Reklama

Reklama

Orka zabiják

  • USA Orca: Killer Whale (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vraždiaca veľryba je jedno z najinteligentnejších živočíchov na svete. Podobne ako ľudia má jedného druha a ak mu človek ublíži, kosatka si to zapamätá a je viac jako isté, že sa bude chcieť pomstiť. Kapitán Nolah (Richard Harris) má na svedomí veľrybiu samičku aj s očakávaným prírastkom. Mŕtvu kosatku vyplaví more na breh a Rachel (Charlotte Ramplingová) i ďalší ľudia Nolana upozorňujú, že ho čaká odplata. A skutočne nahnevaná veľryba sa často ukazuje pri brehu, aby neskôr zničila ukotvenú loď a jasne dala najavo, že to nie je koniec. Aj Nolan si při pohľade na jej vytŕčajúcu plutvu začína uvedomovať, že kosatka ho bude hľadať, číhať, loviť a prenasledovať nemilosrdne a neľútostne s jedinou myšlienkou odplaty krížom cez moria, nehľadiac na čas ani na rôzne prekážky. Má Nolan šancu zbaviť sa večného prenasledovania tým, že odstráni svojho prenasledovateľa? Podarí sa mu to? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pomstychtivý samec kosatky si vybírá krutou daň za to, že kapitán Nolan ulovil jeho družku a neobratným zacházením navíc připravil ji i očekávaného potomka o život. Předčasný porod umírající kosatky patří k jedněm z nejděsivějších scén. Dojde na řadu úmrtí, případně uhryznutí nohy půvabné Bo Derekové. Orka své útoky stupňuje, a tak se i postará o to, aby nejen řada člunů v zátoce šla ke dnu a zmizely ryby z okolí, ale i o požár v přístavu. Nolan nakonec pochopí, že se rozzuřenému samci musí postavit sám. Na nebezpečnou výpravu se s ním vydávají i bioložka Rachel, která v něm přes všechny neshody našla zalíbení, jeho přítel Paul, mladík Ken a indián Jacob. Všichni zúčastnění si uvědomují, že to je cesta na smrt. Působivé fantastické drama připomene Bílou velrybu s obřím vorvaněm, místy i Čelisti (např. scéna na kře). Výborná kamera zabírá ploutve kosatek tak často, až má člověk chvílemi pocit, že sleduje přírodopisný dokument. Film lze chápat i jako alegorii - co člověk přírodě způsobí, to mu nějakým způsobem vrátí. Líbilo se mi i po letech a hodnocení jsem zvedl o jednu *. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Na vlne fenoménu o vražedných potvorách z mora, teda hlavne vďaka Spielbergovím Čeľustiam sa zviezol aj tento snímok a na prekvapenie bol až moc vydarený. Príbeh o neľútostnej pomste kosatky za zabité mláďa má v určitých scénkach nesmierne husté napätie, podporené aj hereckým výkon Richarda Harrisa ako kapitána lode Orca, súboj na ľadovci je už len taký bonus v našliapnutom deji. ║Rozpočet $-miliónovTržby USA $14,717,854Tržby Celosvetovo $- ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nechci tvrdit, že je snímek „Orka zabiják“ vyloženě skvělý, protože není, je v něm hodně neoriginálního a je v něm dost, co kopíruje „Čelisti“, alespoň v tom, jak jsou některé scény rozvrženy a natočeny. I tak jsem se ale při sledování koprodukčního filmu „Orka zabiják“ nenudil, měl jsem pocit, že tohle je fajn béčko, u kterého by se měl divák primárně bavit. A pak se možná i trochu zamyslet. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Orka má tu smůlu že přišla v největší slávě Čelistí, proto se na ní tak trochu pozapomělo. Ale to nemění nic na tom že se jedná o skvěle žánrově promyšlený mišmaš. Já se skvěle bavil od začátku do konce, sežrání není moc ale to znásobuje aspoň atmosféru a napětí. Film není nikterak dlouhý, takže uběhne jako voda. A hudba Merriconeho je totálně výborná, hlavně Main theme. Dále bych chtěl vyzdvihnout Richarda Harrise, kterej je prostě démonickej, a jeho psychyka ve filmu je výborně napsaná. Takže já se bavil dokonale a film doporučuju fanouškům žraločích(sic!) či mořským hororům. A když ne tohle tak se aspoň zaposlouchejte do Mericconeho hudby. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Hodně naivní film se špatnými herci. Uplně všechno zde běží podle jasných šablon žánru definovanými Jaws mistra Spielberga. Způsoby zabití lidí zainteresovaných na masakru kosatčí rodiny jsou přitažené za vlasy do takové míry, že být to ještě o kousek dál, tak je Orca regulerní komedií. Kupodivu přehrávání Richarda Harrise, prachbídný scénář a divné čachry s dějem dávají vzniknout celkem zábavnému a místy i napínavému béčku, které pobaví i po třiceti letech od svého vzniku. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (6)

  • Přídavné jméno orcino znamená "démon pocházející z pekla" (Orco byl římský bůh podsvětí). (AngelusCZ)
  • Scenéria predstavujúca odľahlú polárnu oblasť Labradoru bola vytvorená na Malte scénografom Mariom Garbugliom. (beso74)

Reklama

Reklama