Reklama

Reklama

Druhý dech

(seriál)
Československo, 1988, 14 h 32 min (Minutáž: 65–71 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Abrhám, Vladimír Kratina, Naďa Konvalinková, Ivana Chýlková, Jiřina Bohdalová, Miloslav Štibich, Marek Vašut, Veronika Žilková, Stella Zázvorková, Alice Chrtková, Věra Kubánková (více)
(další profese)

Epizody(13)

Seriál z prostředí české vesnice. Tvůrci v něm zobrazili osudy a příběhy lidí, pracujících v zemědělství v 70. letech. Hlavní postavou je veterinář Ing. Jiří Vydra, který opouští své klidné místo na fakultě vysoké školy zemědělské, nevěrnou ženu i Prahu. Odchází na vesnici, kde přijímá místo zootechnika v nově otevíraném teletníku. Problém je v tom, že on téhle supermoderní veletovárně na telata nevěří. (Česká televize)

(více)

Recenze (144)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Třináct případů inženýra Vydry. Raně normalizační mírně propagandistický skvost natočený paradoxně až koncem 80. let, tedy v době postupného politického tání...že ale ještě stále fičel mráz z Kremlu a z lokálního ÚV, je při sledování tohoto seriálu dosti patrné... Když se dívám na podobné skvosty, říkám si, jaká byla obrovská škoda toho promarněného uměleckého a hereckého potenciálu, když výkvět českého herectví na vrcholu tvůrčích sil ztrácel čas v podobných umělecky pokleslých projektech... ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Jeden ze slabších TV seriálů z "předrevoluční" doby, který napodiv ale není propagandistický, jak ho odsuzují mnohí hodnotitelé ve svých komentářích. Naopak režisér se pokusil o kritiku některých "soudruhů", ale moc se mu to nepovedlo, protože zůstal v půli cesty. Zřejmě proto, že ještě nevěděl, že za rok dojde k bodu zlomu, a netroufl si na větší a otevřenější kritiku. ()

Reklama

Nerajohn 

všechny recenze uživatele

Dát něčemu odpad jenom proto, že je to módní, je úžasně jednoduchý. Kdyby si každý z vás, kdo si poprvé zobrazil stránku s tímhle seriálem, nevšiml šedé barvy a 26 %, a nenechal se tak dopředu ovlivnit.... Seriál není žádná modla, Abrhám očividně trochu trpí, ale jinak to zase taková slátanina není. Vydržel jsem naprosto bez problémů až do konce a to i proto, že Kratina, Husák, Štibich nebo dvojice Dlouhý-Svobodová jsou tak trochu nepřehlédnutelní. PS: Vašutova největší svině je v díle Portrét duše v Dobrodužství kriminalistiky. ()

Stejšn odpad!

všechny recenze uživatele

Todle bylo naprosto neuvěřitelné. Seriál o hovnech. Ne zápletkou (i když to asi taky), ale prostě o HOVNECH. V každým díle byl nějaký průser s hovny, v jednom díle např. zamrzla žumpa a hovna se odstřelovala dynamitem. Jindy se kráva nemohla vysrat. Seklo se čerpadlo od jímky s hovnama. A tak dále. Čuměl jsem na to fakt jako vejr a chtělo se mi z toho srát. ()

jasse 

všechny recenze uživatele

Hned v úvodu prvního dílu je inženýrem Vydrou vyslovena definice slova nebo označení etologie - a o tu v tomto seriálu vlastně šlo. Nakrmit národ (a to soběstačně) byl opravdu nesnadný úkol a zemědělci jak v živočišné, tak v rostlinné výrobě dělali  nemožné. Vymýšleli i nemožné projekty, jako byl velkokapacitní kravín, či teletník. Josef Abrhám si svého inženýra, který neustále připomínal zásady etologie, podle mě docela užil a jeho boj s větrnými mlýny zvládl perfektně. Taktéž Kratina - bravurně hraje nadšeného chovatele, který kvůli tehdejšímu šlendriánu ve všem skončí jako zlomený muž...a vůbec všichni ostatní předvádí naprosto uvěřitelnou ukázku, jak se tehdy žilo a pracovalo. Potěšilo mě mnohahvězdičkové i slovní hodnocení od několika uživatelů, a  ráda se k nim přidávám. Souhlasný komentář: nash. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

  • V seriálu se tehdy ve svých necelých třech letech mihne modelka Agáta Hanychová. Její postava je v seriálu stejně jako ve skutečném životě dcerou Veroniky Žilkové. (Olík)
  • Natáčelo se převážně v Praze, v nedalekých Hořovicích a také ve vesnici Hudlice u Berouna. (ČSFD)

Reklama

Reklama