Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh mírumilovného syna bohatého a významného rodu v Jeruzalémě, který je dílem kvůli své snaze bránit práva židů a dílem nešťastnou shodou okolností odsouzen na galeje. Po mnoha útrapách a dobrodružstvích vybojuje zpět svobodu a vede svůj národ proti hněvu Římanů. Wylerův Ben Hur je nejenom epickým příběhem, ale také jedním z nejlepších a nejslavnějích filmů historie. (Pannonia Ent.)

(více)

Zajímavosti (76)

  • Film vyznívá, jako že Římané využívali jako veslaře otroky (včetně válečných zajatců) či odsouzence, nicméně tato praktika začala být běžná až ve středověku a raném novověku. Římané, stejně jako ostatní antické středomořské národy, na tuto těžkou práci většinou zaměstnávali svobodné profesionály (synchronizované veslování je náročné nejen z hlediska nároků na fyzičku). Otroci byli využíváni pouze, pokud si to situace žádala (Římané a stejně tak Kartáginci například při Druhé punské válce). (vojtaruzek)
  • Během natáčení zemřelo nejméně 100 koní. (asdfasdf)
  • Snímek v roce 2008 zařadila Americká filmová instituce v kategorii epických filmů na 2. příčku. (TheDude)
  • Na místa natáčení se muselo přivést 40 tisíc tun mořského písku. (Tommass95)
  • Natáčení se účastnilo přes 50 tisíc komparsistů a davové scény nepřetržitě snímalo 6 kamer. (JARDAHONDA)
  • Film byl zařazen na seznam "nejvýznamnějších filmů", který vydal Vatikán v roce 1995 na přání papeže Jana Pavla II. Byl zahrnut v kategorii filmů, které jsou významné svými náboženskými myšlenkami. (gjjm)
  • Závodní sekvence se zapsala do historie také jako scéna s nejvyšším poměrem natočeného materiálu ke skutečně použitému. Z každých čtyř natočených minut se ve filmu použila jediná sekunda. (Dr.Okamura)
  • Kvůli scénám, kdy jezdce přejedou koňská spřežení, byly na závodiště umístěny figuríny. (HellFire)
  • Závod koňských spřežení byl natočen beze zvuku, který byl dodán později v postprodukci. (HellFire)
  • Producent Sam Zimbalist chtěl natočit závod koňských spřežení systémem Cinerama (širokoúhlý formát). Kvůli vysokým nákladům ale od nápadu ustoupil. (HellFire)
  • Stephen Boyd (Messala) nosil kontaktní čočky, protože William Wyler nechtěl, aby měl stejnou barvu očí jako Charlton Heston (Judah Ben-Hur). Čočky však působily dráždění a občas se muselo na několik dní zastavit natáčení, aby si hercovy oči odpočaly. (HellFire)
  • Během natáčení si William Wyler všiml, že jednomu z komparzistů chybí ruka. Využil toho a natočil scénu, kdy muž bez ruky vylézá z podpalubí galeje. (HellFire)
  • Produkce filmu vyšla studio MGM na 15 milionů amerických dolarů. Investice se vrátila, když film vydělal více než 75 milionů. (HellFire)
  • Během natáčení závodů koňských spřežení byla zničena jedna z mála existujících 65mm kamer. (HellFire)
  • Během 18denní aukce kostýmů a rekvizit studia MGM, kterou pořádal její nový majitel Kirk Kerkorian, koupil restauratér ze Sacramenta vůz použitý při závodech koňských spřežení za 4 tisíce amerických dolarů. O tři roky později, během ekonomické krize, jej zatkla policie, jelikož řídil tento vůz po dálnici. (HellFire)
  • Natáčelo se 9 měsíců v římském filmovém studiu Cinecittà. Kulisy pro závody koňských spřežení byly ve své době vůbec největšími kulisami. (HellFire)

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Reklama

Reklama