Reklama

Reklama

Strážci Galaxie

  • USA Guardians of the Galaxy (více)
Trailer 2
USA / Velká Británie, 2014, 116 min

Režie:

James Gunn

Předloha:

Dan Abnett (komiks), Andy Lanning (komiks)

Kamera:

Ben Davis

Hrají:

Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Lee Pace, Michael Rooker, Karen Gillan, Djimon Hounsou, John C. Reilly, Glenn Close (více)
(další profese)

V tomto akcí nabitém, výpravném vesmírném dobrodružství se odvážný dobrodruh Peter Quill stává středem zájmu nájemných zabijáků poté, co Ronanovi, mocnému padouchovi s plány ohrožující celý vesmír, ukradne tajemnou kouli. Aby neúnavnému Ronanovi unikl, je Quill nucen spojit své síly se čtveřicí pozoruhodných hrdinů – Rocketem, po zuby ozbrojeným mývalem, Grootem, humanoidem, který připomíná strom, vražednou a tajemnou Gamorou a pomstychtivým Draxem Ničitelem. Když ale Quill objeví skutečnou moc koule a hrozbu, která se v ní ukrývá a ohrožuje celý vesmír, musí udělat vše pro to, aby nesourodá skupina táhla za jeden provaz a v posledním zoufalém souboji se pokusila zachránit osud celé galaxie. (Falcon)

(více)

Videa (28)

Trailer 2

Recenze (1 955)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Původně jsem si říkal, že to bude další Marvelovka, která skončí v závanu historie. Pak jsem si o tom přečetl pár článků, co mě měli nalákat a začal jsem postupně a nenápadně názor měnit. Nakonec mě opravdu přesvědčil až moment, kdy jsem shlédnul film v kině. Tahle Marvelovka není vůbec průměrná a hlavně je naprosto jiná na rozdíl od všech těch ostatních hrdinů, co do nás pod tlakem pravidelně sypou. Odehrává se ve vesmíru, nabízí kopu cizích ras, mluvícího mývala nebo přerostlej strom. Je zábavná, baví, má úžasný digitál, u kterého Vám přijde, jako kdybyste v tom vesmíru byli s nimi. No a také nabízí Dave Bautistu, wrestlera, kterému se tímto filmem podle mě nadobro otevřela cesta do Hollywoodu. A já ho moc rád znovu a zase někde uvidím. Všechny tyto body pak spojuje originalita a humor, který s lehkostí odvyprávěl příběh na dvě hodiny a jehož délku bych mu v kině neřekl ani po dvaceti minutovém rozjímání. Krása, fakt jsem mile překvapenej a už se nemůžu dočkat dalšího dílu. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Space opera v komiksovém stylu s pěknými barvičkami, zajímavými charaktery a hudbou z 80. let. Napoprvé rozhodně zábavné, ale po pár dnech jsou pocity zábavnosti pryč a hledám cokoliv, co by mě nutilo film vidět víckrát... je to někde? Možná ta obrovská mytologie, které se film dotýká jen jemně a jako by pracoval ve vesmíru, jenž jednou poznáme, jen ne v tomhle díle. Dobře, to zvládnu, ale přes všechen ten smích se Strážci galaxie posunuli přesně tam, kam jsem nechtěl a u jiných marvelovek jsem se toho obával. Určitě to má působit jako brak, ale přehnaně humorné scény mi tu prostě ve výsledku vadí. A to nemluvím o finále (spoiler), kde je hlavní padouch se schopností zničit dotekem všechno živé na planetě poražen díky trapnému dvouminutovému tanci hlavní postavy... Jako zábavnou jednohubku to beru, jako Marvelácký experiment taky, ale jako regulérní součást Marvel světa mi to přijde slabé... PS: Drax je naprosto zbytečný a Nebula hrozně nevyužitá a kvůli tomu Karen přišl o ty krásné vlasy... PPS: přesně takhle se bojím, aby nevypadaly nové SW... ()

