Reklama

Reklama

Indiana Jones a Chrám zkázy

  • USA Indiana Jones and the Temple of Doom (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Indiana Jones se svým dětským společníkem Quanem prchají před čínským zločineckým gangem v doprovodu americké zpěvačky ze Šanghaje. K útěku použijí omylem letadlo, které patří právě šéfovi gangu, což se Indianovi a jeho společníkům nevyplatí. Piloti ze stroje vyskočí na padácích, když předtím vypustili z letadla všechno palivo. Hrozí katastrofa v podobě nárazu stroje do okolních hor. Indiana si však poradí. Společně se svými průvodci vyskočí z letadla v gumovém nafukovacím člunu, který je nejenom úspěšně dopraví na zem, ale díky tomu, že dopadne do řeky, je dopraví i do Indie. Indiana by nejraději pokračoval do Dillí a pak domů do Ameriky. Místní vesničané ho však požádají o pomoc v podobě záchrany vesnice. Vyznavači zla z nedalekého paláce ukradli totiž vesnici její kouzelný kámen, který vesničanům poskytoval ochranu a úrodu. Indiana se se svými průvodci do chrámu vypraví a zde brzy zjistí, že se ocitl přímo v hlavním sídle sekty Thuggů. Ti zde nejenom uctívají bohyni smrti Kálí, ale také zde v jakémsi tajném dole hledají poslední kouzelný kámen, který má dát jejich bohyni moc ovládnout celý svět. Indiana se zprvu snaží najít jak kámen nešťastné vesnice, tak zachránit dětské otroky, které Thuggové nutí v dolech rozbíjet kameny a hledat poslední kouzelný kámen. Velmi brzy jsou však Indiana i jeho průvodci Thuggy zajati a ti se z nich snaží udělat oběti své krvelačné bohyni... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (800)

