Reklama

Reklama

Zuřící býk od uznávaného režiséra Martina Scorseseho je životopisným snímkem boxerského šampiona střední váhy Jakea LaMotty, jemuž se během jeho krátkého pobytu na výsluní přezdívalo Býk z Bronxu. První, co se LaMotta v životě naučil, bylo krást a rvát se – být drsnější než ostatní. La Motta, který byl od přírody samotář a nikomu nevěřil, používal svou agresi v boxerském ringu jako prostředek k potlačení svých hluboce zakořeněných obav a emocionálních úzkostí. Jeho odhodlání a zuřivost, díky nimž se z mladého násilníka stal mistr světa ve střední váze, však zůstaly mimo ring neovladatelné. LaMottův vášnivý zápal pro vítězství mu nakonec zničil osobní život a miliony dolarů, které vydělal, promrhal svým nezřízeným životním stylem a pletkami s ženami, jejichž city sahaly jen tam, kde byla jeho peněženka. LaMottu nakonec opustila jeho krásná manželka Vicki, která už měla plné zuby nekonečného fyzického i duševního zneužívání. Dokonce i jeho bratr Joey, který boxera vždycky obdivoval, byl nyní znechucen. A když pak LaMotta přišel o svůj titul, začal se nezadržitelně řítit ke dnu. Ze zápasníka ve špičkové kondici se tak rázem stal odulý vepř, který skončil jako uvaděč striptérek ve špinavém nočním klubu – a nakonec i jako vězeň ve floridském nápravném zařízení. (Cinemax)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (687)

Šakal 

všechny recenze uživatele

toto je zfilmovaný životní příběh boxera středně těžké váhy Jakea LaMotty! Je to one man show vynikajícího Roberta De Nira. On se jednoduše na celých 129 minut snímku stává Jakem LaMottou! R. De Niro touto rolí naprosto žil ( stačí se podívat jak vypadal na začátku a na konci tohoto snímku). Vše pod taktovkou mistra Martyho! Jeho režie je excelentní, stejně jako kamera a střih u tohoto snímku. Parádní zážitek, který ještě umocňuje fakt, že snímek je černobílý! Díky Marty a Roberte! Nemůžu jinak než 5*! p.s. málem bych zapomněl na svého oblíbence J. Pesciho, který zde odvádí svůj tradičně poctivý výkon! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Scorsese umí točit filmy a potvrzuje mi to každým snímkem, který jsem od něj dosud viděl. Zuřící býk je skvělé životopisné drama, které diváka zaujme i díky tomu, že není pouze o boxu, ale rovněž se hodně zabývá životem LaMotty. De Niro svoji roli zvládl výborně a Joe Pesci mě také potěšil. Pocitově mi chybělo jen malinko k páté hvězdě. ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Martin Scorsese se svým dvorním hercem (Robert De Niro) nenatočil mafiánské drama, ale zaměřil se na boxera Jakea LaMottu. Samozřejmě, že nejde hlavně o box, ale o vykreslení problémové povahy (vznětlivost, žárlivost) Jakea. Robert De Niro se pro roli objetoval opravdu hodně, o tom svědčí jeho vizáž na konci filmu, kde má o dvacet kilo víc!!! Joe Pesci i všichni ostatní zahráli parádně, ale De Niro je naprosto zastínil a potvrdil pověst neobyčejně kvalitního herce a jednoho z nejlepších jakého historie kinematografie poznala. Špičkový snímek, kterému dodává tu správnou atmosféru černobílá kameru......... ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Mno, to jsou dvě hodiny mého života, které nedostanu zpátky. Můžou se to snažit okrášlit, jak chtějí, ale pořád je to takzvaný garbage film o garbage people. Je mi vlastně úplně jedno, co se tam děje v popředí, protože na pozadí se k ženám chovají jako k podřadné entitě a to je pro mě tragédie tohohle příběhu. Kromě toho, že vlastně nechápu, proč by si někdo myslel, že hlas tohohle "muže" by měl každý slyšet, jsem dostala migrénu z těch nikdy nekončících dialogů, které nemají doslova vůbec žádný obsah. Nic. Nada. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne husta zalezitost a opet vynikajici film od Scorseseho. Sice nechapu, proc je film natocen cernobile, ale i tak byly ty zapasy spravne drsny. Akorat mi prislo divny, ze to skoro vzdycky Robertovi moc neslo, zarvali na nej, ze potrebuje K.O., on se rozmach a slozil soupere. Taky nepusobil moc realne ten zaverecnej zapas, kdy nepad, ale jeste se souperi vysmal. De Niro byl fakt vynikajici a to jak pribral bylo neco neveritelnyho, jeste zasadnejsi zmenu vahy jsem videl jen u Balea. I Joe Pesci se snazi, ale De Niro ho proste zastinuje. I kdyz je ve filmu bud jak De Niro boxuje nebo je doma a zarli na svou zenu, tak film nikdy nenudi a drzi si docela slusny tempo. Akorat ten konec uz byl takovej zbytecne protahovanej. Taky se povedla kamera, hlavne behem zapasu je vynikajici. Jasnejch 5*. ()

Galerie (141)

Zajímavosti (86)

  • Scorsese využívaním flashbackov prepája násilie so zábavou. Keď starý Jake (Robert De Niro) rozpaží a hovorí: „That's entertainment.“ jeho gesto pripomína zdvíhanie rúk po víťazstve v boxe. Toto gesto opakuje vo flashbackoch vždy keď vyhráva zápasy. Snímka nesleduje predchádzajúci život a sústredí sa len na obdobie boxerskej kariéry a obdobie béčkového komika prednášajúceho literárne pasáže. Oba časové úseky predstavujú LaMottu ako muža, ktorý chce mať kontrolu nad svojim životom, ale aj nad svojim okolím. Podtrhujú to slová, ktoré zaznievajú viackrát, no hlavne v úplnom závere: „I'm the boss. I'm the boss.“ (Biopler)
  • Scorsese pomocou rozličných stratégií vo vyprávaní príbehu a vo zvolenom štýle predniesol skrz postavu Jakea LaMottu (Robert De Niro) prípadovú štúdiu o role násilia v americkej spoločnosti. (Biopler)

Související novinky

Zemřel kameraman Michael Chapman

Zemřel kameraman Michael Chapman

22.09.2020

Z Los Angeles přišla dnes ráno zpráva o úmrtí známého amerického kameramana, režiséra a herce Michaela Chapmana. Na dva Oscary nominovaný tvůrce zemřel ve věku 84 let na srdeční selhání, informaci na… (více)

Joker dostane vlastní film

Joker dostane vlastní film

23.08.2017

Studio Warner Bros. na Comic-Conu oznámilo 8 nových přírůstků do svého filmového vesmíru. Teď se ale objevily zprávy, že nepůjde o jediné adaptace comicsů od DC, které nás čekají. Warneři totiž… (více)

Drak přichází... opět

Drak přichází... opět

16.08.2007

Neděste se, tahle novinka není o pokračování Eragona (studio 20th Century Fox o dvojce fantasy zmetku naštěstí mlčí). Je o novodobé verzi klasiky, která udělala z Bruce Leeho mezinárodní hvězdu a… (více)

Reklama

Reklama