Reklama

kiddo 

všechny recenze uživatele

– There’s another way. – Great, what is it? – Well, we’re working on the power of love. – How’s that going? – Mmm, not good. Asi nejlepší možná ukázka toho, jak pomýlené byly stížnosti na údajnou roztahanost první poloviny Avengerů. Strážce galaxie nepovažuju za tak nestravitelné proto, že by se oproti mému vkusu nějak výrazně vymykali žánrovým zvyklostem, ale poněvadž zkrátka selhávají ve všem, o co se snaží. Námětem i charakterovým laděním a skladbou postav se očividně směřuje k podvratnosti, jenže se nikdy nepokročí dál než za občasný krotký vtípek a od konvencí se nikdy nevzdálíme příliš daleko. Zároveň je však tón filmu hozený do laciného komična dostatečně na to, aby prokládání zcela vážně míněným patosem a dramatičností působilo přinejmenším rozpačitě – z extrémní loajality, kterou si Strážci hned od začátku bez větších důvodů projevují, by bylo trapně i Avengerům. Ačkoli Star Lord (velmi slabý odvar Malcolma Reynoldse) by měl logicky fungovat jako prostředník mezi divákem a naprosto neznámým světem, tahle role je mu upřená, protože je do něj už od samého začátku plně integrován. Výsledkem tudíž je, že se v záplavě akčních scén a informací o nových světech, politických aliancích a měnících se spojenectvích marně snažíme vyburcovat v sobě aspoň trochu zájmu o to, co se s tímhle fikčním vesmírem, a co hůř s postavami, stane, protože nikdy nedostaneme příležitost pořádně se s nimi seznámit. V tomhle ohledu Strážci až děsivě připomínají ten tvůrčí potrat, o němž se slušní lidé nahlas nezmiňují. Přesto tenhle počin úplně neodepisuju, protože zatímco takový Thor se po svém druhém dobrodružství nemá kam vyvinout a může nadále fungovat leda tak jako pohledná blondýnka na zavolání podle potřeby, z tohohle by se po počátečních porodních bolestech mohlo přece jen vyklubat něco aktivně dobrého. PS: Zdaleka nejlepší a nejpřesnější recenze, jaká se dá na netech najít. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Osud Galaxie je nyní ve správných rukou, tlapkách a větvích. Od teď už nejsme všichni Gogo, ale Groot.. Rychlokvasící Star Wars nadnášené glancem, lehkostí a hravostí připomínající to nejlepší z Bessonova Pátého elementu - koule na noze v podobě uspěchané expozice a tradičně chaotické akce jsou jen zanedbatelnou zátěží. Přesto potenciál stát se legendou nevidím, na to je partička kolem Hana Sola s walkmanem ještě příliš sešněrovaná v korzetu zvyklostí a zákonitostí marveláckého vesmíru. Ani nechci domýšlet, jak by dopadlo, kdyby se mýval Rocket, Tony Stark a Míra Kalousek setkali v Otázkách Václava Moravce.. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Ten film je v každém jednotlivém detailu dokonalý. Vrhli nás do svého univerza než bys řekl turboblaster, ukázali sympatické postavy, originální, vtipné... Je to napínavé, nenudí, nápadité a vlastně i docela humorné. Přesto jsem jaksi nedošel k nirváně - a to tenhle žánr miluji ze všeho nejvíce. První dojem z filmu (ještě to radši prubnu jednou na BR) byl zkrátka slabý. Všichni tam byli vyzrálí, do jednoho přes třicet let, nikde žádný ušatý juvenil, žádný ušatý homoupír, žádný ušatý panic, ale přesto byl snímek pro děcka, pro mládež - ať nežeru. Šmankote a to mi dost vadilo. Záporák, ten s tím špenátem na ksichtě, byl trapný debil, další záporák Benicio Del Toro byl jedno velké WTF apod. Vím, že to měla být komedie, takové veselé dobrodružství z vesmíru, bez vážnosti, ale ani to nemůžu říct. Že bych se jako chichotal až do konce... ne, ne, kdepak. Chybělo tomu jisté mysterium, hloubka, drsné hlášky, drsnost, všude samá drsnost, zápach, chlast, bitky, krev a tři prdele pořádného chlapského humoru. Zbylo jen hebké pozlátko, které asi zaujme jen a pouze ty juvenily. Ostatně osazenstvo kina a upoutávka na Pošťák Pet: The Movie mi mohlo být dobrou nápovědou. Zas jsem si připadal jak Kulínský na generálce. ()

Galerie (231)

Zajímavosti (155)

  • Postavu Kačera Howarda z potitulkové scény namluvil známý komik Seth Green. (Spiker01)
  • Když Sběratel (Benicio Del Toro) vypráví o původu prastarých mocných artefaktů, lze vidět jednoho z předchozích majitelů Orbu - Esona z prastaré vesmírné rasy Celestialů. (NiaWolf)
  • Bereet (Melia Kreiling) má na Peterově (Chris Pratt) lodi na sobě jeho staré tričko. Stejné, jaké měl na sobě v nemocnici v roce 1988, když umírala jeho matka. Na tričku je nápis „RIVER RAFTER, JD. Canoe Rental, Dolores River“. (charlotteLnD)

Související novinky

James Gunn získal dohled na DC filmy

James Gunn získal dohled na DC filmy

25.10.2022

Hollywood se po delší době opět mírně otřásl v základech, to proto, že režisér a scenárista James Gunn byl studiem Warner Bros. Discovery potvrzen do role jednoho z šéfů sekce DC films. Kompletní… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Čtvrtý Thor naverboval Gladiátora

Čtvrtý Thor naverboval Gladiátora

30.03.2021

Natáčení čtvrtého dílu asgardské ságy pod režijním vedením Taiky Waititiho (Thor: Ragnarok, Králíček Jojo) právě v těchto dnech probíhá v Austrálii a už nějaký čas víme, že mimo známých tváří Chrise… (více)

Strážci Galaxie ve čtvrtém Thorovi

Strážci Galaxie ve čtvrtém Thorovi

10.03.2020

Následující článek obsahuje mírné spoilery ke konci Avengers: Endgame. V posledním filmu s původními členy Avengers se Thor s tváří Chrise Hemswortha na konci vydal do vesmíru v lodi týmu Strážci… (více)

Reklama

Reklama