Reklama

Reklama

Cestující na palubě Titaniku navazují přátelské i milostné vztahy. Vzrušující plavba se ale po srážce s ledovcem promění v noční můru. Dramatizace s hvězdným obsazením. (Netflix)

Recenze (13)

FIBO 

všechny recenze uživatele

Haleův S.O.S. Titanic se jeví co do historické přesnosti jako jeden ze slabších filmů pojednávajících o katastrofě Titanicu. Snímek sám o sobě není špatný, ale neobsahuje ani jediný element, který by z něho dělal alespoň slabý nadprůměr. Herecké výkony nejsou úplně dobré, vedlejší příhěhy postav jsou zmatené, sem tam vidíme historické postavy a jejich dialogy, ale vše je takové umělé, nevěrohodné.. Dosti zásadní a hrubou chybou je to, že záběry točené na lodi, která zjevně NENÍ Titanicem, se ještě tváří tak, že se tuto skutečnost ani nesnaží zakrýt (dost mi loď svým vzhledem připomíná Queen Mary). Celý design lodi je úplně odlišný od Titanicu a toto nelze omlouvat tím, že je film starý (starší film "A night to remember" z roku 1958 alespoň klíčové paluby dokázal věrohodně replikovat, ale tento film se o to zjevně ani nepokusil a navíc vystavuje záběry, kde vidíme loď stylově zvnějšku natolik odlišnou od Titanicu, že si toho musí všimnout snad i neznalci fenoménu). Život na palubě ztvárněný na filmový pás se jeví relativně věrohodně, pár scén je podle historických údalostí, škoda jen, že je jich opravdu málo. Ve finále mi přijde, že tento film si na katastrofu Titanicu opravdu jen "hraje" (nemůžu si pomoci při vší vůli), je propůjčený motiv, postavy, které mají se skutečnými postavami pramálo společného (ani se jim skutečně nepodobají jako např. v "A night to remember") a v závěrečné sekvenci je navíc obrovský nesoulad co do časové posloupnosti událostí (time continuity). Když už vidíme záběry, na nichž byl použit věrohodný model Titanicu, tak zde zase nekorespondují střihy mezi tím, co vidíme na modelu se záběry na palubě (v jednu chvíli vidíme model téměr potopený, záď nakloněnou jako krávu, následuje střih, kde je v podstatě rovná podlaha a herci pobíhají po člunové palubě jako na tanečním parketu. Hlavní schodiště, jídelna první třídy - to jenom pár míst, která absolutně neodpovídají když už ne historickým skutečnostem, tak ani dobovým fotografiím. Schodiště je úplně jiné, jídelna ztvárněna jako absolutně fiktiní místnost, kuřácký salón první třídy, tělocvična, vše nesprávně provedené. S.O.S. Titanic není špatný film, ve výsledku se ale nemůže rovnat staršímu filmu, který dokázal většinu chyb zde provedených obejít nebo je alespoň ztvárnit tak, aby si jich dikák nevšiml. Pokud opomenu historii, tak dávám tomuto filmu 3 body, jako fanatik do fenoménu o potopení Titanicu a podle historického posouzení a po důkladném zvážení bych dal sotva dva slabší bodíky. Ale nehodnotíme tu přesnost historie, ale film. Jestli chcete vidět kvalitní film o potopení Titanicu a chcete vidět neco jiného než Cameronův Titanic z roku 1997, tak si pusťte radši Zkázu Titanicu (A night to Remember) z roku 1958. Film je sice starší, černobílý, ale má daleko kvalitnější provedení jak co do filmařiny, tak co do historické přesnosti. ()

