Reklama

Reklama

Život na zámku

(seriál)
  • Slovensko Život na zámku
Drama / Rodinný
Česko, (1995–1998), 44 h 35 min (Minutáž: 50–53 min)

Režie:

Jaroslav Hanuš

Scénář:

Jan Míka

Kamera:

Jan Osten

Hrají:

Tomáš Töpfer, Kateřina Macháčková, Kateřina Kaira Hrachovcová, Petr Hradil, Jiřina Jirásková, Pavel Soukup, Jana Synková, Lenka Termerová (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(52)

Obsahy(1)

V seriálu se potkáme s početnou rodinou Králových, s babičkou (v neodolatelném podání J. Jiráskové), doktorem Králem (T. Töpfer), jeho ženou, profesorkou gymnázia (K. Macháčková), dcerou Simonou (K. Hrachovcová) a synem Otakarem (P. Rajchert). Hlavní osu seriálu tvoří osudy rodiny žijící v menším českém městě. Budeme sledovat jejich snahu o výměnu bytu, radost nad nečekaným dědictvím i smutek nad ztrátou zámku, získání nové ordinace, problémy se zamilovaným synem, nezdárným studentem, i dcerou, která by se ráda stala novinářkou… (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

donkocicak 

všechny recenze uživatele

Seriál, který dnes možná zavání lacinou televizní výbavou. Faktem ale zůstává, že Jan Míka si s příběhem a dialogy poradit uměl. Nebyly fádní. A Töpfer je fajn herec, který mě dokáže vždycky rozesmát :) jen těch dílů vyrobili možná moc a poslední řada seriálu byla taková obyčejná. Neurazila, ale nijak výrazně nenadchla. ()

J.Mayen 

všechny recenze uživatele

Na tenhle seriál mám školní vzpomínky, pamatuju si že ho dávali každou neděli vždy od 8 hod. večer a já jsem každé pondělí velmi brzy ráno musel dojíždět daleko do školy. Každej díl pro mě vždycky znamenal konec víkendu a také to že jsem po jeho skončení musel jít do postele. Z hereckého obsazení mi vadil bohužel jenom pan brodský, kterého jsem jakoHerce neměl nikdy moc v lásce a to především kvůli jeho věčný m depresivním rolím, které dostával snad pravidelně a kvůli kterým jsem dostával deprese a schízu i já. Ale na serial nedám dopustit. ()

Reklama

gezper 

všechny recenze uživatele

Kdysi se to dalo sledovat, teď již s trochu nostalgickou slzou musím uznat, že to již hodně ztratilo původní kouzlo - tehdější televizní tvorby, doby, .. a taky to začali dost natahovat. No nic, ponechám si vzpomínku na shlédnutí kdysi před lety a teď si to raději již nebudu kazit více díly, musel bych asi dát slabší tři (50%). [60%] ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Tvůrci Hanuš s Míkem se pokusili navázat na tradici velkých a úspěšných českých seriálů, které před revolucí patřily k nedílné součásti večerního televizního vysílání. Podařilo se jim to. Divácký ohlas byl značný, i když seriál trpěl po režijní i scenáristické stránce křečovitostí, kterou se nepodařilo úplně odbourat ani v následující řadě. Vsadilo se do té doby na málo prověřené herecké obsazení, kdy se vedle zkušených herců objevili také začátečníci, kteří si nevedli nijak špatně. Příběhová stránka v mnohém připomínala rukopis Jaroslava Dietla, ale rozpracovat postavy tak, jak to uměl on, se nepodařilo s takovým přehledem. Někteří herci je navíc hráli zpočátku docela křečovitě, než se dostali do rytmu rolí, které je provázely po další pětiletku. Osudy rodiny Králů jsou však seriálem, který řadím k tomu lepšímu, co se v naší porevoluční seriálové tvorbě objevilo. A je třeba jej ocenit stále víc, když je to v současnosti přímo seriálová mizérie. 60% ()

majky19 

všechny recenze uživatele

Jedná se docela určitě o jeden z těch lepších porevolučních českých seriálů, který ani po letech neztratil nic na své aktuálnosti. Je totiž o běžných všedních i nevšedních starostech, které my všichni, někdo v menší, někdo ve větší míře prožíváme dnes a denně. Zkrátka a dobře, je o životě a o všem, co nám může nabídnout, ale i vzít. A z tohoto pohledu si dle mého názoru můžeme v klidu říci, že tento seriál určitě není žádným fiaskem, ba právě naopak. Kromě skvělého hereckého obsazení a napínavému příběhu jedné velké rodiny nabízí i celou řadu vtipných, ale rovněž tragických situací. Dalo by se říci, že se jedná o seriál pro celou rodinu, ve kterém si každý vybere to svoje. Samozřejmě, že zlatá éra televizní tvorby, která primárně vycházela z námětů Jaroslava Dietla je již dávno nenávratně pryč, ale tento seriál jasně ukázal, že i přes absenci skvělých nápadů výše uvedeného scénáristy i spisovatele jde vytvořit velmi obstojný televizní seriál, který si získá srdce řady diváků. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (29)

  • Paní Hruškovou ztvárnila režisérova manželka Jaroslava Hanušová. (M.B)
  • Vůz, ve kterém jezdil Král (Tomáš Töpfer), byl německý Ford Escort III, vyráběný v letech 1980-1986. (JARDAHONDA)
  • Hlavní ženskou roli měla původně ztvárnit Dagmar Veškrnová. Ta ale v té době měla roztočené dva seriály, a tak se nakonec tvůrci rozhodli dát roli Marie Králové herečce Kateřině Macháčkové. (Stocki)

Související novinky

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

16.03.2012

Po vleklých zdravotních problémech dnes zemřel ve věku 72 let herec Bronislav Poloczek. Pocházel sice z hornické rodiny, ale vzhledem k otcovým problémům s účastí ve 2. světové válce pod britskou… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno