Reklama

Reklama

27. Český lev

(pořad)

Obsahy(1)

Václav Kopta uvádí přímý přenos slavnostního předávání výročních filmových cen z pražského Rudolfina... 27. ročník předávání výročních cen České filmové a televizní akademie Český lev proběhne opět ve slavnostním stylu ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Šanci získat letos ocenění mají tvůrci 17 nominovaných filmů z celkem 64 celovečerních hraných, animovaných a dokumentárních filmů, uvedených do distribuce v roce 2019. O sošku Českého lva se filmy utkají v 15 kategoriích. I letos budou udíleny ceny za televizní tvorbu, a to ve dvou kategoriích. Filmovou tvorbu roku 2019 podpoří i předávající, kteří jsou spjati právě s filmy a seriály loňského roku. (Česká televize)

(více)

Recenze (35)

CarloRizzi

všechny recenze uživatele

Včera jsem zjistil, že stačí natočit velmi silný příběh a dostanete do rukou sošku Českého lva. Mluvím o filmu Nabarvené ptáče, které získalo devět českých lvů. Mužské i ženské kategorii ve vedlejší a hlavní roli posbírali filmy Vlastníci a Staříci. Hlavní roli ve filmu Na střeše jsem přál cenu Aloisi Švehlíkovi, ale cenu získal Jiří Schmitzer za svoji roli vysušeného vojáka ve filmu jsi myslím že zaslouženě. Škoda, že film Na střeše, který měl osm nominací nezískal ani jednu cenu což mě docela mrzí. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já jsem spokojenej, přenos měl tempo, nerozkecával se do blbostí, Dejvice pobavily, Klárka dodala emoce, pan Eduard Marek velký respekt takovýmu člověku, bez brýlí a pohotově vtipný odpovědi na ten věk ? Neskutečný, moc zdravím ! Jediný ten anglicky mluvící poslední předávající, tahle snaha o světovost je tak strašně ubíjející, máme přece tolik našich osobností, no nic to je jediná výtka i Vašek Kopta to zvládnul dobře. Vítěze / poražený nekomentuji, je to ve finále jedno ty ceny jsou spíše sales marketing v rámci filmařské branže než cokoli jinýho.Jednu věc bych si docela přál, kdyby bylo veřejný jak jednotlivý členové akademie hlasovali, to bych si rád pročetl. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Je to lepší než Ceny kritiky (ale co není?), i když k tomu moc nejdou přiřazovat pozitiva, protože to prostě nemá potenciál něčím být - jen konzervativní, korektní (tedy korektní ve smyslu konzervativní - opakované demonstrování nepochopení transgenderu, kdy je Stárková představována jako mužská role, je při ocenění Mostu symptomatické) a v lepších chvílích neúmorné. Že to přejelo Nabarvené ptáče, mi u mainstreamových cen přijde logické, pozitivní bylo, kolik prostoru dostal třeba Karásek na jevišti alespoň oklikou. Moc hezké gesto ze strany instituce, která to asi nemůže dělat o moc líp. Kéž by to bylo trochu svižnější, možná bych nezval ty extra hosty, to dramaturgické rozhodnutí nechápu. 50 % ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Úvodní propojovací pasáž se spěchajícím Koptou („Nejseš na to moc mladej, Václave?“) byla fajn, ačkoliv užití knižní předlohy hned 2x nutné nebylo. Gong naštěstí neotravoval a Tatabojs měli slabší chvilku snad jen u přebírající Kashcheevy (a naopak mě potěšili Filmařskou). Z předávajících mě rozesmáli Mareš, Dejvičáci či duo z Mostu, zatímco „vystoupení“ Vrány a Janžurové…ehm, nevěděl jsem, co si mám myslet. Z děkujících mě nejvíc pobavili Schmitzer s Havelkou, za vyloženě slabší bych označil snad jen řeč Hudce. A samotnou kapitolou je moderátor Kopta. Podobně jako minulý rok se dlouho držel a rozhodně měl své světlé momenty, ale s postupujícím časem bylo těch nepovedených chvilek stále víc, otázky na předávající/oceněné (ať už je vymýšlel sám či s někým) místy působily docela trapně (nejvíc u Kotlára, Adamovské či Janžurové). A závěrečný předávající byl na můj vkus prostě špatně zvolený, jakkoliv měla angličtina „dítěte reálného socialismu“ (zřejmě) pobavit. Oproti loňsku menší krok zpátky, slabší průměr. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Za mě dobrý. Loni několik tvůrců překvapilo vydařenou hranou celovečerní prvotinou, což ocenily Ceny české filmové kritiky, které zároveň tak trochu obcházely výpravný kus režiséra Václava Marhoula Nabarvené ptáče. Ze Lvů si naopak odnesl hned devět sošek v technických i hlavní kategoriích nejlepší film a režie. Právě kategorií je hodně, takže nebyl moc prostor na hluchá místa ani na odlehčení z úst Václava Kopty, který byl stejně jako loni solidní. Z předávajících pobavilo (jak jinak) Dejvické divadlo, skaut Marek a Iva Janžurová, z oceněných Jiří Havelka či Jiří Schmitzer. Politické agitky (i koronavirus) naštěstí chyběly, poplácávání po zádech také. Minimálně herecké kategorie bych ale doprovodil alespoň patnáctivteřinovými ukázkami (nominovaní postávající v kulisách jsou mimo). ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Gratuluji všem oceněným, Václavu Marhoulovi především. Kopta dobrý, pořad svižný, vkusný, Tatáči skvělí. Speciální gratulace Terce a Ladislavu Mrkvičkovi. ()

VášaVF 

všechny recenze uživatele

Na Českého lva jsem zanevřel již dávno, ale náhodou jsem v sobotu přepnul TV, když běžel již 27. Český lev. Musím uznat, že to bylo letos vcelku vydařené. Zdejší kritiky Kopty nejsou namístě. Pan Kopta nebyl zase tak špatný. Před ním moderovala např. Lucie Výborná a ani to nebyla žádná hitparáda no a po ní moderovala Českého lva slovena SLOVENSKY, takže se z toho stával slovenský lev, což se asi zdejším kritikům Kopty líbilo více. Hudební live doprovod od Tatabojs byl skvělý nápad a večeru dodával potřebnou atmosféru. Dokonce i socha se přiblížila původní verzi a již bylo opuštěno od dopravního kužele, což je nutno také vyzdvihnout. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Mi to připomnělo zlaté časy předávání socialistických cen za angažované umění. Úderka správně politicky smýšlejícího Dejvického divadla nastoupila dokonce v plné parádě (za komunistů takhle nastupovalo Realistické divadlo, jednu dobu Vinohradské), a dokonce jsme se dočkali i jednoho politicky angažovaného projevu. Bravo! Jinak samotné předávání mi připomnělo ten ročník s Masarykem, kterýžto film tenkrát nikdo ani neměl šanci vidět, jen s tím rozdíle, že pár chlupů se tentokrát bokem pustilo i jiným filmům, aby se neřeklo. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Loňský přenos jsem otrojkoval, proto musím letos hvězdičku přihodit, protože to bylo lepší. Václav Kopta se evidentně zlepšil, jeho vtípky nevyznívaly do ztracena, ale i celý večer byl tak nějak čilejší, s překvapením jsem zjistil, že jsem se (s výjimkou závěrečné fáze) vlastně vůbec nenudil a celá akce byla krásně pohodová. Hned první oceněná herečka mě navíc dostala svým nefalšovaným nadšením, spontánní projev radosti Kláry Melíškové mi okamžitě způsobil dobrou náladu, která mi už vydržela. Tentokrát jsem byl s přenosem velmi spokojen. ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Letos se mi velmi líbila podoba sošky i grafika a také mě zaujala upoutávka, která reaguje na to, co dnes lidé aktuálně nejvíce řeší. "V životě i na červeném koberci vyhrává ten, kdo zachová klid." Těší mě celkově ocenění, nejvíce celkový vítěz Nabarvené ptáče. Asi jediné, co mě hlavně mrzí, že nevyšel můj tip výborné série Bez vědomí. Ale i Na střeše a Teroristka. Moc mě potěšili Vlastníci a Vodník. Z projevů mě nejvíce zaujal Václav Marhoul:" Přeji nám režisérům, abychom se ubírali cestou lásky a ne sexu." To bych přála i já celému filmovému průmyslu! Moderátor takového pořadu by měl být svým způsobem nezávislý nebo tak alespoň vystupovat a ne si tam dělat selfpromo! Ráda bych, aby za rok proběhla alespoň minimální změna a Lva uváděla dvojice muž-žena. A na závěr je s podivem, že v roce 2020 někdo neví nebo nechce vědět, co je DRESS CODE BLACK TIE. To není vrchol rebelství, frejeřiny nebo cool to je vrchol ostudy, trapnosti, nevkusu a neúcty. Lev je hlavní společenská událost filmu a jestli to někdo nechápe nebo nerespektuje, tak tam nemá co dělat. V cizině by je do slavnostního sálu vůbec ani nevpustili!!! Čechům chybí zásadně důslednost. Když dress code tak všichni včetně kapely. Pak to shazuje celou událost a jednotlivci, ti si dělají "reklamu" a ostudu sami. Vysvětlím polopatě. Je to asi jako kdybyste přišli do bazénu v kožichu a chtěli plavat...... :D ;) Mám radost, že se český film někam vyvíjí. V nominacích bylo spousta nováčků a to je jedině dobře! ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Český lev už je v našem malém českém rybníčku taková zavedená klasika, ke které se každý rok posadím a je mi srdečně jedno co si o ní myslí pisálci typu Kamila Fíly.  Letošní večer byl důstojný, obešel se bez nějakých větších průserů a volný  sobotní  večer neměl šanci otrávit ani toho, kdo se těší na sobotu, ani toho, kdo se v sobotu těší na pondělí (jako já.:D) Akorát nepřekonal minulý sobotní televizní večer u Oskara (toho s Funésem.:D) a občas mi přisel mírně mdlý bez nějakého většího oživení (až třeba na výstup Dejvického divadla, Eduarda Marka nebo paní Janžurové a na Filmařskou od Tata Bojs...ta mi dneska speciálně z nějakého důvodu vyvolala mrazení...prostě skvěle. Na první pohled smutná píseň, ale očividně dokáže velmi zasáhnout, i když mám šťastné období.)  I (mě sympatický) Kopta tak nějak nic nezkazil ani nevylepšil. Já se trochu zlobím, že v konkurenci s Nabarveným ptáčetem zapadly ,,menší filmy´´ jako  Na střese, ale hlavně mí Vlastníčci. Že by měl pan Kubát pravdu, že dobrá doba už byla? O tom bych dal hlasovat..D No, co už.  Koukali na dálku i spolužáci, tak v pondělí přenos určitě probereme.:D Tak hezký zbytek toho víkendu...dobrou noc... ()

topi 

všechny recenze uživatele

Úroveň tohoto pořadu je rok od roku horší. Moderátor Kopta je nesympatická nádoba nevkusu, která nemá sebemenší formát provázet tímto večerem. Jeho pódium jsou všelijaké dementní estrády, kam on taky patří. Nabarvené ptáče zvítězilo v mnoha kategoriích a získalo 9 Českých lvů, což kvituji, vzhledem k úrovni filmům za rok 2019. Horší je to z celkovým provedením filmu, které zas tak dobré nebylo. Ale budiž, za rok 2019 si to umělecký přínos české kinematografii zaslouží, i když jsou u něj hodnocený hlavně zásluhy a to, jak dlouho snímek vznikal. Záběry do publika byly kolikrát opravdu odpudivé, vidět většinu herců a tvůrců evidentně nasraných kazilo celkový dojem ceremoniálu. Donutil tomu vévodil. Jedinou hvězdu můžu udělit producentovi Jaromíru Kallistovi, kterýžto získal cenu za Mimořádný přínos české kinematografie a jehož projev a vyjádření bylo jediné smysluplné. Zbytek nuda, nezáživnost, propadák a přeafektovaná Melíšková byla na odstřel. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Stejně jako minulý rok velmi důstojné předávání cen, které ale bohužel nenabídlo příliš zapamatováníhodných momentů. Koptovi se opět povedla úvodní znělka a potěšily také některé projevy vítězů a výstupy předávajících. Příklady za všechny - roztomile dojatá Klára Melíšková a za všech okolností pokorný Václav Marhoul. Spokojenost. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Letos se to opravdu vydařilo. Díky, že Nabarvené ptáče, nejlepší film, sahající za hranice ČR, nebyl opomenut a Václav Marhoul a ostatní tvůrci za něj byli náležitě oceněni. Potěšili i Vlastníci, i když to, že tato "divadelní" komedie soutěžila v opravdu hodně kategoriích je bohužel důkaz, jak špatně na tom naše kinematografie je. Ale letos... žádný velký omyl v ocenění. A moderátor Kopta se skvěle osvědčil. Krásné čtyři hvězdy. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tak že Nabarvené ptáče sebere co může, mi bylo jasné ještě před předáváním. Naštěstí to neskončilo takovým průserem jako tehdy s Masarykem, ale sám dost pochybuji, že by si Nabarvené ptáče zasloužilo tolik cen. Už kvůli tomu všemu hypu mi ten film celkem smrdí a mám dojem, že je hodně přeceňovaný. Ale tohle berte prosím s rezervou, ještě jsem ho neviděl, ale až ho uvidím, tak připíšu edit. Každopádně večer nic moc, Kopta vtipný fakt není, spíš nudil. Celkově to předávání bylo takové suché, nijaké a co se cen týče, absolutně nechápu cenu pro Melíškovou, protože ta ženská fakt neumí hrát. Taky mě mrzí, že Na střeše nic nedostalo, protože to byl zatím nejlepší český film roku 2019, jaký jsem měl možnost vidět. Ale zase jsem rád za cenu pro Schmitzera a Mrkvičku, ti si to zasloužili, i když lva za hlavního herce bych dal Čermákovi, protože v Národní třídě byl naprosto skvělý a vlastně ten film utáhl jenom on. A líbilo se mi ještě to intro, ve kterém se prolne několik známějších českých filmů onoho roku. Ale jinak ten večer nic moc. 2* ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Letošní přímý přenos z předávání cen Český lev se docela vydařil. Moderátor Václav Kopta mě sice po jeho loňské šílené Koptashow trochu vyděsil, ale kupodivu to celé zvládl poměrně s noblesou a bez velkých trapností, i když měl v průběhu pořadu své chvilky... Skvělou volbou byla rozhodně kapela Tata Bojs, která celý večer hudebně doprovázela a dodala mu na atmosféře. Pobavili předávající členové souboru Dejvického divadla nebo Zdeněk Godla s Erikou Stárkovou a z děkujících třeba Jiří Schmitzer. Jen je škoda, že i přes velké množství nominací žádnou cenu nezískal film Na střeše. Jinak jsem víceméně s rozdělením sošek spokojená. ()

rasttea 

všechny recenze uživatele

Václav Kopta za mě dost dobrý, už předávání začíná chytat kvalitu a nadšení zahraničních předávání cen. Tata Bojs legendární, jen by chtělo vychytat ty hudební doprovody, kdy byly zbytečně delší. Záběry do publika a otrávené obličeje těch, co mají viditelně sponzorské či darované lístky a okázale si to neužívají ... dovolím si jednu radu - nechte prosím příště lístky těm, kdo si toho budou vážit a večer si užijí s nadšením. A vysmátá Klára Melíšková - epické :-D Gratulace všem vítězům. ()

JimmyII 

všechny recenze uživatele

Ani fatální prohra, ale ani žádná velká výhra. Ale proboha, který zhovadilec vymyslel, že se máme celou dobu jen koukat na záběry nominovaných postávajicích v kulisách, místo abychom viděli ukázky třeba střihu a kamery, to nepochopím. A taky by akademici mohli být občas trochu odvážnější ve svém výběru. Jsme malý trh a nějaká diverzita cen ve prospěch více filmů by prospěla. ()

Reklama

Reklama