Chajimwitz 

všechny recenze uživatele

Pro mě rozhodně nejpřijatelnější alternativa zpracování katastrofy Titanicu.Fakt,že tam je špatně situované schodiště,kuřácký salonek a spousta dalších nepodstatných drobností mě vůbec nevadí,vždyť který film natočený podle skutečné historické události je naprosto přesný.Zajímavé je,že S.O.S. Titanic vysílala jedna z našich televizních stanic jenom několik dní předtím,než televizní premiéru Cameronova dojáku. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch slabších filmů, které popisují plavbu Titanicu a jeho následnou zkázu. Ne že by to bylo vyloženě špatné, to určitě ne - natočeno je to dobře, docela to odsýpá (jako všichni hodnotím tu kratší verzi), je tu poměrně hvězdné obsazení (z dnešního pohledu) a závěrečná padesátiminutovka je opravdu vydařená. Jsou tam všechny podstatné věci, expozice s postavami je taky docela zajímavá a je vidět, že Jim opisoval i tady. V konkurenci tahle verze ale prostě úplně neobstojí. 65%. ()

Jakubisko 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejvíce promyšlené a nejreálnější filmové zpracování této námořní katastrofy. Divák není příliš zatěžován srdceryvnými příběhy jednotlivých cestujících, zato se více může soustředit na fakta, která se na lodi opravdu stala. To máme sice možnost vidět i v dokumentech, ale tady je to navíc pěkně zaobaleno do příběhu. Doporučuji všemi deseti. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Osud lodě Titanic a její první a zároveň poslední plavby patří k těm skutečným příběhům historie, na jaké určitě nelze zapomenout. Nejsem si však úplně jist, zda to samé lze říci i o filmu S.O.S. Titanic. První polovina před srážkou lodě s ledovcem mě dokonce v některých scénách dokázala mírně nudit a byť se v oněch útržcích celkem úspěšně snaží zachytit dění během plavby z pohledu cestujících tří různých tříd, kapitánů i konstruktéra lodě, a nastiňuje tak sociální rovinu příběhu, občas jakoby postrádala pohltivější atmosféru. Z těchto útržků naplněných množstvím různých tváří ke mě v první polovině nijak výrazněji nedolehl ani jeden z těch malých kvázi příběhů a jelikož Netflix distribuoval jenom zkrácenou verzi o délce 102 minut, můžu se jen domnívat, nakolik by fungovala v tomhle směru lépe prodloužená verze (k níž jsem se zatím nedopátral). Moje hodnocení vyloženě zachraňuje druhá, velmi napínavá a zároveň silně působivá polovina s potápěním Titanicu a záchranou vybraných cestujících, která silně dává do popředí sociální akcent a vrcholí ještě působivějším finále dávajícím šťastnou záchranu desítek lidí do tísnivého kontrastu s pomyšlením na stovky ztracených lidských osudů. Z herců musím vyzdvihnout Iana Holma, který dokázal v roli konstruktéra na poměrně malém prostoru působivě ztvárnit proměnu myšlenkových pochodů své postavy od hrdosti přes tragické zklamání až po šťastný pocit ze záchrany skloubený s velkou tíhou na svědomí, a k závěru vyjádřit silně rozporuplné pocity zejména obličejem. Jako hranou rekapitulaci slavné tragické události, o níž jsem dosud neviděl žádný z natočených filmů (přičemž u toho nejslavnějšího od Camerona mě stále dost věcí odrazuje se podívat), hodnotím tento snímek převažně pozitivně a vážně mě neštvou detaily vypsané Rockym62 o tom, že některé místnosti Titanicu mají tady odlišnou barvu zdí oproti skutečnosti. :o) V tomto televizním filmu o podobně detailní technickou rekonstrukci tvůrcům určitě nešlo... Oceňuji, že se film nesnaží nijak hrát na city a přesto dokáže vyznít v pravou chvíli působivě. [70%] ()

Galerie (8)

Zajímavosti (5)

  • Na palubě záchranné lodi je na vrcholu mostu viditelná sestava radaru, i když radar nebyl na lodích instalován dalších 30 let. (sator)
  • David Warner si zahrál o necelých 20 let později také v dalším filmu o slavné lodi Titanic (1997), tentokrát v režii Jamese Camerona. Jedná se o jediného herce, který se objevil ve víc než jedné filmové verzi tohoto příběhu. (kosticka7)
  • Většina venkovních scén byla natočena na palubě a kolem RMS Queen Mary v Long Beach. I když Queen Mary připomíná Titanic v obecném smyslu, jeden znatelný rozdíl mezi těmito dvěma parníky je barva komínů. (sator)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Reklama

Reklama