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Už od dvanácti let je Chrám zkázy můj nejoblíbenější dobrodružný film. Dobyvatelé i Poslední křížová výprava jsou fajn a taktéž 5* filmy, ale Indiho dobrodružství z Indie je prostě moje srdcovka. Je to asi nejdrsnější díl série (scéna se srdcem, uřezané prsty, děti pracující v dolech, opičí mozečky...) ale podle mě zároveň i nejvtipnější (to hlavně díky výstupům Kate Capshaw). A zatímco z ostatních dílů si vybavím jednu dvě scény, tady jich mám několik. I když několik scén balancuje na hranici únosnosti, tak je Temple of Doom tím nejlepším co lze v žánru vidět a podle mě se ,,samozřejmě" jedná o nejlepší díl této skvělé dobrodružné ságy (navzdory všeobecnému mínění...). ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Chrám skazy je môj najobľúbenejší diel z tejto jedinečnej dobrodružnej série. Opäť tu je všetko, čo by nemalo v žiadnom dobrodružnom filme chýbať - nádherné exteriéry, super akcia a veľa vtipu, štipka tajomstva a nejaké tie príšery k tomu. Steven Spielberg je holt borec no. Naozaj film, ako má byť. Na Indyho sa vždy rád pozriem. Druhý diel, ktorý od začiatku beží na plné obrátky a končí opäť bojom dobra - v podaní Harrisona Forda - proti legendárnemu zlu, indickej bohyni Kalí, je prešpikovaný nielen humorom ale aj akciou. Dnes už klasika. ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Chrám zkázy střídá geniální momenty s tragikomickými. Jones nemá k dispozici pořádnou femme fatale a zaměření na děti přes postavu Shorta taky není ideální. Naštěstí čaroděj Williams znovu kouzlí. Většina diváků označuje Chrám za nejslabší část klasické trilogie. Já naopak nepřeceňuji Dobyvatele ani Výpravu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Pro tobě DOKTORE Jonesi, kotě.“ Strašná pecka a môj najobľúbenejší Indiana Jones (a v skutočnosti nie sequel, ale prequel Dobyvateľov stratenej archy). Spielberg si sypal popol na hlavu, že to prehnal s temnotou. Ale mne sa to práveže páčilo. Od detstva patrí k mojím najobľúbenejším žánrom horor a hoci to môže znieť pri filme od Spielberga za 28 miliónov (čo na prvú polovicu 80. rokov nebolo málo) zvláštne, Chrám skazy v podstate (minimálne v niektorých scénach) horor je. Dokonca nechýba vytrhnutie srdca. Ľudského. Zaživa. Holou rukou. Iného človeka. Do toho taká kadencia mŕtvol, šialených krvilačných siekt, kostier, červov, hadov a opičích mozgov (scéna večere je totálny, neskutočný nášup aj po desaťročiach), že som sa miestami nestíhal čudovať, ako ďaleko režisér bol ochotný zájsť. Jasné, občas to má drobný nedostatok (Kraťasove smiešne kopance vo finále, zadná projekcia pri „lyžovaní“, prípadne scéna s gumovým člnom, ktorá je „príliš“ už i na Indiana Jonesa), ale inak šupa, ktorá sa v druhej polovici preklopí v podstate do nonstop akčnej scény. Osobne mám ale o čosi radšej predsa len prvú polovicu, kedy ešte nevieme (spolu s hrdinami), o čo kráča a kedy sa buduje veľmi zlovestná atmosféra ticha pred búrkou. Máme muzikálový úvod z charizmatického, exotického Šanghaja a následne sa plynulo dostávame do Indie, do dedinky, z ktorej miznú deti a vraj s tým súvisí (nádherne opulentný) palác v temnej džungli, ktorý sa údajne nedávno prebudil opäť k životu, no žije tam len zlo a temnota. Práve do epicentra toho mieri sympaťák Ford, zábavná Kate Capshaw (uhrať takúto hysterku chcelo fakt talent) a odzbrojujúci Kraťas v podaní 13-ročného Vientamčana Jonathana Ke Quana, po ktorom sa bohužiaľ následne zľahla zem (rok po Indym mal v hre spielbergovských Rošťákov a tým to haslo). Spomenúť určite musím Amrisha Puriho (neskôr výborná rola vo výborných Lovcoch levov s Douglasom). Hustá džungľa, vystrašení domorodci, mýty, legendy, staré hrôzostrašné historky, krvilačné netopiere veľké ako bocian a hustnúca atmosféra. Film je napriek ponurej atmosfére zábavný a to vďaka vtipným postavám, originálnym scénam ("chobot") a zábavným hláškam a chytľavým dialógom ("Šokuje vás to?" - "V žiadnom prípade. Som vedec."). Film zarobil viac ako 330 miliónov na celom svete, čo bol samozrejme ohromujúci úspech, na strane druhej to bolo menej ako Dobyvatelia stratenej archy (takmer 390 pri 18-miliónovom rozpočte) a Posledná krížová výprava (cca 475 pri 48-miliónovom rozpočte). Cameo Webera (na letisku) dostal Dan Aykroyd z Krotiteľov duchov. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Když jsem se nedávno na tohle Indyho dobrodružství po dlouhé době znovu podíval, připadalo mi to ještě lepší než za nadšeneckých mladistvých let. Příběh jako celek sice není tak moc cool jako Dobyvatelé nebo Křížová výprava, ale v jednotlivostech Spielberg zase dokazuje svou vypravěčskou velikost a srší nápady, které pozvedají i tenhle díl na čestnou úroveň dvou zbývajících článků trilogie. Ta nenápadná komunikativnost směrem k divákovi, který je mazaně upozorňován na blížící se děje, vypointování zdánlivě bezvýznamných dějů, hravá práce s osvětlením či multižánrovými odkazy, sympatický humor a přímo kulervoucí akční náboj poslední půlhodiny dělají z tohodle díla dokonce jeden z nejčistších a nejzábavnějších dobrodružných filmů, jaké kdy v Hollywoodu vznikly... ()

Galerie (218)

Zajímavosti (106)

  • Zvuky důlních vozíků pro slavnou honičku byly natočeny na horské dráze v Disneylandu. (DaViD´82)
  • Úvodní scéna s hektickou výměnou relikvie v Šanghaji a následným krytím před palbou za valícím se gongem a finální honička v důlním vozíku byly původně v rané verzi scénáře Dobyvatelů ztracené archy (1981). (DaViD´82)

Související novinky

Seznamte se: paní Jonesová!

Seznamte se: paní Jonesová!

18.03.2007

Pro obdivovatele sofistikované krásy a výjimečného hereckého talentu Cate Blanchett je tu senzační zpráva: držitelka Oscara za Letce právě podepsala smlouvu na účinkování ve čtvrtém Indiana Jonesovi!… (více)

Reklama

Reklama