Reklama

Reklama

Orka zabiják

  • USA Orca: Killer Whale (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vraždiaca veľryba je jedno z najinteligentnejších živočíchov na svete. Podobne ako ľudia má jedného druha a ak mu človek ublíži, kosatka si to zapamätá a je viac jako isté, že sa bude chcieť pomstiť. Kapitán Nolah (Richard Harris) má na svedomí veľrybiu samičku aj s očakávaným prírastkom. Mŕtvu kosatku vyplaví more na breh a Rachel (Charlotte Ramplingová) i ďalší ľudia Nolana upozorňujú, že ho čaká odplata. A skutočne nahnevaná veľryba sa často ukazuje pri brehu, aby neskôr zničila ukotvenú loď a jasne dala najavo, že to nie je koniec. Aj Nolan si při pohľade na jej vytŕčajúcu plutvu začína uvedomovať, že kosatka ho bude hľadať, číhať, loviť a prenasledovať nemilosrdne a neľútostne s jedinou myšlienkou odplaty krížom cez moria, nehľadiac na čas ani na rôzne prekážky. Má Nolan šancu zbaviť sa večného prenasledovania tým, že odstráni svojho prenasledovateľa? Podarí sa mu to? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Pro příznivce přírody a zvířat bude ulovení velrybí matky asi nezkousnutelným soustem, je to fakt nechutné. Skvělá hudba, naprosto magorskej námět. Asi jako kdybych tvrdil, že mě po ulicích Brna honí postavy ze Shaddow Warriora a chtějí, abych s nimi jel bojovat na pole za Rousínov... Ten detail na velrybí oko je hodně hloupá hra na citovku, záběry gumové kosatky vypadají kupodivu dobře, konec na ledových krách je celkem působivý. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Hrozne by sa mi sem do postavy kapitána Nolaha hodil Rutger Hauer, podľa môjho názoru to bola rola presne pre neho. Teda niežeby bol R. Harris zlý, to nie, len Hauer by bol určite lepší a z celkovej tragiky tejto hlavnej postavy by narozdiel od Harrisa dokázal vyťažiť absolútne maximum. Aj keď sa mi dejová linka zdala miestami naivná a úsmevná (vrátane konania kapitána Nolaha), celkovo na mňa snímok zapôsobil príjemným morským vánkom dobrodružného charakteru a primeranou porciou emócií. Silný priemer. 65/100 ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Když přišel v polovině 70. let Spielberg s Čelistmi, zrodil se fenomenální kasovní úspěch, který nenechal spát řadě producentů, takže v následujících letech se vyrojily četné remaky a napodobeniny většinou mechanicky vykrádající původní látku a neporovnatelně horší než byla předloha. Orka zabiják je s odstupem času patrně nejpodařenější kousek, kdy scénárista a režisér sledovali osobitou linii pomsty kytovce za zabití mláděte, a dokázali tak vnést prvky originality do tématu. Pokud se divák přenese nad fakt, že kosatka vykazuje až výjimečnou inteligenci, když provádí své rafinované kousky, jde o přitažlivou dobrodružnou podívanou. Navíc slušně zahranou - Richard Harris a Charlotte Rampling odvádějí svůj standard, což vůbec není málo. Na rozdíl od Čelistí nekončí film happyendem a potěší tak nejvíc příznivce Greenpeace a ekologické aktivisty. Celkový dojem: 65 %. ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to, NICMÉNĚ. Že se příběh v hororu nemá moc žrát, s tím můžu docela spokojeně žít. Když mu ale nevěříte nos mezi očima, pak už to jistý problém je. Přesně toto je achillovou patou ORCA: KILLER WHALE (mimochodém též vyloženě průměrně zahraného - zaujal mě však ten indián) plného naivních, imbecilních a vysoce patetických rozhodnutí. Zároveň je však film smutně krásnej, disponuje poctivou Morriconeho hudbou a konec, ač z pohledu zdravého rozumu nepochopitelný, nelze než vynachválit. Jako by ta přechytralá & pomstychtivá kosatka (biologům se teď asi v kapse otevírá pořádná kudla) chtěla tý žábě, co zbyla, říct: A teď jsme si, paninko, kvit. Newfoundland je krajně ujeté místo pro život. (3.5*) ()

predators 

všechny recenze uživatele

Kosatka myslící a jednající jako člověk. A to jak s dobrými vlastnostmi, tak i s těmi špatnými. A v tomto případě mezi ně patří odplata! Byli tady žraloci, krokodýli, piraně, hadi, mravenci, ptáci a kdoví co ještě :-) a jelikož se všechny další zvířecí varianty vyčerpaly, přišly na řadu kosatky :-) Místy dokumentární záležitost často ztrácí na tempu a ročník výroby odpovídá kvalitě zpracování. Ale dívat se na to dá... :-) 50% ()

Galerie (77)

Zajímavosti (6)

  • Přídavné jméno orcino znamená "démon pocházející z pekla" (Orco byl římský bůh podsvětí). (AngelusCZ)
  • Scenéria predstavujúca odľahlú polárnu oblasť Labradoru bola vytvorená na Malte scénografom Mariom Garbugliom. (beso74)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno