Mantle, Robert Addie, Ray Winstone, Philip Jackson, Richard O'Brien, Phil Davis, Anthony Steel, Nick Brimble (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(22)

Obsahy(1)

Nebylo jich mnoho, ale strach dokázali nahnat dokonale. Vždy se z čista jasna objevili na tom nejnepravděpodobnějším místě a odvážně se stavěli na stranu chudých. Když bylo třeba, neváhali tasit meče a napnout tětivu. Málokdy minuli cíl. Jejich vůdcem byl sympatický Robin, kterého tajemná bytost rozkročená mezi dvěma světy, Herm, pověřila úkolem bránit zlu v jeho rejdech. V tehdejších dobách se o rytířství, gentlemanství a právu dalo mluvit jen stěží. Vždyť když i šlechta kradla a loupila kde jen mohla, jak to potom mělo vypadat mezi poddanými? Robin, jeho milá Marion, Will, Much , Malý John, tlouštík Tuck a saracenský bojovník Nasir se záhy proslavili a to se správci kraje kolem hvozdu Sherwood, siru Guyi z Gisburne, dvakrát nelíbilo. Proto se na Robina snaží všemi možnými prostředky nastražit léčku... (Siriuss)

(více)

Recenze (231)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Asi tady budu opakovat dost předchozích komentářů, ale musím s kůží na trh a zopakovat - seriál mého dětství (je to dost možná právě on, který ve mě v útlém věku probudil středověkého romantika). Pokud se dobře pamatuju, běželo to na starém dobrém Magionu... Konkrétnější vzpomínky už odvál čas (proto taky raději nehodnotím), co zůstalo jsou pocity a nadšení, které si naopak dodnes dokážu vybavit velice živě. Zejména díky (na seriálové poměry) neuvěřitelně atmosferickému soundtracku skupiny Clannad. Dodatek, srpen 2009: Ták... Internet je dobrá věc, zachce-li se vám zavzpomínat si na pořady svého dětství. Viděno očima cynického něco-dvacátníka je tenhle seriál... co se týká kulis a zj. technické stránky zpracování samozřejmě - osmdesátkový kýč jak bič, zároveň však skvěle obsazený, jak už bylo řečeno doprovázen legendárním soundtrackem a hlavně a především - pořád srdečný a upřímný, co se týká sherwoodské atmosféry a historické romantiky celkově. Michael Praed v titulní roli začíná poněkud toporně a neohrabaně, ale s přibývajícími epizodami se v postavě Robina postupně zabydluje a charisma a tichá autorita v něm roste, takže když ho na přelomu druhé a třetí série vystřídá chudokrevný mladíček Jason Connery, nemůžete se necítit znechuceně. Lady Marion v podání Judi Trott je k sežrání, Ray Winstone jako Will Scarlet zase dokazuje, že byl, je a bude skvělým hercem. Když si k tomu přidáte vynikajícího bratra Tucka, hrdinu mého dětství, tichého saracénského asassina Nazira a hromotluckého Malého Johna, je vám skoro líto, že se téhle skupince Veselých chlapíků nepostaví někdo nebezpečnější, než poněkud slapstickově komické duo Sheriff Nottingham/ Guy de Guiburne. Nebýt místy dobové papundeklové produkce a nástupu Conneryho ve třetí sérii, vážně bych uvažoval o pětihvězdí. Takhle: 70% ()

Wallis3 

všechny recenze uživatele

Nostalgie jak sviň. Magie a kouzlo seriálu funguje i po těch letech!!! V utloučkém věku, kdy jsem viděl Praeda umřít tou nejepičtější smrtí, kde poprvé zjevil svou sílu Albion! Kde byly síly světla a tmy s námi... Nezapomenutelná hudba... ,,Muž v kápi přijde do lesa, setká se s lovcem Hernem a stane se jeho synem... " Tohle si v mé hercně našlo místo nafurt! ()

Reklama

Paldini 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelný seriál, který čerpá, jak z příběhů Robina Hooda, tak z mytologie, prezentované přítomností lesního ducha (druida) Herna. Některé díly jsou nezapomenutelné např. Waylandovy meče - tohle je skoro fantasy horor o probuzení Satana nebo poslední díl, který je neskutečná hodinová akční řežba, kdy je celá robinova banda pronásledována v Sherwoodu. Všichni herci byli fantastičtí a charismatičtí a tím myslím i šerifa z Nottinghamu a hlavně vypečeného Guye z Gisburnu a samozřejmě tu byl můj největší favorit řezník se dvěma šavlemi Nasir de Belem. Jen mě mrzí, že se podobné nářezy už dnes netočí. Kam se na toto dílo hrabe verze Kevina Costnera. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Optimální kombinace dobrodružství, romantiky, humoru, napětí a mystiky s povedeným hudebním doprovodem. Za komančů to byla kultovní záležitost a i po letech je to pro mě nejlepší zpracování Robina Hooda. Jen už teď není mojí nejoblíbenější postavou Nasir, ale šerif z Nottinghamu a jeho bratr Hugo. Velký podíl na tom jejich český dabing v podání Postráneckého a Heřmánka. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem viděl první dvě série s Praedem, a obzvlášť ta druhá byla fakt výtečná. Působivá, temná atmosféra, úchvatná hudba (Clannad), zapojení magie, skvělé příběhy (hlavně mé oblíbené Waylandovy meče) i obsazení, exteriéry i interiéry, výprava... A co se týče žánru je to navíc čistokrevná fantasy. Tohle zpracování je prostě jasně a bez debat nejlepší, o tom se nehodlám nijak hádat. Je to nesmírně působivé a strhující a mám dojem, že dnes je to navíc působivější víc, než v době vzniku. Timhle se Angličani fakt vytáhli. Úžasné zpracování. Pravděpodobně ho tady už nikdo nikdy nezopakuje a nic mě nemrzí víc. Kolega Lima mi vlastně mluví z duše, pod jeho komentář bych se s chutí rád podepsal. Až se stydím, že mě kdysi, když mi bylo asi osm, strašně bavila ta nová verze z roku 2006. 85%. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (13)

  • Tento díl Československá televize nenadabovala ani neodvysílala kvůli komunistům, protože se tam objevili Židé. (Marpe)
  • V epizodě The Swords of Wayland se objevil v jedné z vedlejších rolí Nick Brimble. Ten samý herec si potom zahrál postavu Malého Johna ve filmu Robin Hood: Král zbojníků. (Gwilwen)
  • Seriál byl inspirací pro vytvoření videohry s názvem „Robin Hood: Legenda Sherwoodu“. (Marpe)

Reklama

Reklama