Reklama

Reklama

Napoleon

(seriál)
Francie / Německo / Itálie / Kanada, 2002, 6 h (Minutáž: 90 min)

Režie:

Yves Simoneau

Předloha:

Max Gallo (kniha)

Scénář:

Max Gallo, Didier Decoin

Kamera:

Guy Dufaux

Hrají:

Christian Clavier, Isabella Rossellini, Gérard Depardieu, John Malkovich, Anouk Aimée, Heino Ferch, Sebastian Koch, Ennio Fantastichini (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Napoleon je ryze francouzský hrdina, ale jeho sláva, činy a rozhodnutí mnohokrát "překročily" francouzské hranice a pod jeho kroky se doslova otřásala celá Evropa. Na filmový projekt, který měl popsat Napoleonovu cestu nehynoucí slávy až po samý konec, však nestačily jen francouzské finance. Čtyřdílná minisérie byla natočena v koprodukci dalších sedmi států: Německa, Itálie, Kanady, USA, Velké Británie a Španělska. Oficiální rozpočet zní na 41 milionů eur, natáčelo se ve Francii, Rakousku, v Maďarsku se točily velké bitevní scény za účasti tisíců statistů, naši diváci samozřejmě poznají mnohé české exteriéry. Producenti plánovali tento projekt již několik let, měnil se režisér a samozřejmě se dlouho spekulovalo o hlavní postavě. Mnohé překvapilo jméno Christiana Claviera, který ve filmech uplatňuje především svůj komediální talent (Operace Corned Beef, Návštěvníci I, II, filmové zpracování známého komiksu o Asterixovi). Současný francouzský velkofilm se neobejde bez Gérarda Depardieua, který zde zahrál roli nepopulárního šéfa tajné policie Josepha Fouchého. Stejně jako v Bídnících získali producenti účast americké hvězdy Johna Malkoviche, který svým výrazným minimalistickým herectvím uchopil postavu Napoleonova diplomata Charlese Talleyranda. Z výrazných ženských postav jmenujme Isabellu Rosselliniovou jako Josefínu a Anouk Aiméeovou jako Napoleonovu matku. Velká historická dobrodružství velkého muže se otvírají roku 1816 na ostrově Svaté Heleny, kde má Napoleon dost času na to, aby ve své duši znovu prožil svůj život... (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (26)

  • Ve filmu se objeví moment, během kterého Napoloen (Christian Clavier) korunuje svoji ženu Josefinu (Isabella Rossellini), jenž byl zachycen na známém obrazu Korunovace Napoleona Bonaparta, francouzského klasicistního malíře Jacquese -Louis Davida v roce 1806. (sury)
  • Christian Clavier je stejně vysoký, jako byl Napoleon, a je na to velmi hrdý, protože je Napoleonovým velkým obdivovatelem. (cunicekb)
  • Natáčení probíhalo také ve Slavkově v místní zámecké zahradě. Scéna ze Senátu pak byla nafilmována ve Valticích v konírně. Napoleonův (Christian Clavier) nucený exil na ostrově Elba je ve skutečnosti natočen na zámku v Kroměříži a v kroměřížské Podzámecké zahradě. (DecentFellow)

Napoleon - 1800–1807 (2002) (epizoda) (E02)

  • Část této epizody se natáčela v Mikulově na náměstí. Toto místo bylo vydáváno ve filmu za Polsko. (Hellraiser12)
  • V Spojených štátoch bol seriál nominovaný na deväť cien Emmy a získal cenu za vynikajúce kostýmy pre minisériu, film alebo špeciál. (Arsenal83)
  • V roku 2003 seriál získal Bavorskú televíznu cenu. (Arsenal83)
  • Seriál bol veľmi pozitívne prijatý vo Francúzsku, ale v Taliansku nastal pravý opak. Taliansky politik Umberto Bossi bol touto sériou nahnevaný, keď uviedol, že ospevovala Napoleona napriek tomu, že jeho okupácia Talianska mala za následok smrť státisícov a drancovanie mnohých umeleckých pokladov krajiny. Herec Gérard Depardieu sa projektu zastal, poznamenal, že ukázala len pravdu a uviedol, že "Bossi by bol asi radšej, keby zobrazili Napoleona ako idiota". (Arsenal83)
  • Na motívy seriálu vznikla v roku 2002 aj videohra, ktorá umožňovala hráčom zopakovať si niektoré Napoleonove historické bitky. Časťou hudby hry prispel aj Richard Grégoire, skladateľ soundtracku minisérie. (Arsenal83)
  • Kritici prijali s obavami, že komediálny herec Clavier má hrať takúto historickú osobnosť. Nakoniec hodnotili, že bol "dobrý Napoleon, ale slabý Bonaparte". Podľa nich dokázal zahrať postavu vo svojej impozantnosti, ale nedokázal prejaviť vnútro tohto muža. (Arsenal83)
  • Historik Jean Tulard považuje minisériu za "príliš mäkkú" voči cisárovi, hoci ho ukazuje ako necitlivého voči ľudským obetiam. (Arsenal83)
  • Clavier sa vyjadril, že podľa neho sa mu podarilo stvárniť to, čím Napoleon bol, a teda "intelektuál a skutočný liberál". (Arsenal83)
  • Keď sa seriál prvýkrát vysielal vo Francúzsku, prilákal v každej časti v priemere viac ako sedem miliónov divákov, čo predstavovalo podiel viac ako 30% zo všetkých televíznych divákov. (Arsenal83)
  • Americká verzia bola namiesto pôvodných 6 hodín materiálu skrátená na 3 hodiny. (Arsenal83)
  • Po svojom uvedení to bol prvý televízny seriál, ktorý sa vysielal súčasne vo všetkých zúčastnených európskych krajinách. (Arsenal83)
  • V mnohých bojových sekvenciách boli do záberov pridaní počítačovo generovaní vojaci. (Arsenal83)
  • Natáčanie prebiehalo v mnohých štátoch, medzi nimi v Rakúsku, Kanade, Českej republike, Francúzsku, Maďarsku, Maroku a Švajčiarsku. Maďarsko bolo vybraté po tom, čo filmári zistili, že mnohé lokality v Maďarsku pripomínajú Francúzsko 19. storočia. (Arsenal83)
  • Do roku 2003 išlo o najdrahšiu európsku TV produkciu. (misterz)

Napoleon - 1807–1812 (2002) (epizoda) (E03)

  • V epizóde je ukázané, ako Talleyranda (John Malkovich) v súkromnej kancelárii Napoleon (Christian Clavier) zbavil úradu a nazval ho "hovnom v hodvábnych pančuchách". Táto situácia sa reálne stala, ale priamo pred Napoleonovými maršalmi a Talleyrand z úradu už predtým sám odstúpil. (Arsenal83)

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)

Reklama

Reklama